Simulările pentru Bacalaureat au loc în vacanța de paște
Acei oameni care se numesc conducători, cei de la Ministerul Educației și Cercetării, ne-au pregătit o nouă surpriză: simulările de bacalaureat, vor avea loc în vacanța de Paște. Oare acești „conducători” realizează că sîntem și noi oameni? Vacanță înseamnă perioada de timp liber în care elevul face ce vrea, în care se odihnește după luni lungi de școală. Dar, se pare, noi nu avem dreptul la așa ceva. Pe lîngă faptul că învățăm de la ora 7 dimineața pînă la 2 după-amiază, că avem obiecte peste obiecte, teme peste teme, acum nu mai avem nici vacanță!
Vacanța de Crăciun, care ar fi trebuit să fie de trei săptămîni, ne-au scurtat-o. Vacanța intersemestrială a dispărut. Vacanța de Paști ne-o petrecem dînd examene. Cum au auzit această veste, liceeni s-au pus pe vociferat. „Nu vin domnule! Nu vreau! Doar nu e obligatorie!”. Vă mai dau o veste proastă. Simulările sînt obligatorii, iar dacă profesorul consideră de cuviință, aceste testări vor fi considerate teze.
Am aflat că pe 15 martie va avea loc simularea la Limba și Literatura Română, iar pe 29 martie la Fizică, Chimie, Biologie și Informatică. Ultima zi de școală, înainte de Paști, ar trebui să fie pe 19 aprilie. Puteți să vă luați gîndul de la chiuleală în acea zi sau de la vreun bairam în clasă, pentru că pe această dată va avea loc „pretestarea” la Educație fizică și Sport.
În vacanță, pe data de 21 aprilie, va trebui să fiți prezenți la liceu, pentru a da testul la Matematică, Istorie și Geografie, iar pe 23 aprilie, la engleză și franceză. Într-adevăr, în vacanță nu sînt decît două pretestări, trei dacă o socotim și pe cea de la sport, dar trebuie să socotim și zilele dinainte, în care mai mult ca sigur că vom sta pînă după miezul nopții pentru a toci, și zilele de după pretestări, în care vom aștepta cu sufletul la gură rezultatele.
Iată părerea cîtorva liceeni despre această nouă decizie:
„E o prostie! E vacanță și, după 3-4 luni de învățat, o pauză de o săptămînă ar fi bine venită, pentru somn, nu pentru simulare”, spune Raluca Mardare. Cristina Lupu crede și ea că simulările, sau „prestările” cum li se spune mai nou, ar fi trebuit programate în timpul școlii, nu în vacanță: „Fiind ultima noastră vacanță înainte de bac, ar trebui valorificată prin odihnă, prin studiu, nu prin stres. Ar fi mult mai bine dacă pretestările ar fi date în timpul școlii și, preferabil, după vacanță de Paști”. „Nu cred ca asta să fie o idee atît de bună. Tocmai în vacanță de Paști oamenii mai pleacă din localitate, se mai relaxează. E o mare prostie, dacă nu au găsit un moment mai prielnic. Dar, ca întotdeauna, Ministerul Educației are ideile cele mai originale”, spune Alexandra Macovei.
După cum vedeți, elevii nu sînt deloc de acord cu această nouă decizie, însă se pare că nimănui nu-i păsă de acest lucru, nimeni nu s-a deranjat să țină cont și de părerea lor, căci ei nu sînt decît cei care suportă deciziile.
Din toată această mare aberație, nu se înțelege decît că noi pur și simplu sîntem niște cobai pe care ministerul s-a hotărît să facă diverse experimente, ținînd cont de faptul că am fost și cei care au dat examenul de capacitate și primii care vor da un bacalaureat încîlcit, ale cărui reguli exacte nu se cunosc încă. Singurul lucru bun este că de obicei aceste simulări sînt mult mai grele decît bacalaureatul, așa că măcar vom ști ce ne așteaptă. (Roxana ȘMIL)
Lasă un răspuns