• centrul va fi finanțat integral de Consiliul local • inițiativa Primăriei este cu un pas înaintea pachetului legislativ pregătit de Guvern, care transferă responsabilitățile din acest domeniu la autoritățile locale
Ieri a fost inaugurat oficial primul Complex de Servicii Comunitare destinat ajutorării copiilor aflați în dificultate, realizat integral de o primărie din județ. Centrul a fost deschis în orașul Buhuși la inițiavita Primăriei din localitate, care a considerat că este mult mai eficient să încerce să rezolve problemele copiilor în oraș decît să plătească sume imense pentru întreținerea minorilor în centre de plasament. Complexul este amplasat în clădirea fostei secții de recuperare nutrițională lăsată în paragină ani buni și include centre de zi pentru copiii în dificultate și cei cu nevoi speciale, un centru de consiliere și sprijin pentru părinții micuților care beneficiază serviciile centrelor de zi, un centru de planning familial și educație contraceptivă, precum și un centru rezidențial pentru copiii instituționalizați care au posibilitatea de a fi reintegrați în familie. Deschiderea centrului a fost posibilă prin colaborarea autorităților locale din Buhuși cu Direcția Generală pentru Protecția Copilului, care a sprijinit autoritățile pentru realizarea acestui complex, și Asociația Betania, care a finanțat lucrările de reabilitate a clădirii și dotarea noului centru, cheltuielile depășind patru miliarde de lei. „Anul trecut am avut instituționalizați 87 de copii în centre de plasament, iar la sfîrșitul lui 2002 mai aveam doar 57 de copii, restul fiind reintegrați în familie. Sperăm ca prin deschiderea acestui centru să stopăm instutuționalizarea copiilor aflați în dificultate și să-i reintegrăm în familie pe cei aflați încă în grija statului”, a spus primarul Ionel Turcea.
Prezent la deschiderea Complexului, alături secretarul județului, Traian Milon, și Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, directorul DGPC Bacău, a afirmat că „inițiativa Primăriei din Buhuși este un exemplu pozitiv de colaborare a autorităților locale în ce privește protecția copilului. Inițiativa Consiliului local este cu un pas înaintea pachetului legislativ în domeniu, care va fi promulgat în scurt timp în România, și care transferă răspunderea spre autoritățile locale”.
Complexul de Servicii Comunitare Buhuși va fi integral finanțat de Consiliul local din oraș. Deschiderea acestei instituții este considerată de autoritățile din localitate o măsură salvatoare, în condițiile în care localitatea monoindustrială a devenit cea mai săracă din județ, după închiderea fabricii Stofe Buhuși. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns