Pe procurorul Gheorghe Șuhan, l-am găsit completînd documente, într-un birou de la PNA Bacău. La ușă, nimeni nu stă cu arma încărcată și degetul pe trăgaci. O minimă măsură de protecție, totuși: cineva îi conduce pe străinii de instituție pînă la birou. Dar asta e valabil pentru toți magistrații care își desfășoară activitatea în parchetele din Bacău. Pe capul procurorului Șuhan, cineva interesat a oferit 250.000 de dolari. Gheorghe Șuhan, care a coordonat ancheta în dosarul Banca Transilvania, completează, aparent liniștit, documente. Doar cele două pachete de țigări Monte Carlo de pe masă pot trăda nervozitatea. Gheorghe Șuhan a fost amenințat. Nu vrea să spună nici cînd, nici cum. E convins, însă, că asta nu schimbă cu nimic lucrurile în dosarul Banca Transilvania. Mai ales acum, cînd mai este un singur pas pînă cînd dosarul va ajunge pe masa judecătorilor. De marți, 55 de persoane care au fost urmărite penal, dintre care 29 arestate, vor fi judecate pentru o listă de infracțiuni care în America te-ar arunce pentru toată viața după gratii. Unele sînt foarte grave: fraudă bancară sau spălare de bani. De la 1 octombrie, de cînd în Bacău a început valul de arestări, Șuhan a făcut naveta între Bacău și Iași. A audiat zeci de persoane. a strîns mii de documente. A fost blamat și înjurat. „E stalinist”, au spus despre el avocații, în timp ce oamenii simpli au sperat că în Bacău începe să se facă ceva curățenie. Măcar de suprafață. A dispus arestarea a șapte foști funcționari ai băncii, a 21 de oameni de afaceri care au beneficiat de credite dubioase. Totul a culminat pe 19 noiembrie, cînd Iosif Pop, fostul președinte al Băncii Transilvania, a fost arestat în Bacău. Procurorul Șuhan a acceptat, cu împăcare, eliberarea a doi dintre cei arestați, pe motive medicale: Grigore Grigore și Dumitru Chele. „Cred că norocul lui Dumitru Chele a fost că a ieșit din închisoare. A fost operat, aseară, pentru o peritonită”, spune procurorul. Gheorghe Șuhan nu neagă că amenințările cu moartea și premiul de 250.000 de dolari pe capul lui ar fi putut veni de la cei implicați în dosarul Banca Transilvania, dar preferă să nu comenteze dacă ar fi vorba despre cei aflați după gratii sau de alții, liberi, care se află deasupra lor.
Domnule procuror, vă temeți pentru viața dumneavoastră?
Prefer dă nu fac nici un comentariu pe această temă. Oricum, actul de justiție nu poate fi oprit, oricîte amenințări s-ar face asupra mea, oricîte piedici sau intervenții neconforme cu legea s-ar mai face. Cine mai crede în justiție, trebuie să fie convins că ea există.
S-au luat măsuri pentru protecția dumneavoastră?
Sigur s-au luat niște măsuri, dar nici eu nu știu care sînt, de ce natură, cîte și cum. Și cred că este mai bine așa.
Vă determină amenințările să faceți un pas înapoi?
Nu, eu nu mă pot opri. Amenințările nu o să reușească să obstrucționeze ancheta. Dacă amenințările s-au făcut în acest scop, cine a crezut că asta va schimba lucrurile, se înșeală amarnic.
Ați primit amenințările direct, prin telefon sau prin intermediari?
Nu pot să vă spun asta.
Știți cine v-a amenințat, din ce zonă ar putea veni recompensa de 250.000 de dolari care s-a pus pe capul dumenavoastră?
Nu eu mă ocup de locul de unde vine amenințarea. Sînt alții în măsură să o facă.
Cît timp ați instrumentat, în Bacău, dosarul Banca Transilvania, s-au făcut presiuni politice asupra dumneavoastră?
Nu, nu s-au făcut nici un fel de presiuni sau intervenții politice, pe tot parcursul dosarului de la Bacău.
Avocații celor arestați au invocat în permanență o lipsă de proceduri, faptul că nu există probe la dosar. Au dreptate?
Probele nu cîntăresc decît două tone de hîrtii și însumează peste 200 de volume…
Ați fost dezamăgit cînd Iosif Pop, fostul președinte al Băncii Transilvania, a fost eliberat?
Eu nu am voie să am păreri.
În ce stadiu se află acum dosarul Banca Transilvania?
Marți, 22 ianuarie, va ajunge pe masa judecătorilor. 55 de persoane, dintre care 29 arestate, au fost urmărite penal. De acum, PNA și-a încheiat treaba. E rîndul justiției să decidă.
Și aveți încredere în justiție?
Eu nu am voie să am păreri. (Nicoleta BICHESCU)
pe raster:
Grigore Grigore a ieșit din arestul poliției
Grigore Grigore, fostul director economic al FPP II Moldova și expert la SIF Moldova în momentul arestării sale, a ieșit din arest în cursul după amiezii de ieri. El a fost eliberat pe motive medicale în urma unei expertize din care rezultă că starea sănătații sale nu-i permitea să suporte starea de detenție. Înainte de a părăsi arestul poliției, lui Grigore Grigore i s-au prezentat materialele de urmărire penală în vederea întocmirii rechizitoriului în baza căruia va începe procesul propriu zis ale celor inculpați și învinuiți în dosarul Banca Transilvania. „Mi-au arătat un material pe are îl știam din timpul cercetărilor. Este vorba despre raportul Băncii Naționale a României, care se referă la activitățile sucursalei din Bacău a Băncii Transilvania, și despre un raport de audit al Băncii Transilvania de la Cluj, care se referă la încălcările normelor bancare. Pe noi ne-au întrebat numai dacă ne menținem declarațiile și dacă mai avem ceva în plus de adăugat”, ne-a declarat fostul director al FPP II Moldova.
Grigore Grigore spune că el a ieșit din arestul poliției la ora 14,00 iar o jumătate de oră mai tîrziu era acasă. Grigore Grigore, insulino-dependent, ne-a mai spus că în prezent învață să meargă din nou pe jos. El a fost arestat pe 14 octombrie, sub acuația de asociere în vederea comiterii de infracțiuni, înșelătorie bancară, fals intelectual și uz de fals, folosirea creditelor în alte scopuri și spălare de bani. Fostul director economic al FPP II este administrator la cinci firme din Bacău: Crinas SRL, unde este și administrator și asociat, Expert cont, Iolen Com SRL și Ponte Trading Company unde îndeplinește funcția de administrator și firma Bernard & Co unde este administrator. Grigore Grigore, a fost arestat pentru creditele dubioase pe care acesta le-a luat de la Banca Transilvania pe această din urmă firmă. (Mirela ROMANEȚ)
dacă s-ar putea, un alt raster:
Eliberări pe bandă rulantă?
Toți inculpații în dosarul Banca Transilvania au fost duși ieri la sediul PNA, unde li s-au prezentat materialele de urmărire penală. Pe scările PNA, soțiile celor aflați în arestul poliției au venit în număr mare. Toată lumea este convinsă că, în scurt timp, cei aflați acum după gratii vor fi puși în liberatate. Nevestele își puneau deja probleme că vor trebui să-i plimbe cîteva zile, de mînă, prin oraș, pînă se vor reobișnui cu o viață normală. Precedentul Iosif Pop a dat speranțe și se zvonește tot mai insistent că dosarul odată ajuns în instanță, procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Bacău nu vor mai dispune menținerea stării de arest. De acum încolo, procurorii PNA își termină treaba în acest dosar. (N.B.)
Lasă un răspuns