Și ieri, ca și în lunile trecute, la audiențele acordate de prefectul Radu Cătălin Mardare au venit foarte mulți oameni. Toți, nemulțumiți de abuzurile pe care le fac unele comisii locale de fond funciar sau primarii, ori au cerut ajutor în cazuri în care instanțele de judecată au dat, în opinia petenților, hotărîri strîmbe.
Unul dintre cei mai nemulțumiți a fost Traian Macovei din Gura Văii. Omul i-a explicat prefectului Mardare că vecinul lui i-a luat în mod abuziv pînă și terenul de sub casă, moștenire de la părinți. De 12 ani, de cînd Macovei spune că a avut loc abuzul, omul a umblat pe la toate instanțele, însă a pierdut. „Ce să mai fac eu acu’, domnu’ prefect, unde să mă mai duc? De 12 ani umblu. Eu sînt cu haine curate pe mine, chiar dacă sînt rupte. Nu am avut funcții, ca să fac abuzuri. De ce să nu-mi rezolve problemele? Mor mîine și rămîn copiii mei să se bată cu copiii vecinului”, s-a plîns bătrînul. Pentru a-și face dreptate, el a făcut o plîngere și la Parchetul de pe lîngă Tribunalul din Onești, dar, din aprilie 2002, nu a mai primit nici un răspuns. Disperat, Traian Macovei i-a cerut prefectului să-i facă un titlu de proprietate pe terenul de sub casă, însă Cătălin Mardare a încercat minute în șir să-i explice că nu se poate, că titlul nu poate fi modificat printr-un act administrativ, ci doar de instanță. „Da’ ce să mai fac și unde să mai merg? Am fost la președintele Iliescu și n-am reușit să intru, am fost la Rodica Stănoiu și m-au dat afară, Prefectura nu are voie să-mi dea drepturile? E ultima dată cînd mai vin la dumneavoastră”, a spus a lehamite Macovei. „În România, unde să te mai duci?”, a dat să spună și Constantin Temneanu, directorul Direcției Juridice din Prefectură. Dar s-a oprit la jumătatea frazei, dîndu-și seama că remarca lui i-ar fi întărit și mai tare interlocutorului ideea că orice ar face nu-și va găsi niciodată dreptatea.
În fața prefectului au stat ieri și alți cetățeni din județ, reclamînd probleme care nu-și mai găsesc rezolvarea, în ciuda promisiunilor primarilor. Un grup de localnici din Tătărăști i s-a plîns lui Cătălin Mardare că nu au lumină, deși stau la șosea, deși primarul Ion Alupoaie le-a spus că totul se va rezolva. „Am copil de opt ani și nu știe ce-i ăla televizor. Merge la școală, iar acasă învață la lumînare. De zece ani ni se promite că se rezolvă. Am dat bani și noi, doar să ne tragă curentul. Sînt 14 case grupate, ne plătim impozitele la timp și pentru noi nu face nimeni nimic”, au încercat oamenii toate argumentele pentru a-l convinge pe prefect să-i ajute. Cătălin Mardare l-a sunat pe viceprimarul din Tătărăști, de la care a aflat că lucrarea pentru electrificarea caselor ar costa circa 970 de milioane de lei, cu tot cu schimbarea transformatorului, deși a spus că acest lucru n-ar fi absolut necesar. Autoritățile locale au prins bani în buget pentru acest capitol, dar sumele sînt, în acest moment, doar pe hîrtie. Adică oamenilor nu le rămîne decît să aștepte pînă cînd la bugetul local vor fi bani pentru racordarea caselor la rețeaua de curent electric, ori Electrica va face investiții în zonă. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns