Săptămîna precedentă a confirmat debutul exploziv al pieței de capital autohtone. Bursa de Valori și-a continuat creșterea, ca și piața RASDAQ. Salturile au fost mai reduse decît în primele zile de tranzacționare din 2003, totuși impresia generală este cît se poate de favorabilă. De altfel, chiar gazetele economice din țările vest-europene și de peste Ocean au punctat dezvoltarea sănătoasă a acestui segment, accentuînd faptul că a fost vorba de o creștere fundamentată și nu de un balon de săpun.
Fie din acest motiv, fie din altele, este cert că numărul investitorilor se mărește, iar tranzacțiile de asemenea.
SIF Moldova a ajuns într-un punct de relativă stabilitate
Societatea de Investiții Financiare Moldova pare să fi ajuns deocamdată într-un punct de relativă stabilitate la Bursa de Valori. Acțiunile sale sînt variază în salturi mici în jurul valorii de 3.000 de lei, la o valoare nominală de 1.000 de lei. În schimb, volumele de tranzacționare sînt printre cele mai mari chiar și în rîndul acțiunilor lichide. Luni, volumul operațiunilor cu SIF 2 a ajuns la aproape 4 miliarde de lei., fiind depășit doar de Banca Transilvania. Trebuie menționat că toate SIF-urile sînt căutate pe piață, dar gigantul moldovean și cel cu sediul la Craiova fac obiectul celor mai mari tranzacții în ring.
Brokerii sînt de părere că toate SIf-urile vor mai fi căutate pînă în februarie, după care este posibil un recul al prețurilor. Deocamdată, SIF Moldova are unul din cele mai bune randamente ca plasament, întrucît creșterea într-o lună a fost de peste 30%.
Bursa a reacționat atipic la scandalul Băncii Transilvania
Tot la categoria I a BVB Banca Transilvania a avut un traseu crescător. Deși scandalul legat de creditele cu cîntec acordate la sucursala băcăuană a avut un nou episod, finalizat cu eliberarea fostului președinte Iosif Pop, prețurile nu au dat înapoi, ba dimpotrivă. Acțiunile băncii au ajuns la prețuri de 3.500-3.700 de lei, la o valoare nominală de 1.000 de lei. Mai mult, volumul tranzacțiilor au consemnat și un record în materie. Miercuri, tranzacțiile cu aceste acțiuni au reprezentat aproape jumătate din toate tranzacțiile Bursei, iar valoric au ajuns la aproape 1 milion de dolari.
O altă societate ale cărei acțiuni au crescut sînt cele ale Uton Onești. Acestea au ajuns la 71.000-72.000 de lei/acțiune. otivele sînt însă altele. Metal Invest Grup Dărmănești a amendat oferta publică pe care a lansat-o pentru preluarea societății, ridicînd prețul la 72.450 de lei. în plus, atît oferta acestei firme cît și cea lansată de Siatra Prod SRL din Tîrgu Jiu s-au prelungit pînă pe 6 februarie a.c.
Acțiunile Subex s-au prăbușit pe RASDAQ
Pe piața RASDAQ, prețurile acțiunilor Subex s-au prăbușit în săptămîna precedentă. Structura acționariatului la fabricantul de șuruburi s-a clarificat. Patronul de la robinete Industriale, Perino Baraga, a renunțat la acțiunile la această firmă, iar principalul acționar a rămas acum Constantin Bojescu. Odată cu aceste mișcări, prețurile acțiunilor Subex au scăzut pe RASDAQ pînă la 1.800 de lei, după ce mult timp s-au cantonat la 2.200 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 1.000 de lei.
Tot pe RASDAQ s-a încheiat oferta publică pentru complexul Hotelier Moldova. Ofertantul, Gabriela Cora Nistor, nu și-a atins scopul propus, în sensul că a obținut numai 58.859 de acțiuni. Dorința ei însă a fost să achiziționeze toate acțiunile existente la alți acționari. Deocamdată, ea a reușit să obțină doar poziția majoritară în firmă. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns