• investiția se ridică la aproape 7,3 milioane de euro, din care peste 63 la sută sînt bani de la Uniunea Europeană • Consiliul Județean Bacău va contribui cu 1,15 milioane de euro, sumă pentru care așteaptă sprijinul Guvernului
Ieri au fost lansate oficial lucrările de construire a Parcului Industrial Hemeiuși (HIT). Ioan Chiriac, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Bacău – care este beneficiarul investiției, a anunțat că pe 20 februarie vor începe pregătirile de șantier, iar la începutul lunii aprilie vor începe efectiv lucrările. La lansarea oficială de ieri au participat, alături de Ioan Chiriac, Magda Miheșteanu, responsabil de proiect din partea Ministerului Dezvoltării și Prognozei (MDP), Pierre Bay, reprezentant al firmei-diriginte de șantier „Louis Breger Group”, Constantin Mihăilă, primarul comunei Hemeiuși, precum și cîțiva consilieri județeni și un reprezentant al Agenției Regionale de Dezvoltare Nord-Est. Parcul Industrial HIT este un proiect promovat de CJ Bacău, în parteneriat cu Consiliul Local al comunei Hemeiuși, în cadrul Programului PHARE 2000. Bugetul total estimat al proiectului este de 7,27 milioane de euro, din care 4,6 milioane – finanțare din partea Uniunii Europene, 1,5 milioane de euro – contribuția Guvernului României, iar 1,15 – cofinanțare locală din partea CJ Bacău. Parcul Industrial HIT va fi amplasat în comuna Hemeiuși, la nouă kilometri de municipiul Bacău și de DN2. Două sînt obiectivele esențiale ale proiectului, iar unul dintre ele este crearea unei infrastructuri de afaceri de tip „Parc Industrial” pentru sprijinirea IMM-urilor din domeniul IT&C (tehnologia informațiilor și comunicații). De asemenea, proiectul își propune amorsarea unei industrii alternative, performante și nepoluante. Pentru spațiile care vor fi construite la Hemeiuși, firmele investitoare vor plăti chirii la aproximativ 50 la sută din prețul pieței. HIT va fi dotat cu utilități speciale, specifice domeniului IT&C – canale de transmisii date de mare viteză (fibră optică și radio), climatizare, rețele interne, curent electric stabil etc. Suprafața totală a parcului va fi de 10,85 hectare, din care, în primă fază, pe mai mult de patru hectare vor fi amplasate construcții. Terenul a fost pus la dispoziție de autoritățile locale ale comunei Hemeiuși.
Licitația pentru executarea lucrărilor a fost cîștigată de firma grecească Diekat, care va putea să subcontracteze cel mult 30 la sută din totalul operațiunilor. Lucrările de execuție vor dura aproximativ doi ani, iar costurile suplimentare cauzate de modificările de prețuri la materiale și servicii vor fi suportate de beneficiar, adică de Consiliul Județean. Cît privește partea de cofinanțare de 1,15 milioane de euro (aproape 16 la sută din investiția totală), Ioan Chiriac opinează că „MDP ar trebui să ne sprijine, deoarece presiunea asupra bugetului județului este și așa foarte mare, Consiliul Județean fiind cofinanțator și la alte programe”. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns