• fostul președinte al Băncii Transilvania a fost pus în libertate după ce avocatul său a recuzat toți judecătorii de la Curtea de Apel Bacău • el a fost eliberat fiindcă ieri i-a expirat mandatul de arestare • el susține că a ajuns după gratii din cauza unei comenzi politice • Pop este convins că în spatele întregii afaceri ar sta un grup de oameni foarte influenți pe plan local și la vîrf, dar pe care a refuzat să-i numească pentru că nu are dovezi • odată cu el a mai scăpat de arestul preventiv și Grigore Grigore, fostul director la FPP II Moldova • alți trei inculpați în același dosar, ale căror recursuri împotriva prelungirii mandatelor de arestare s-au judecat tot ieri, au rămas în continuare după gratii
Iosif Pop, fostul președinte al Băncii Transilvania, a fost eliberat din arestul poliției aseară, la ora 20.00. Asta după ce avocatul său, Aurelian Pavelescu, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru ca termenul mandatului de arestare să expire înainte ca judecătorii să apuce să se pronunțe în recursul înaintat de procurori împotriva deciziei Tribunalului de a nu-i prelungi mandatul lui Pop cu încă 30 de zile. Aseară tîrziu, cînd Pop a ieșit din arest, în fața sediului Poliției nu îl aștepta nimeni din familie. Ziariștii au fost singurii care l-au întîmpinat pe fostul președinte al Băncii Transilvania. El le-a cerut un scurt răgaz pentru a-și chema fratele, Ion Pop, aflat în Bacău, să vină să-l ia cu o mașină. După aceea a făcut cîteva declarații. „Astăzi nu am prea mîncat, doar dimineață am avut ceva și cam asta, pentru că în restul zilei am îndurat destulă umilință și m-am minunat cîtă încrîncenare există pentru a mă ține arestat și a nu dori să primeze adevărul, ci suspiciunile. Pentru că eu am fost arestat doar pe baza unei suspiciuni, nici una dintre acuze neputînd fi probată de cei care m-au arestat. Eram liniștit cînd am venit aici și nu mă așteptam să fie atît de ostili și să fiu umilit”, a spus într-o primă fază Pop.
După alte cîteva secunde el a continuat: „În Bacău este un grup de interese, și politice și economice, extrem de influent pe plan local și la vîrf, și s-a mers pînă acolo încît să fie arestați oameni nevinovați, să-i țină luni de zile închiși”, a mai spus Pop. Întrebat cine face parte din acest grup influent și care ar fi interesele ascunse, Iosif Pop ne-a declarat: „Din cele spuse de Beca am înțeles că procurorul i-a cerut să facă un denunț penal împotriva mea, pentru că-i va reduce substanțial pedeapsa. Am înțeles că o zi a stat șase ore, și alte șase ore într-o altă zi, dar nu a cedat și atunci l-au amenințat cu familia lui. Cineva mi-a creionat o schemă a oamenilor de influență de aici și de aceea m-am zbătut ca dosarul să meargă înainte pas cu pas. Nu pot să-i numesc pe acei oameni, pentru că nu pot să aduc dovezi împotriva lor. Sînt atît de abili încît nu lasă urme. Și-i bagă pe alții în față. Unii dintre ei sînt arestați, și mă refer la șefii de firme, dar chiar și Carmen Negoiță știe cine se află în spatele comenzii politice. De acum înainte o să continui să dezvălui pas cu pas tot ce s-a întîmplat aici. Asta nu e o amenințare”, a continuat fostul președinte al Băncii Transilvania.
Proaspăt ieșit de după gratii, Iosif Pop spune însă că n-are de gînd să plece din țară, deși nu a ascuns că i-a trecut prin cap acest lucru. „Mi-am pus această problemă la un moment dat, să părăsesc țara. Acum nu mai doresc asta. Voi face tot posibilul să iasă adevărul la iveală. Oamenii stau aici de patru luni de zile fără să-i întrebe nimeni nimic. Pentru ce? Pentru că există o comandă politică? Printre cei arestați sînt și oameni nevinovați, în schimb echipa din sucursală este vinovată”, a încheiat Iosif Pop. Apoi s-a urcat în mașina fratelui și au plecat direct spre Cluj.
Avocatul Pavelescu a făcut tot posibilul să-l scoată pe Pop de după gratii
În timpul procesului de ieri, într-o primă fază, Aurelian Pavelescu a cerut un nou termen de judecată, pe motiv că dosarul este incomplet și a înșiruit o serie de acte și cereri care nu existau în dosare. După ce judecătorii i-au respins cererea ca nefondată, avocatul a recuzat completul de judecată pe motiv că judecarea s-ar fi făcut nelegal, din moment ce dosarul nu era complet.
Avocatului Pavelescu i-au fost necesare aproape trei sferturi de oră pentru a redacta cererea de recuzare în scris. Apoi s-a întrunit un alt complet de judecată care a soluționat cererea apărătorului lui Iosif Pop. După aproape o oră, răspunsul a venit clar și limpede: instanța respinge ca nefondată cererea de recuzare înaintată de avocatul bucureștean și continuă judecata pe fond a recursului Parchetului înaintat împotriva deciziei Tribunalului de a nu prelungi mandatul de arestare a lui Pop. Protestele procurorului cum că apărătorul lui Pop tergiversează intenționat judecarea cauzei au trecut neobservate, după ce Aurelian Pavelescu a anunțat că recuză întregul corp de magistrați al Curții de Apel. În același timp, el a înaintat și recurs împotriva neadmiterii cererii de recuzare a completului de judecată. Au urmat alte 30 de minute și pentru redactarea acestor documente.
Ședința de judecată a recursului înaintat de procurori împotriva decizie Tribunalului de neprelungire a mandatului de arestare a lui Iosif Pop a fost mult timp suspendată. Din cele aproape patru ore cît au durat ieri încercările avocatului Pavelescu de a-și scăpa clientul, completul de judecată dacă a stat în sală trei sferturi de oră. În rest, judecătorii au avut de soluționat cererile de recuzare înaintate de avocatul lui Iosif Pop.
Conform legii, cererea de recuzare a tuturor judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău poate fi soluționată numai de instanța superioară celei împotriva căreia a fost făcută recuzarea, în cazul de față Curtea Supremă de Justiție. Pentru asta era necesar ca cererea de recuzare a avocatului să ajungă la București. Curtea Supremă trebuia să stabilească un termen de judecată și apoi să emită o decizie în privința solicitării lui Pavelescu. Pe aceste considerente a mizat și avocatul lui Pop atunci cînd a recurs la această stratagemă. Era practic imposibil ca magistrații de la Curtea Supremă să trimită la Bacău un răspuns tot ieri, pînă la ora 20.00. Oră la care mandatul de arestare a lui Pop expira. Așa că procurorii s-au văzut nevoiți să-și pună rezoluția de eliberare din arest a lui Pop.
Reamintim că Iosif Pop a fost arestat pe 19 noiembrie 2002, iar în luna decembrie i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă cu încă 30 de zile. Cererea de marți, 14 ianuarie, ar fi fost a doua de prelungire a mandatului. Inițial, el a fost arestat sub acuzația de înșelăciune bancară, fals și uz de fals, folosirea creditelor în alte scopuri, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, asociere în vederea săvîrșirii de infracțiuni și spălare de bani. În sarcina lui Pop s-a mai reținut că în perioada 2000 – 2001 a acordat credite ilegale în valoare de 19 miliarde de lei lui Benoni Beca, patronul firmei Amapolla, pe baza unor documentații neconforme cu realitatea. Sumele de bani au fost folosite în alte scopuri. Iosif Pop s-a mai făcut vinovat în opinia procurorilor de la Parchetul Național Anticorupție și de faptul că, deși a fost constatat un prejudiciu de peste 150 de miliarde de lei, el, în calitate de președinte al băncii, nu a luat măsuri pentru executarea garanțiilor bancare. La aceste acuzații s-a mai adăugat un capăt de acuzare: neglijență în serviciu. „În calitate de președinte al băncii în perioada 2001 – martie 2002 și-a îndeplinit în mod defectuos sarcinile ce-i reveneau, fapt care a dus la prejudicierea băncii cu peste 150 de miliarde de lei”, s-a arătat în cererea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare. Numai că toate acestea n-au mai contat în fața unor chichițelor găsite de avocatul Pavelescu.
Tot în cursul zilei de ieri a mai fost eliberat din arestul preventiv un alt inculpat în dosarul „Transilvania”. Este vorba de Grigore Grigore, fostul director economic al FPP II Moldova, care în momentul arestării era funcționar la SIF Moldova. Judecătorii au decis eliberarea lui din arest pe baza unei expertize medicale din care rezultă că Grigore suferă de diabet zaharat tip I, cardiopatie diabetică, arteriopatie diabetică, insuficiență ventriculară stîngă și ulcer duodenal cronic. Alți trei inculpați ale căror recursuri împotriva prelugirii mandatului de arestare au fost judecate alături de cel al lui Grigore Grigore au rămas, însă, în arestul poliției.
Iosif Pop a fost eliberat ieri, deși cu cîteva luni în urmă procurorii de la PNA îl acuzau de fapte extrem de grave. Aceeași judecători care i-au dat lui drumul au menținut o condamnare de trei ani și opt luni pentru o persoană care a furat un portmoneu în care se afla un milion și jumătate de lei. Deși păgubitul și-a recuperat banii, hoțul a rămas după gratii. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns