• liste întregi cu posturi vacante în spitalele și policlinicile băcăuane au rămas necompletate și după scoaterea lor la concurs • puținii medici tentați de un loc de muncă în unitățile sanitare de stat au ajuns la o concurență de numai 0,1 pe loc
Vremurile în care un absolvent de Medicină școlit într-o anumită specializare între trei și șapte ani aleargă cu orice preț după un loc de muncă într-un spital sau o policlinică de oraș se pare că nu se vor mai întoarce curînd. Locurile vacante scoase la concurs de Direcția de Sănătate Publică (DSP) în nenumărate rînduri rămîn tot neocupate, pentru simplul motiv că nimeni nu dorește să le obțină. Avizierul la care încă de la începutul anului serviciul de Resurse Umane al DSP a afișat numai puțin de 150 de posturi vacante nu a transformat secretariatul instituției într-un loc în care telefoanele să sune non-stop, iar holurile să devină neîncăpătoare pentru cei care așteaptă să-și depună dosarele.
Mai neatractive decît locurile de muncă la spații verzi, posturile de medici din rețeaua sanitară a județului au atras o concurență anemică. Ceea ce altădată ar fi creat o adevărată isterie în rîndul medicilor specialiști dornici să pună mîna pe un loc de muncă la oraș, acum nu a trezit interesul decît în rîndul cîtorva medici. Pe 106 posturi vacante în spitale, policlinici, laboratoare de analize și în compartimentele DSP nu s-au înscris decît 11 candidați. „În ultima zi de depunere a dosarelor pentru participarea la concurs nu avem nici un candidat pentru laboratoarele de analize, unde au fost scoase 20 de posturi, nici unul pentru serviciile de Urgență și tot nici un candidat pentru DSP. Singurele posturi unde s-au înscris candidați sînt pentru posturile din spitale și policlinici, dar și aici, mult mai puțini decît locurile vacante”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director DSP.
Cu o concurență care sfidează pînă și rușionoasa situație „omul și locul” și care atinge infinitezimala cifră 0,1, piața muncii din sistemul sanitar devine astfel una dintre cele mai generoase în ultima vreme la capitolul oferte, dar și cea neatractivă pentru specialiștii care caută un loc de muncă. „Pentru faptul că la laboratoarele de analize medicale nu s-a înscris nimeni există o explicație. Specialiștii preferă acum un loc de muncă într-un laborator privat, unde sînt mai atractive salariile și condițiile de muncă. Și faptul că cele patru posturi libere la DSP nu au fost solicitate de nimeni dovedește că medicii nu vor un loc de muncă într-o instituție bugetară. Situația critică este la serviciile de Urgență, unde este nevoie de specialiști și nu a apărut nici măcar un candidat”, mai spune dr. Cojocaru. După examenul care va avea loc în data de 28 februarie, în condițiile în care toți cei 11 candidați de acum vor trece cu bine de concursul pentru ocuparea postului, în spitalele, policlinicile și laboratoarele de analize din județ va mai fi nevoie de încă 95 de specialiști. Rețeaua sanitară băcăuană este deficitară și în rîndul medicilor din cabinetele școlare. În prezent mai este nevoie de încă 11 medici pentru unitățile de învățămînt din județ, dar doctorii fără loc de muncă nici măcar nu s-au interesat de vreun post dintre acestea. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns