Se apropie cu pași repezi ziua de 1 februarie, dată la care va intra în vigoare Ordonanța de urgență nr.195/12.XII.2002 privind circulația pe drumurile publice, în limbaj cotidian „Noul cod rutier”. Severitatea sancțiunilor acestuia au ca scop asigurarea desfășurării fluente și în siguranță a circulației rutiere, apărarea vieții și integrității corporale, a sănătății persoanelor, proprietății publice și private, protecția mediului înconjurător, precum și a drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor.
Astfel, punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori remorci neînmatriculate se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani, iar dacă autovehicolul are număr fals de înmatriculare, pedeapsa este închisoare de la 1 la 5 ani.
Dacă avem proasta inspirație de a conduce pe drumurile publice un autovehicul fără a avea permis de conducere riscăm o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani, sau dacă permisul nostru este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv, ori acesta a fost retras sau anulat, sau dreptul de a conduce ne-a fost suspendat, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă. Vom avea parte de aceeași pedeapsă dacă vom încredința mașina noastră unor prieteni care nu au permis de conducere sau care suferă de o boală psihică ori se află sub influența unor produse ori substanțe stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora.
În mod sigur vom evita să conducem mașina dacă am consumat alcool. Este păcat să fim beneficiarii unei pedepse cu închisoare de la 1 la 5 ani dacă avem o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sînge ori o concentrație ce depășește 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau sîntem sub influența unor substanțe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare. Un transport public de persoane ilegal se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Vă sfătuiesc să nu refuzați, să nu vă împotriviți sau să vă sustrageți recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanțe stupefiante, ori a medicamentelor cu efecte similare acestora sau testării aerului expirat, deoarece această faptă este pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani. Este bine de știut că este obligatorie luarea a două probe de sînge la interval de o oră, iar dacă aveți dubii în ceea ce privește stabilirea concentrației de alcool în aerul expirat cu ajutorul unui mijloc tehnic certificat, puteți solicita și recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Dacă sînteți alergic la tratamente injectabile și nu suportați recoltarea de probe de sînge, puteți solicita recolatarea altor probe biologice (urină).
Dacă am avut neșansa să fim angrenați într-un accident de circulație de pe urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, este bine să nu plecăm pentru că vom avea surpriza unei pedepse cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Cei care intenționează să-și demonstreze curajul în fața unor prieteni vor trebui să aibă în vedere faptul că distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuințare a indicatoarelor, semafoarelor, amenajărilor rutiere sau a vehiculelor ori crearea de obstacole pe carosabil, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea pozițiilor acestora, de natură să inducă în eroare participanții la trafic, dacă prin aceasta s-a cauzat producerea unui accident de circulație, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Noul cod rutier aduce substanțiale noutăți și în materia contravențiilor și a condițiilor în care permisul de conducere poate fi reținut, suspendat sau anulat. Dar despre toate acestea la întîlnirea noastră de săptămîna viitoare. (Avocat Gabriel CRÎȘMARU)
Lasă un răspuns