Examenul de capacitate are, comparativ cu cel de bacalaureat, puține noutăți față de anul trecut. Apariția legitimațiilor de examen și corectarea contestațiilor în alte județe par a fi cele mai interesante din punct de vedere al elevilor. Legitimații de examen se vor înmîna candidaților în momentul înscrierii acestora la concurs, la secretariatele școlilor pe care le vor absovi. Asemănătoare cu legitimațiile de examen ce se folosesc la admiterea în facultate, legitimațiile de la Capacitate vor fi indispensabile candidaților, în condițiile în care accesul în sala de examen se va face exclusiv pe baza respectivelor legitimații și a buletinului de identitate, cărții de identitate ori certificatului de naștere, în cazul elevilor care nu au buletin la data derulării examenului.
A doua noutate a Capacității 2003 ține de modul de soluționare a contestațiilor: acestea nu vor mai fi corectate la nivelul Inspectoratului Școlar, ci de către comisii de contestații din alte județe, care vor fi stabililite de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Totodată, ministerul a renunțat la etapa discutării în școală a lucrărilor contestate, toate cererile de recorectare urmînd să fie soluționate de către comisiile de contestații respective. Amintim că, pînă acum, contestațiile depuse se rezolvau, într-o primă fază, la nivelul centrului de examen, președintele comisiei de concurs discutînd cu elevul și părinții acestuia pe marginea notei obținute. Dacă diferența dintre nota inițială și cea obținută după recorectarea efectuată de aceeași profesori-corectori era mai mare de un punct sau dacă semnatarul contestației își menținea solicitarea în cauză, lucrarea cu pricina ajungea pe masa comisiei județene de contestații.
În rest, regulamentul de organizare și desfășurare a examenului de capacitate, ediția 2003, mai conține cîteva noutăți, dar de ordin strict organizatoric. Astfel, numărul minim al candidaților dintr-un centru de examen a crescut, în cazul centrelor de concurs din mediul urban, de la 100 la 250, prima valoare fiind în vigoare doar pentru centrele de examen din mediul rural. În ceea ce privește centrele de corectare, acestea au fost botezate centre de evaluare, MEC recomandînd să existe cîte un singur centru de evaluare la nivelul unui județ. Inspectorul general adjunct Ana Marchiș, cea care va coordona și examenul de capacitate din 2003, spune însă, că, în cazul județului Bacău, numărul centrelor va fi puțin mai mare. „Nu putem face doar un singur centru de evaluare, deoarce acest lucru ar crea dificultăți în asigurarea profesorilor corectori. Numărul acestora va fi mai redus decît cel de anul acesta, cînd au funcționat 15 centre de corectare. Probabil că, anul viitor, nu vom avea mai mult de 6-7 centre de evaluare. În ceea ce privește numărul centrelor de examen, acesta va fi tot în jur de 45, ca și în 2002”, ne-a declarat Ana Marchiș.
O altă noutate a examenului de capacitate se referă la modul de stabilire a președinților și membrilor comisiilor de examen, respectiv evaluare. Aceștia nu vor mai fi stabiliți de către Inspectoratul Școlar, ci de către minister, prin tragere la sorți efectuată pe baza listei propusă de școli și avizată de Inspectoratul Școlar. Cît privește calendarul examenului de capacitate, pe care vi-l prezentăm în tabelul alăturat, acesta nu a suferit modificări importante.
Calendarul examenului de Capacitate
Data (prima sesiune/ a doua sesiune) Activitate
9 – 12 iunie / 1-4 iulie Înscrierea candidaților
16 iunie/ 25 august Limba și literatura română – probă scrisă
17 iunie/ 26 august Limba și literatura maternă – probă scrisă
18 iunie/ 27 august Matematica – probă scrisă
19 iunie/ 28 august Istoria românilor sau geografia României – probă scrisă
21 iunie/ 30 august Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor
22-23 iunie/ 31 august- 1septembrie Rezolvarea contestațiilor
24 iunie/ 2 septembrie Afișarea rezultatelor finale
Graficul simulărilor pentru Capacitate
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a stabilit ca simulările pentru examenul de capacitate să se deruleze în a doua jumătate a lunii martie. Seria acestora va fi deschisă de istorie și geografie, simularea la cele două materii urmînd să aibă loc sîmbătă, 15 martie. Peste o săptămînă, pe 22 martie, se va desfășura simularea probei de matematică, în timp ce examenul de limba română va fi simulat pe 29 martie. La toate cele trei simulări, subiectele vor fi formulate de către specialiștii Ministerului Educației și Cercetării.
Lasă un răspuns