• o tînără de nici 25 de ani a sustras de la Asociația 20, la care era administrator, o sumă impresionantă de bani • cînd și-a dat seama că oamenii legii sînt pe urmele ei, Simona Ababei a fugit în Italia • prejudiciul a fost integral recuperat de la tatăl fetei, care, pentru a înapoia banii, i-a vîndut apartamentul • fostul administrator este cercetată de poliție pentru delapidare, iar dacă va fi găsită vinovată riscă să stea după gratii între 3 și 12 ani
Asociația de proprietari 20 din zona Mărășești atrage ca un magnet administratori predispuși să bage bani în propriul buzunar din sumele pe care locatarii le plătesc în contul întreținerii. Ultimul caz este cel al tinerei Simona Ababei, angajată la această asociație ca administrator, după ce vechiul administrator a fost schimbat, pentru că s-a dovedit că a comis mai multe ilegalități. În vîrstă de nici 25 de ani, Simona Ababei mai lucrase ca administrator la Asociația de Proprietari 2. În cinci luni cît a stat la Asociația 20, a reușit o performanță greu de egalat chiar și de administratorii cu vechime în sistem. „În urma sesizărilor primite de la locatari, am demarat un control financiar contabil la această asociație. Verificările au scos la iveală faptul că administratorul Simona Ababei a băgat în propriul buzunar, cu bună știință, circa 210 milioane de lei. Este cea mai mare sumă sustrasă de vreun administrator într-un interval atît de scurt”, spune Doinița Huțu, consilier de specialitate la Biroului Spațiu Locativ și Asociații din Primăria Bacău.
Modalitatea prin care administratorul a reușit să sustragă banii achitați de locatari în contul întreținerii este pe cît de simplă, pe atît de eficientă. „Banii au dispărut din casieria asociației folosind chitanțe false. Administratorul apela la chitanțe primite de la Termloc după ce făcea plăți la agentul termic din anul financiar precedent. Lua chitanțele vechi, le falsifica data, și le trecea în registrele din acest an, ca și cum plățile ar fi fost făcute recent. Numai că banii nu ajungeau în contul Termloc, ci în propriul buzunar al administratorului”, explică Doinița Huțu. Cercetările au scos la iveală faptul că, prin această modalitate, suma sustrasă de tînărul administrator a fost de aproximativ 210 milioane de lei. Imediat ce și-a dat seama că oamenii legii sînt pe urmele ei, Simona Ababei s-a făcut nevăzută și a plecat în Italia. Prejudiciul a fost totuși recuperat de la tatăl fetei, care, pentru a achita banii, a vîndut un apartament pe care îl avea în proprietate. „Chiar dacă banii sustrași au fost integral recuperați, am făcut sesizare la poliție pentru depapidare, fals și uz de fals”, spune Doinița Huțu.
Simona Ababei nu este singurul administrator de la Asociația 20 care este cercetat de poliție. În prezent, pe masa polițiștilor se află în lucru nu mai puțin de patru dosare ale unor administratori care s-au perindat la această asociație și împotriva cărora locatarii au făcut sesizări. În cazul în care va fi găsită vinovată, Simona Ababei și ceilalți trei administratori care au precedat-o la Asociația 20 riscă o pedeapsă de trei pînă la 12 ani detenție.
Faptul că banii locatarilor au fost sustrași are repercusiuni asupra serviciilor de care oamenii bneficiază. Asociația are debite de peste 1,1 miliarde de lei la Termloc, motiv pentru care nici unul dintre propietarii de apartamente nu primește în prezent apă caldă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns