Sinaxar ortodox
Pomenirea Sfîntului Simeon
Dreptul Simeon era din Ierusalim, ca și Sfînta Ana Proorocița, și împreună așteptau venirea lui Mesia. Prin Duhul Sfînt i s-a descoperit că nu va vedea moartea, pînă ce nu-L va vedea, mai întîi, pe Mesia. Tot prin Duhul Sfînt a fost îndemnat să iasă în întîmpinare și să-L ia în brațe pe Domnul, atunci cînd pruncul Iisus a fost adus la templu. Cîntarea lui: «Acum slobozește pe robul Tău Stăpîne», arată că marea lui așteptare s-a împlinit și că poate muri în pace. La vederea Pruncului dumnezeiesc, pe care L-a ținut în brațele sale, el nu s-a mai gîndit decît la acest Mîntuitor, pe care l-a văzut. Și Sfînta Ana Proorocița, prin postul și rugăciunea ei, s-a învrednicit și ea să-L vadă pe Mesia în pruncul Iisus, și a proorocit și ea: «Acest prunc este Domnul, Cel ce a întărit cerul și pămîntul. Acesta este Mesia Hristos, Care au proorocit toți Proorocii».
Sinaxar romano-catolic
Pomenirea Sfinților Blaziu și Ansgar
Sfîntul Blaziu a fost episcop de Sebaste (Armenia) la începutul secolului IV, în timpul împăratului Liciniu, mare dușman al creștinilor. Urmînd avertismentul evanghelic, Sfîntul a căutat să fugă din fața prigonitorilor, ascuzîndu-se într-o peșternă. Trimișii împăratului, care căutau fiare sălbatice pentru circul roman, l-au găsit pe episcopul fugar și l-au băgat în închisoare. Adus în fața judecății, el a refuzat cu hotărîre să tăgăduiască pe Hristos, fapt pentru care a fost supus la diverse chinuri. Cu trupul strivit, neînfricatul martir a suportat toate suferințele, pînă cînd i s-a tăiat capul cu sabia.
Sfîntul Ansgar a trăit în secolul IX și este supranumit apostolul Europei de Nord. A fost călugăr benedectin, în mănăstirea de la Corabia (Franța). După convertirea la creștinism a regelui Harald al Danemarcei, Ansgar a fost chemat să predice Evanghelia în Danemarca și Scandinavia. A fost primul episcop de Hamburg și arhiepiscop delegat pentru Scandinavia. Activitatea sa misionară a avut ca rod convertirea la creștinism a regelui Olaf. A murit în anul 865, după 34 de ani de misionarism. (C. Gh.)
Lasă un răspuns