• aleșii locali și-au angajat un consilier juridic, deși pentru astfel de probleme îl aveau la dispoziție pe secretarul primăriei • Prefectura n-a fost de acord cu postul și nici cu persoana care-l ocupă și au atacat hotărîrea în Contencios administrativ • primul termen a avut loc ieri, dar procesul s-a amînat
Prefectura și Consiliul local din Comănești au ajuns să se judece pentru un post de consilier juridic. Totul a pornit de la faptul că aleșii locali din Comnești au dat o hotărîre pentru crearea unui post de consilier juridic exclusiv pentru Consiliul local, altul decît cel pe care-l are Primăria.
Actul a fost votat pe 31 octombrie anul trecut și avea ca temei legal un act normativ care face referire la modul în care își pot crea și organiza consiliile locale aparatele proprii. Printre prevederile legale se numără și una care dă dreptul să existe maxim două posturi de consilieri juridici. Legea mai spune că pe astfel de posturi pot fi angajate persoane cu studii superioare, de preferat cu pregătire în drept. Așa le-a venit consilierilor locali din Comănești ideea să-și angajeze propriul consilier juridic, altul decît secretarul primăriei. S-a organizat și un examen, iar din cei doi candidați care s-au prezentat la concurs a cîștigat Mihai Izvoranu.
Dorinel Miron, primarul din Comănești, a trimis la Prefectură o adresă în care a explicat că nu este de acord cu hotărîrea respectivă. „Eu m-am legat de faptul că la ședință consilierii au recurs la vot deschis, deși legea prevede ca în astfel de situații votul să fie secret. Numai că s-a votat a doua oară, de data aceasta corect, dar 14 consilieri au fost de acord cu angajarea lui Mihai Izvoranu. Hotărîrea lor a rămas în picioare, iar eu n-am avut ce face”, ne-a explicat primarul Dorinel Miron. El ne-a explicat și care au fost motivele pentru care nu l-a vrut pe Mihai Izvoranu în acea funcție. „Dumnealui este pensionat pe caz de boală, iar diagnosticul dat de medici este nevroză depresivă anxioasă. Are probleme medicale serioase și din acest motiv nu-l vreau. I-am oferit un post de consilier juridic la serviciul de taxe și impozite locale numai ca să nu reprezinte el în mod direct Consiliul local, dar nu a vrut”, a continuat primarul Miron.
Prefectura a respins hotărîrea Consiliului local, însă motivul a fost conflictul de interese. „Consiliul local Comănești a înființat și are în subordine societatea Royal Product International SRL, care se ocupă de prelucrarea lemnului. Managerul general al firmei este tocmai Mihai Izvoranu, care are și 60% din acțiuni, iar Consiliul local 40%. Noi credem că nu este corect ca domnul Izvoranu să aibă și firmă și să fie și consilier juridic al Consiliului local. În subsidiar, mai sînt și problemele de sănătate ale lui Mihai Izvoranu”, ne-a declarat Dumitru Temneanu, directorul Direcției Juridice din cadrul Prefecturii.
Legea administrației publice locale spune că în cazul unor hotărîri discutabile ale consiliilor locale, Prefectura trebuie mai întîi să explice care-i ilegalitatea și să transmită consiliului local respectiv măsura pe care o recomandă. În acest caz, Prefectura a recomandat să se renunțe la înființarea postului de consilier juridic. Consiliul local Comănești n-a fost de acord cu sugestia Prefecturii, iar prefectului Radu Cătălin Mardare nu i-a mai rămas decît să atace hotărîrea în Contencios administrativ. Primul termen al procesului a avut loc ieri, însă s-a amînat deoarece consilierii locali au cerut răgaz să-și angajeze un apărător. Următorul termen a fost stabilit pentru 29 ianuarie. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns