• aproape un miliard de lei este valoarea operelor de artă achiziționate prin Galeriile de Artă „Alfa” • prin intermediul acestor spații a fost înființată prima colecție de artă din Bacău
Cine cunoaște istoria Galeriilor de Artă „Alfa” știe că intenția autorităților de a transfera acolo secția pentru copii a Bibliotecii Județene „C. Sturdza” nu este cea mai fericită idee. În ciuda aparanțelor, chiar dacă par vitregite de soartă, păstrîndu-și aspectul exterior care le-a consacrat de zeci de ani, Galeriile de Artă „Alfa” au reprezentat o sursă de venituri semnificativă pentru cultura băcăuană. Valoarea bunurilor de artă care au fost achiziționate în ultimii treisprezece ani datorită existenței acestor galerii ajunge la un miliard de lei.
„În condiițiile în care de la Revoluție pînă în prezent nu ni s-a alocat nici un ban pentru achiziționarea de opere de artă, prin intermediul Galeriilor de Artă «Alfa» au intrat în patrimoniul Muzeului de Artă lucrări de peste 900 de milioane de lei. În urma proiectelor de la Galerii, am primit foarte multe donații. Clody Berthola, moștenitoarea lucrărilor lui Ștefan Constantinescu, a donat 100 de lucrări, familia Cosmescu a donat 425 de lucrări aparținînd Luciei Cosmescu, Hortensia Masichievic a donat 70 de lucrări, iar lista poate continua”, ne-a declarat Geta Barbu, șefa secției de Artă din cadrul Muzeului de Artă și Etnografie.
De asemenea, datorită Taberi de Pictură de la Tescani, ale cărei creații au fost expuse la Galeriile «Alfa», au intrat în posesia Muzeului lucrări în valoare de peste 350 de milioane de lei. Astfel, am putut crea și o colecție de lucrări de artă universală contemporană, imposibil de realizat fără aceste Galerii”, a mai spus Geta Barbu. Proiecte mari, precum «Saloanele Moldovei», unic în țară, și «Tabăra de Pictură de la Tescani» au rezistat în ciuda dificultăților financiare, finalizîndu-se în expoziții deosebite vernisate la „Alfa”. Totodată, creațiile celor mai valoroși artiști români și basarabeni au rămas în patrimoniul Muzeului, după ce au fost expuse în incinta Galeriilor de Artă.
De peste 40 de ani, de cînd, datorită eforturilor făcute de Iulian Antonescu, aceste spații au fost consacrate artelor plastice, aici au s-au găzduit evenimente deosebite din arta plastică românească contemporană. „Aș putea să menționez un salon național care se numea în 1985 „Atelier 35″, organizat pe atunci la București, Bacău și Oradea. Apoi, după 1990, aici s-au desfășurat așa-numitele expoziții experiment, inițiate și coordonate de Alexandra Titu și Constantin Prut. Nu trebuie să uităm că de-a lungul anilor, Galeriile «Alfa» au găzduit expoziții ale unor artiști de valoare națională și europeană: Teodor Pallady, Corneliu Baba, Ion Sălișteanu, Ion Bițan, Ilie Boca”, conchide șefa Secției de artă.
Chiar dacă nu se văd în momentul de față, realizările Muzeului de Artă prin intermediul acestor Galerii sînt certe și vor putea fi consemnate în timp. Mai ales că „există oameni care vor dori să spijine financiar proiectele pe care le vom iniția începînd din acest an la Galeriile «Alfa». Dar nu vom putea întreprinde nimic fără sprijinul Consiliului Județean”, a conchis Geta Barbu. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns