• ORC are de plătit către CCIA peste 600 de milioane de lei • Gheorghiță Patrichi, directorul Registrului băcăuan, nu are dreptul să semneze contractele de închiriere • spațiile și toate bunurile aparțin Camerei • a început migrația personalului de la Registru către CCIA
Oficiul Registrului Comerțului (ORC) Bacău ar putea să-și înceteze de luni activitatea în spațiul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA), dacă nu-și achită chiria și nu semnează cu proprietarul imobilului contractele de închiriere. Doru Simovici, președintele CCIA Bacău, a anunțat ieri că încă de săptămîna trecută a transmis către ORC și Tribunalul Bacău documentele necesare funcționării în continuare a Registrului. Conducerea Camerei a notificat cu această ocazie Oficiul județean și național că toate documentele trebuie semnate pînă la 31 ianuarie 2003. Răspunsul a venit de la București, printr-o adresă a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), prin care conducerea Camerei este înștiințată că Gheorghiță Patrichi, directorul ORC Bacău, „nu este împuternicit să semneze contractele transmise de CCIA”. Doru Simovici spune că, de la preluarea sa la Ministerul Justiției (Tribunalul Județean Bacău), în octombrie 2002, ORC Bacău a acumulat datorii către CCIA de peste 600 de milioane de lei. În acești bani ar intra chiria pe spațiu, logistică și returnarea cheltuielilor pe care le-a făcut Camera pentru buna desfășurare a activității de înregistrare a comercianților. Simovici a prezentat ieri o listă cu nu mai puțin de 24 de încercări de negociere cu ONRC și reprezentanții Ministerului Justiției, toate soldate cu eșecuri. „De fapt, dezvăluie Simovici, cu noi nu a discutat nimeni, nimic”. Președintele CCIA pune această atitudine pe seama faptului că „lor le convine să funcționeze pe dotarea noastră, cu baza de date construită de noi și cu personal școlarizat de Cameră”.
Cum notificarea expiră vineri, 31 ianuarie, dacă ONRC nu va da curs cererii, președintele Simovici spune că are la îndemînă mai multe posibilități. „Vom lua o decizie, care poate fi evacuarea, închiderea sau orice altceva vom crede de cuviință, eu și Colegiul Director al Camerei”, avertizează Simovici. El precizează că se va alege o variantă care să aibă acoperire juridică. Președintele adaugă că nici un contract, prevedere legală sau alt document nu poate opri conducerea Camerei să închidă Registrul Comerțului. Simovici reamintește că spațiul, bunurile și logistica, aparțin toate Camerei, care poate decide în calitate de proprietar.
Oficiile Registrului Comerțului au fost preluate de la camerele de comerț prin Ordonanța 129/2002, act normativ caracterizat drept o naționalizare. După ce au fost trecuți la Justiție, șase angajați ai registrului băcăuan au demisionat și s-au angajat la CCIA. Este de așteptat o migrație de la Registru către Cameră, mai ales că salariile de la CCIA sînt mai mari. Trecerea în subordinea Ministerului Justiției a blocat, în octombrie, activitatea de înregistrare a comercianților timp de zece zile. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns