• peste 65% dintre salariații din județ lucrează la firme private • lumea renunță la serviciile de la stat, chiar dacă sînt mai sigure, pentru a cîștiga bani mai mulți
Tot mai mulți locuitori ai județului Bacău renunță să muncească la stat. Ei au optat pentru sistemul privat sau pur și simplu au ajuns să lucreze la patron după ce fostele societăți la care lucrează s-au privatizat. Vasile Prisecaru a muncit „la stat”, dar a renunțat. „Eu sînt de meserie contabil. Am lucrat o viață întreagă în mai multe întreprinderi de stat. După revoluție, am preferat să renunț la serviciile oferite de sistemul de stat, pentru că volumul de muncă era foarte mare, iar remunerația, foarte mică. În zilele bune, ajunsesem la trei milioane de lei, așa că am riscat și am zis că trebuie să mă adaptez economiei de piață. M-am angajat la un patron cu o firmă de confecții. Apoi am început să țin contabilitatea și la alte firme și veniturile mele au crescut de aproape zece ori. Nu spun că nu e mult de muncă, dar, cînd îți poți permite să cumperi mai multe și să ai ce oferi familiei, nu mai contează. Atunci aveam o amărîtă de Dacie, acum mi-am luat o mașină străină. Cred că, treptat, sistemul privat se va pune și la noi pe picioare așa cum trebuie. Fiecare persoană trebuie să se adapteze, să se perfecționeze și nu cred că poate spune că nu există un loc de muncă și pentru ea. În noua economie depinde de fiecare cum vrea să acceadă și să-și facă un statut mai bun. Cu perseverență, nu ai cum să nu reușești”, ne-a spus Vasile Pruteanu.
Programul într-o unitate de stat este ucigător pentru neuroni, spun cei care au trecut prin sistem. Faptul că munca începe la opt dimineața și se încheie la ora 16.00, în general programul fix, nu asigură un management eficient, ci diminuează importanța activităților. La patron, angajatul știe cînd începe serviciul, dar nu știe la ce oră va pleca acasă. Timpul curge mai alert, iar în momentul în care ajungi acasă „cazi lat de oboseală”. Avantajul muncii în sectorul privat îl reprezintă călirea la factorii de stres, dar și beneficiile salariale și primele obținute. În plus, în sistemul privat se elimină mulți pași birocratici. Dacă într-un birou la stat, elaborarea unui proiect poate fi întinsă pe mai multe luni și apoi proiectul să stea aruncat săptămîni pe birourile șefilor, la patron, elaborarea proiectelor și punerea lor în practică se desfășoară într-un ritm infernal, fiecare clipă de stagnare costînd firma.
„Munca în sistem privat înseamnă eficiență, organizare personală și un grad crescut în calitatea muncii. Munca la stat este o școală pentru manevrarea relațiilor interpersonale, driblarea organigramei și sustragerea de la diferite activități”, spune Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău.
Serviciul la stat, locul de povestit telenovele
Răzvan a absolvit facultatea acum doi ani și s-a angajat într-o instituție publică din Bacău. „Am fost foarte încîntat că mi-am găsit de lucru. La serviciu eram înconjurat numai de colege. La început am fost în al nouălea cer, dar cînd am descoperit că veneau la lucru și își povesteau telenovelele scăpate, am crezut că a picat cerul pe mine. Acum îmi fac de lucru prin alte birouri și evit să stau în birou cît mai mult posibil”, ne-a spus tînărul de 25 de ani. El este jurist și deja face demersuri pentru a se muta într-o firmă privată. „Acolo știu că voi munci pe brînci, că munca se va transforma într-o luptă continuă, dar măcar voi fi plătit pe măsură și nu voi sta în salariul minim pe economie. Sînt tînăr și trebui să-mi fac un viitor, să mă gîndesc la o familie”, a mai spus Răzvan.
Brînza la privat e pe bani, pentru că un angajat își negociază individual salariul. În funcție de cantitatea, dar, mai ales, calitatea muncii lui. Aflat față în față cu patronul, el trebuie să-și susțină cauza în funcție de abilitățile pe care le are. Nu trece luna și vin banii, indiferent ce ai făcut, ca în cazul unui angajat la stat. Concurența dintre firme favorizează creșterile salariale, pentru că fiecare angajat se află în „luptă” continuă cu colegul de muncă. „Este mult mai simplu să îți vezi salariul ca pe un indicator al calității muncii tale. Cu cît ești mai bun, în ce faci cu atît cîștigi mai mult”, ne-a mai spus Vasile Prisecaru.
În județul nostru sînt 93.368 de persoane care muncesc în sistemul privat, iar 143.000 de persoane sînt salariate în tot județul. Aceasta înseamnă că în sistemul de stat lucrează peste 49.000 de persoane, incluzînd aici și funcționarii publici. Ponderea este deținută net de muncitorii din sistemul privat, ei reprezentînd peste 65% din totalul angajaților din județul nostru. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns