• societățile furnizoare de utilități termice din Bacău nu știu nici pînă acum cum va fi pusă în aplicare decizia Guvernului de reducere a costului întreținerii • modalitatea de calcul a întreținerii, cine va suporta pierderile, care va fi costul mediu pentru o lună după care se va calcula căldura sau pentru cine va fi valabilă reducerea de 10 la sută sînt întrebări la care nimeni nu are un răspuns • șefii Termloc și CET așteaptă normele metodologice de punere în aplicare a deciziei Guvernului pentru a ști cum să acționeze în relația cu asociațiile deservite
Punerea în aplicare a deciziei Guvernului referitoare la măsurile de îmbunătățire a plăților la facturile de agent termic a stîrnit confuzie atît în rîndul băcăuanilor, cît și al reprezentanților asociațiilor de proprietari și chiar al societăților furnizoare de utilități termice. Măsurile adoptate de Executiv în ședința de săptămîna trecută vizează eliminarea discrepanțelor care au apărut la plata facturilor la întreținere. Astfel, atît pentru apartamentele contorizate, cît și pentru cele necontorizate, la stabilirea valorii facturilor din lunile decembrie, ianuarie și februarie, cota de consum va fi considerată media consumului realizat la apartamentele contorizate. În acest fel, pierderile din rețeaua de distribuție nu vor mai fi suportate de cetățeni și este posibilă finalizarea procesului de contorizare în regim nediscriminatoriu.
Facturile aferente lunii decembrie, pentru apartamentele necontorizate, vor fi recalculate. O altă decizie face referire la plata la scadență a facturilor curente și, respectiv, la plata facturilor restante pînă la data de 31 decembrie, care atrage scutirea de la plata penalităților de care ar urma să beneficieze cetățenii. Numai că, în cazul în care se constată că locatarii rău platnici nu își vor achita facturile, aceștia vor plăti, la ieșirea din iarnă, și penalitățile aferente întîrzierii. Măsurile stipulează și încurajarea cetățenilor de a achita la timp factura, cei care plătesc în termen de 15 zile utilitățile termice urmînd să beneficieze de o reducere de 10 la sută din valoarea facturilor.
Chiar dacă a fost cea mai mediatizată decizie a Guvernului din ultima perioadă, modalitatea de aplicare a măsurilor luate de guvernanți în cea mai mare grabă rămîne deocamdată o enigmă. Reprezentanții celor două societăți furnizoare de agent termic din municipiul Bacău spun că nu au mai multe informații decît au fost furnizate în presă în ultimele zile. „Așpteptăm apariția hotărîrii în Monitorul Oficial, pentru a o pune în aplicare și a ști cum să procedăm. Am înțeles că zilele acestea o comisie de specialiști va elabora normele de aplicare, iar după aceea ne vom face și noi strategia”, ne-a declarat Viorel Comănescu, directorul tehnic al SC Termloc SA Bacău. Deocamdată, Termloc a trimis celor 97 de asociații pe care le deservește note de înștiințare prin care le solicită date referitoare la suprafețele echivalent termice din asociații și numărul de persoane declarate în apartamentele racordate la sistemul centralizat de încălzire. Aceste informații nu se găsesc în baza de date a societății, pentru că nu au fost, pînă acum, necesare, firma comunicînd asociațiilor doar consumul de gigacalorii realizat într-o lună.
De partea cealaltă, reprezentanții CET SA Bacău spun că, pentru societate, cel puțin decizia de a plăti toată lumea la fel metrul pătrat la încălzire este avantajoasă. „Am realizat niște calcule la blocurile care au montate gigacalorimetre și a reieșit că un metru pătrat este aproximativ egal cu costul mediu calculat de noi pentru serviciile de încălzire a apartamentelor, adică aproximativ 30.330 de lei/mp. Este foarte bine, pentru că diferențele pe care oamenii le achitau erau rezultatele calculelor asociațiilor de locatari, care creau o imagine nereală a serviciilor pe care noi le furnizam”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, directorul CET SA Bacău.
Pînă la apariția normelor de aplicare a deciziei luate de Executiv, nu se pot face decît presupuneri. Șefii de la Termloc și CET așteaptă, ca toată lumea, să afle cine va stabili consumul mediu realizat de blocurile care au dispozitive de măsurare a gigacaloriilor consumate pentru încălzire: prețul va fi stabilit la nivel național sau va fi calculat de fiecare furnizor de utilități termice în parte. Reprezentanții celor două firme sînt de părere că aceste lămuriri ar trebui să apară cît mai repede, întrucît se apropie închiderea de lună, iar firmele nu știu cum să factureze consumul de agent termic furnizat băcăuanilor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns