Casa de Economii și Consemnațiuni (CEC) acordă credite pentru cumpărarea, construirea, precum și modernizarea, consolidarea și repararea de locuințe. Beneficiarii creditelor pot fi persoane fizice majore, cetățeni români, cu domiciliul stabil în România. Valoarea creditului poate fi de pînă la 90 la sută din prețul convenit între vînzător și cumpărător, în cazul împrumuturilor pentru achiziția de locuințe, respectiv din valoarea devizului, pentru creditele de construire, modernizare, consolidare și reparare a locuințelor.
Valoarea minimă a unui credit este de trei milioane de lei. Durata de creditare este de pînă la 20 de ani. În cazul modernizării, consolidării și reparării de locuințe, durata de creditare este de pînă la 5 ani. Dobînda se calculează de la data utilizării creditului (începerii utilizării, după caz) și pînă la rambursarea integrală a acestuia. Rata anuală a dobînzii pe care o are de achitat împrumutatul este fluctuantă, fiind supusă modificării (majorării, micșorării) pe toata durata de creditare.
Pentru obținerea creditelor, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
– să aibă domiciliul stabil în județul în care funcționează unitatea CEC la care se solicită împrumutul;
– rata creditului și dobînda lunară să nu depășească jumătate din veniturile nete lunare ale familiei;
– soțul și soția să nu aibă alte credite în curs de rambursare prin virament sau în numerar sau mărfuri achiziționate prin leasing;
– să prezinte, cînd este cazul, un număr corespunzător de giranți care să garanteze rambursarea la scadența a creditului.
O altă condiție importantă este ca solicitantul să prezinte, cînd este cazul, garanții reale asiguratorii, respectiv:
– ipoteca reală de rangul I constituită asupra locuinței pentru care se solicită creditul, sau, după caz, asupra unei alte locuințe;
– în completarea ipotecii de rangul I asupra unei locuințe se poate institui acest tip de garanție asupra unui teren în intravilan și/sau se poate constitui gajul asupra unui depozit în lei sau asupra unor titluri de valoare.
– să prezinte actele solicitate de CEC, necesare constituirii dosarului de credit.
Carmen Sălăvăstru, șeful biroului Acordare credite persoane fizice de la CEC, spune că, din această lună, instutuția a modificat modalitatea de acordare a creditelor. Dacă înainte solicitantul putea aduce o persoană plătitoare, acum se iau în calcul numai veniturile împrumutatului și ale familiei sale, care trebuie să depășească dublul ratei totale. Nu există nici o limită minimă sau maximă care poate fi solicitată împrumut.
Exemplu de calcul al returnării unui împrumut la CEC.
• credit de 200 milioane de lei, pe 20 de ani:
– cu returnare în rate totale lunare egale, costul lunar este de 4.521.683 de lei
– cu returnare în rate totale lunare descrescătoare, prima rată este de 5.029.876 de lei
Dobînda luată în calcul este de 27 la sută pe an. Pe parcursul returnării creditului dobînda este variabilă și se calculează la sold.
Lasă un răspuns