• doar 35 la sută dintre locuitorii din satele Tăula și Valea Moșneagului beneficiază de curent electric • deși Electrica a investit peste 6,6 miliarde de lei ca să electrifice cele două sate, oamenii nu au bani să-și racordeze locuințele la branșamente • ei ar trebui să scoată din buzunar cîte opt milioane de lei • țăranii sînt bucuroși că măcar ulițele satelor există iluminat public
La începutul mileniului trei, curentul electric reprezintă o necesitate fără de care aproape nimic nu se poate realiza. De acest lucru sînt ferm convinși și locuitorii a două sate băcăuane care, de cînd au văzut lumina zilei, n-au beneficiat de energie electrică. Țăranii din satele Taula, comuna Oncești, și Valea Moșneagului, din comuna Lipova, au sperat că și-au îndeplinit visul de a intra în lumea civilizată în cursul anului trecut, cînd Electrica a inaugurat rețelele de transport a curentului electric în zonă. Oamenii au fost atît de bucuroși atunci cînd au văzut, după o viață de așteptări, că lumina a ajuns și pe ulițile noroioase în care își duc traiul, încît au încins hore de bucurie. Bucuria lor avea să fie, însă, de scurtă durată, pentru că sărăcia i-a blestemat, o dată în plus, să trăiască în condiții similare celor din veacurile anterioare.
Sucursala Electrica Bacău a investit nu mai puțin de 4,5 miliarde de lei pentru a electrifica cele 46 de gospodării din satul Taula și alte 2,1 miliarde de lei pentru cele 14 gospodării din satul Valea Moșneagului, comuna Lipova, ambele lucrări fiind finalizate anul trecut. „Investițiile pentru electrificarea gospodăriilor din zonele rămase încă fără surse de curent electric se fac din raționamente sociale. Dacă ar fi să se calculeze profitul, acesta nu va fi recuperat nici în 50 de ani”, ne-a declarat Anca Hagimă, purtătorul de cuvînt al Sucursalei Electrica Bacău. Pentru fiecare gospodărie care există în cele două sate în care anul trecut s-au făcut racordările la rețelele de transport a energiei electrice, valoarea investiției s-a ridicat la circa 100 de milioane de lei.
Marea problemă a locuitorilor din cele două sate este că investițiile de miliarde de lei realizate de Electrica nu sînt suficiente pentru ca ei să beneficieze de avantajele curentului electric. Firma furnizoare de energie electrică a adus rețelele de cablu în sat, însă pentru ca gospodăriile să aibă curent electric oamenii ar trebui să suporte, din propriul buzunar, racordurile de la branșament pînă la casă și să-și realizeze instalațiile de curent electric în case. Pentru acest lucru, fiecare familie ar trebui să plătească circa opt milioane de lei. Deoarece posibilitățile materiale ale țăranilor din cele două sate electrificate sînt reduse, la mai mult de șase luni de la inaugurarea rețelelor, nici măcar jumătate dintre proprietarii gospodăriilor nu au curent în case. În satul Taula, de exemplu, din totalul celor 46 de gospodării pentru care s-a făcut electrificarea, doar 16 au reușit să se racordeze pînă acum la rețea, iar în satul Valea Moșneagului numai șase locuitori din cei 14 țărani și-au tras lumina în case. „Doar cei mai înstăriți au avut bani să-și plătească racordurile de la branșament. Restul oamenilor din Tăula muncesc zi și noapte să crească animale, pentru a face bani să se racordeze la rețea și să-și îndeplinească visul de a avea curent electric”, ne-a declarat Gheorghe Baban, primarul comunei Oncești.
Dacă țăranii din Tăula tot mai au o speranță să își electrifice locuințele, fie mai devreme, fie mai tîrziu, la Valea Moșneagului doar cei foarte tineri mai pot spera că vor reuși în demersul lor. „Oamenii sînt săraci și cu veniturile pe care le au nu vor putea să plătească niciodată costul lucrărilor de racordare la branșamentul rețelei de curent electric. Salvarea lor ar fi ajutorul copiilor, că altă șansă nu există pentru ei”, crede Costel Baciu, primarul comunei Lipova.
Însă țăranii din cele două localități nu disperă și spun că vor munci pînă vor închide ochii pentru a-și realiza visul. Consolarea pentru ei este că măcar ulițele sînt seara luminate. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns