• la începutul mileniului trei, în județul Bacău încă mai există 13 localități în care energia electrică nu a ajuns în casele oamenilor • în alte 122 de sate și cătune se impune extinderea rețelelor • în aceste localități există circa două mii de gospodării neelectrificate • la Glodișoarele, 60 de gospodării, deși situate la șoseaua județeană, nu au avut niciodată curent electric
În ciuda investițiilor realizate în ultimii ani de societatea furnizoare de energie electrică, în județul Bacău mai există și astăzi 13 localități în care curentul electric reprezintă pentru localnici un vis. În aceste sate există 345 de gospodării în care oamenii nu au aflat, nici la aproape 150 de ani de la electrificarea primei localități din România, care sînt avantajele curentului electric.
Printre localitățile care nu au avut niciodată curent electric se numără satele Valea Moșneagului și Valea Mărului (comuna Lipova), Valea Lupului (comuna Vultureni), Satu Nou (Ungureni), Glodișoarele (Secuieni), Buruienișul de Sus (Brusturoasa), Făgețel (Ghimeș), Mateiești (Secuieni), Mărăscu (Horgești) și Grădești (Dealu Morii). Pentru realizarea investițiilor pe care le presupune extinderea rețelelor în cele mai îndepărtate cătune din județ sînt necesare circa 35 de miliarde de lei, iar pentru fiecare casă ar urma să se cheltuiască o sută de milioane de lei. „Aceste localități sînt în atenția societății Electrica pentru a demara lucrările de racordare la rețeaua de curent electric în anii care urmează. Dovada că, deși nerentabile pentru societate, aceste investiții se realizează o reprezintă inaugurarea, în cursul anului trecut, a rețelelor din satele Tăula (Oncești) și Valea Moșneagului (Lipova)”, ne-a declarat Anca Hagimă, purtător de cuvînt al Sucursalei Bacău a Electrica.
Cele mai multe familii ale căror case nu au fost electrificate se regăsesc în satul Glodișoarele, comuna Secuieni. Aici există 60 de gospodării unde nu există nici măcar un bec care să ardă. Pentru ca și acești oameni să aibă curent în case, Electrica ar trebui să investească cea mai mare sumă, adică 4,1 miliarde de lei.
Pe lîngă aceste 13 localități care nu au deloc curent electric, în alte 122 de sate și cătune din județ este necesară extinderea rețelelor de distribuție a energiei electrice. În aceste localități există nu mai puțin de 1.581 de gospodării neelectrificate. Casele sînt răspîndite pe toată suprafața județului și, în general, se numără printre cele construite după revoluție, ca urmare a migrației populației sărace de la orașe spre mediul rural. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns