• legea care le acordă această facilitate se bate cap în cap cu cea a asigurărilor de sănătate
Pensionarii care și-au satisfăcut stagiu militar în perioada 1951 –
1961 în cadrul fostei Direcții Generale a Serviciului Muncii trebuiau
să primească din septembrie 2002, în fiecare lună, cu 15.000 de lei mai mult, pentru fiecare lună de stagiu militar efectuat. În afară de acest drept, ei trebuiau să beneficieze și de asistență medicală și medicamente gratuite, de scutirea la plata taxei de abonament la radio și televizor. De aceste drepturi beneficiază și văduvele supraviețuitoare ale persoanelor care nu s-au recăsătorit. Imediat ce Legea privind recunoașterea și acordarea unor drepturi către foștii militari a intrat în vigoare, Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău a fost asaltată de mii de pensionari, care doreau să intre în posesia noului drept.
Numai că plata bătrînilor a întîrziat mai multe luni, pentru că Guvernul nu a emis și normele de aplicare ale legii. La sfîrșitul anului trecut, normele au fost emise și CJP Bacău a început imediat analizarea dosarelor pentru ca solicitanții să își primească banii și drepturile. La instituția băcăuană au fost depuse peste 6.000 de dosare, dintre care în plată au intrat deja 1.300 de oameni. Marea majoritate a pensionarilor foști militari sînt însă nemulțumiți de faptul că nu au primit pe cuponul de pensie banii promiși și, mai ales, că nu pot beneficia de medicamente și asistență medicală gratuită. „Mi-am depus dosarul din septembrie 2002 și nici pînă astăzi nu am primit banii. Vin aproape săptămînal să îmi cer dreptul, dar mereu mi se spune că sînt multe dosare de lucru și prea puțin personal care să le analizeze. Dar cu ce sînt eu vinovat? Hai, că banii îi pot primi și retroactiv, dar sînt bătrîn și am nevoie de medicamente și tratament. Lunar scot din buzunar peste 400.000 de lei pentru pastile. Am ajuns la capătul răbdărilor”, ne-a spus Ioan Lungu, un bătrîn de 65 de ani, care a trudit aproape patru ani pe fostele șantiere comuniste, în vremea cătăniei.
În situația bătrînului sînt toți cei care nu și-au văzut banii. CJP Bacău nu poate însă înainta la plată toate dosarele, pentru că nu are personal suficient să analizeze dosarele. În plus, circa 1.500 de dosare au fost respinse, deoarece nu întruneau condițiile legii sau erau incomplete. „Mulți dintre pensionari nu îndeplinesc condițiile de acordare a acestei indemnizații, pentru că au solicitat luarea în calcul a perioadelor care nu se regăsesc în prevederile legii. Ei și-au satisfăcut armata prin anii 1970. Cei care însă nu au adus toate actele, au fost contactați pentru a ni le trimite”, ne-a declarat Sergiu Huidici, director general adjunct la CJP Bacău.
Problemele au continuat însă și pentru cei 1.300 de pensionari foști militari care și-au primit banii. Cu toate că legea le acordă dreptul la medicamente și tratament gratuit, aceste facilități nu sînt prevăzute și în ordonanța privind organizarea și funcționarea sistemului asigurărilor de sănătate. Cu alte cuvinte, odată omiși din paragrafele ordonanței de pe care se ghidează Casa Asigurărilor de Sănătate, pensionarilor care au fost obligați să-și satisfacă stagiul militar la muncă pe șantierele comuniste li s-a aruncat praf în ochi. „Încă de anul trecut au venit la Casa de Asigurări pensionari din această categorie specială, care solicitau în baza dosarului o dovadă pentru gratuitate la seviciile medicale. Nu i-am putut ajuta în nici un fel, pentru că gratuitatea este specificată în legea Ministerului Muncii, dar nu și în ordonanța Ministerului Sănătății. Pînă cînd cele două ministere nu vor cădea de comun acord și nu va apărea o completare în acest sens a ordonanței noastre, nu avem cum să le oferim servicii medicale gratuite acestor pensionari”, ne-a declarat Gabriel Sahaghian, purtătorul de cuvînt al Casei Asigurărilor de Sănătate.
În ordonanța care a înlocuit de la sfîrșitul anului trecut legea asigurărilor de sănătate, categoriile de persoane care beneficiază de gratuitate fără plata contribuției la Sănătate sînt copiii cu vîrste de pînă în 18 ani, tinerii pînă la vîrsta de 26 de ani, care fac dovada că sînt elevi sau studenți, rudele apropiate fără venituri ale unei persoane asigurate, persecutații politic și etnic, deportații în străinătate, prizonierii, persoanele cu handicap, pensionarii IOVR. Categoriile speciale de persoane care sînt incluse la gratuitate pentru serviciile medicale, chiar dacă sînt scutite de plata contribuției continuă cu femeile însărcinate și lăuzele care nu au venituri, cu beneficiarii ajutorului social, dar nici un paragraf al ordonanței nu face trimitere la pensionarii forțați să-și satisfacă stagiul militar la muncă. Pînă cînd cele două legi vor cădea de comun acord, iar pensionarii forțați în tinerețe să muncească pe șantiere își vor obține drepturile, în caz de boală, ei vor beneficia numai de consultații gratuite, nu și de tratament. (Claudiu TĂNĂSESCU, Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns