Protecția sanitară a alimentelor a constituit și constituie o preocupare permanentă a tuturor organelor și instituțiilor statului chemate să vegheze la protecția vieții și sănătății consumatorilor, însă aceasta trebuie să fie, înainte de toate, o problemă de responsabilitate a agenților economici din lanțul alimentar începînd de la producători, pînă la vînzători. Cu toate că în legislația protecției consumatorilor se stipulează clar că vînzătorul este cel care răspunde direct în raporturile cu consumatorul, de multe ori asistăm la o plasare a responsabilității în dreptul producătorilor. Evident, producătorii răspund pentru calitatea produselor (în respectarea rețetelor de fabricație, în nerespectarea normelor igienico-sanitare etc.), însă tot atît de adevărat este și faptul că mare parte din deficiențele alimentelor se produc și în lanțul de distribuție și mai ales la vînzători. Vînzătorii poartă, astfel, o vină exclusivă privind:
– Depozitarea și păstrarea necorespunzătoare a alimentelor ce pot duce la o alterare rapidă a produselor;
– Vînzarea de alimente cu termen de valabilitate depășit;
– Neefectuarea recepțiilor calitative la achiziționarea alimentelor și netestarea acestora atunci cînd există suspiciuni legate de calitatea acestor alimente;
– Nerespectarea normelor igienico-sanitare de personalul care manipulează și comercializează direct alimentele;
Riscurile privesc, în principal, produsele de origine animală (carne, pește, lapte, ouă, derivate ale acestora, etc.).
Recomandări
A. Produse alimentare proaspete
Produsele alimentare proaspete (lapte și produse lactate, carne și preparate din carne, pește, etc.) se alterează rapid și se pot contamina ușor cu microorganisme dacă nu sunt manipulate corect și păstrate în condiții speciale.
a) La cumpărare:
– evitați cumpărarea produselor alimentare dacă vînzătorul are mîini murdare, tușește, are răni la mîini, etc;
– asigurați-vă că agenții economici care comercializează acest gen de produse dispun de echipamente și condiții specifice (vitrine frigorifice, prezentarea peștelui proaspăt și sub bulgări de gheață, etc)
– verificați data limită pînă la care produsul poate fi consumat;
– dacă aveți mai multe cumpărături de făcut, achiziționați produsele alimentare la sfîrșit, mai ales în sezonul cald;
b) La utilizare:
– imediat după achiziționare, depozitați produsele proaspete în frigider sau congelator, după caz, pînă în momentul consumului;
– nu lăsați alimentele proaspete la temperatura ambiantă decît timpul necesar porționării sau preparării lor;
Temperaturile maxime de păstrare a produselor alimentare perisabile sînt:
– lapte proaspăt pasteurizat, 6 grade C;
– brînză proaspătă, iaurt, smîntînă, etc, 10 grade C;
– preparate proaspete din carne, 4 grade C;
– semipreparate, produse de cofetărie, 3 grade C;
B. Produse alimentare congelate
Acestea sînt produse care au fost aduse la o temperatură egală sau inferioară celei de 18 grade C, și se mențin la această temperatură pînă la data consumului.
a) La cumpărare:
– verificați termenul de valabilitate;
– verificați ambalajele cu produsele alimentare congelate să nu prezinte gheață, care poate fi semn al recongelării produselor;
– achiziționați aceste produse congelate, în finalul cumpărăturilor;
b) Conservarea:
– verificați temperatura din interiorul congelatorului (-8 grade C);
– nu lăsați produsele expuse la temperatura ambiantă decît timpul necesar porționării sau pregătirii;
– în caz de pană de curent nu deschideți ușa congelatorului;
c) La utilizare:
– nu decongelați produsul la temperatura ambiantă, ci în compartimentul de jos al frigiderului;
– preparați imediat produsul care a fost decongelat;
– nu recongelați un produs care a fost dezghețat în vederea preparării sau care s-a decongelat accidental;
C. Conservele
Conservele (preparate din carne, pește, legume, fructe) se păstreză, de regulă, la temperatura ambiantă, produsele industriale avînd garanțiile de igienă ale producătorului; dacă vă preparați singuri conservele, acordați o atenție deosebită sterilizării prin prăjire sau fierbere a elementului preparatului casnic.
a) La cumpărare:
– verificați conținutul etichetei care trebuie să precizeze: denumirea produsului, compoziția, data fabricației, termenul de expirare, marca producătorului;
– evitați cumpărarea cutiilor de conserve bombate, deformate sau care prezintă urme de rugină;
– evitați achiziționarea borcanelor cu capacul neetanș și verificați aspectul acestora sau al lichidului care nu trebuie să fie tulbure sau cu depuneri la fundul borcanului;
b) La consum:
– deschideți conservele numai în momentul utilizării. Ceea ce nu s-a consumat trebuie depozitat imediat într-o incintă frigorifică și consumat, de preferință, în aceeași zi;
– conținutul conservelor ambalate în cutii metalice nu se păstrează în ambalajul original după ce au fost deschise. (Inspector șef Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului, Sorin Elisei)
Lasă un răspuns