• părinții profesioniști care au doi sau mai mulți copii primesc un spor de 15 la sută calculat la salariul de bază • cei care îngrijesc copii cu handicap, infectați HIV sau bolnavi de SIDA vor primi 25 la sută în plus
Executivul a aprobat în ședința de joi, 16 ianuarie, o Hotărîre referitoare la obținerea atestatului, procedurile de atestare și statutul asistemului maternal profesionist. Introdusă în România în urmă cu aproximativ cinci ani, meseria de asistent maternal profesionist reprezintă activitatea pe care cei selectați o desfășoară la domiciliu, constînd în creșterea, îngrijirea și educarea copiilor pe care îi primesc în plasament sau în încredințare. Noul act normativ reglementează condițiile de angajare, atribuțiile ce le revin, perioada de atestare și împrejurările în care aceste categorii de salariați își pierd drepturile ce le revin.
Dat fiind că asistenții maternali profesioniști reprezintă, în opinia șefilor protecției copilului, alternativa viitorului în ce privește îngrijirea copiilor aflați în dificultate, noua Ordonanță stipulează o serie de facilități pentru părinții de profesie, facilități care, pînă acum, nu erau reglementate. Astfel, pe lîngă salariul și sporurile prevăzute de legislația muncii în vigoare, asistentul maternal profesionist beneficiază de un spor de 15 la sută calculat la salariul de bază, pe perioada în care are în plasament sau încredințare cel puțin doi copii. De un spor de 25 la sută calculat la salariul de bază beneficiază asistenții maternali profesioniști pentru fiecare copil cu dizabilități, infectați HIV sau bolnavi de SIDA pe care îi îngrijesc. Ordonanța mai stipulează decontarea în condițiile legii a cheltuielilor de transport și cazare, în cazul unor deplasări care se fac în interesul copilului, precum și alte drepturi prevăzute de lege. „Principala propunere pe care am făcut-o atunci cînd ni s-a solicitat punctul de vedere a fost creșterea salariului pe care acești angajați ai Direcțiilor pentru Protecția Copilului îl primesc, pentru a-i motiva să se îndrepte spre această meserie. Am mai solicitat, de asemenea, creșterea indemnizațiilor de plasament și a alocației de creștere. Oricum, părerea mea este că această hotărîre reprezintă un pas înainte în ce privește intențiile noastre de a dezvolta rețeaua de asitenția maternali profesioniști”, ne-a declarat Sorin Brașoveanu, Directorul Direcției Generale pentru Protecția Copilului Bacău.
În județul Bacău, din totalul de 87 de localități, în 48 există familii atestate de asistenți maternali profesioniști, iar în anul 2002 un număr de 403 copii au beneficiat de îngrijirea familiilor profesioniste. Pînă la apariția acestei Ordonanțe, salariul părinților profesioniști era de 2,5 – 3 milioane de lei, sumă la care se adăuga alocația de plasament de 500.000 de lei și alocația pentru copii în valoare de 180.000 de lei. Județul Bacău a fost printre primele județe din țară în care s-a implementat experimental meseria de asistent maternal profesionist, după care noua profesie a fost introdusă în toate județele din țară.
În strategia pentru anul 2003 a DGPC Bacău, principala propunere vizează extinderea rețelei de asistenți maternali profesioniști. Directorul Sorin Brașoneavu este de de părere că, după intrarea în vigoare a noii hotărîri, numărul băcăuanilor care își vor îndrepta atenția spre această meserie va fi mult mai mare, iar șansele copiilor de a crește într-o familie vor spori considerabil. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns