• lunar, ei bat la ușile a peste 10.000 de persoane
La Oficiul Poștal 1 Moinești, de fapt singurul din oraș, activează 13 factori poștali, dintre care, zilnic, 11 sînt pe teren, iar alți doi, prin rotație, îi înlocuiesc pe cei care se află în concediu sau sînt liberi. Poștașii din Moinești, 11 femei și doi bărbați, bat, în fiecare lună, la porțile a 10.000 de oameni.
Distanța Moinești – București, parcursă pe jos într-o lună
În cartierul Găzărie își desfășoară activitatea decanul de vîrstă Maria Saghin care, la 54 de ani, are 31 de ani de muncă în această profesie. În cartierul Văsîiești, Maria Clinciu este „maratonista” factorilor poștali moineșteni, cu cei peste zece kilometri de traseu zilnic, adică echivalentul parcurgerii pe jos, într-o lună, a distanței Moinești – București. „Volumul genților este mare. Gîndiți-vă doar că, în perioada achitării pensiilor, geanta lor, la plecare pe traseu, are o greutate ce depășește 50 de kilograme, iar unii se mai întorc la sediu pentru a o mai încărca o dată sau de două ori în aceeași zi. În ultimul timp, greutatea genților este sporită de numărul mare de reviste și pliante publicitare, la care se adaugă corespondența obișnuită și presa”, spune Elena Doru, diriginte la oficiul poștal Moinești.
În perioada în care se plătesc pensiile, poștașii își asumă doza de risc cu care s-au obișnuit, pentru că pleacă singuri la drum, cu tolba plină de bani, fără nici o protecție. Și nu e ușor cînd realizezi că, pe lîngă echivalentul pensiilor, se mai adaugă și cel al mandatelor poștale, iar cei peste 100 de milioane de lei din geantă pot fi oricînd ținta unor infractori. Din fericire, pînă acum, la Moinești, nu s-a semnalat nici o situație de poștaș agresat. Pe data de 14 a fiecărei luni, cînd începe plata pensiilor, apar și probleme. Unii pensionari sînt nemulțumiți, sub pretextul că primesc banii cu o anumită întîrziere, pe motiv că cei care lasă ciubuc mai mare factorului poștal au prioritate. Alții, și nu puțini, pichetează efectiv sediul Oficiului Poștal, în speranța că vor încasa primii drepturile bănești. De aici pînă la vociferări și chiar amenințări nu mai este decît un pas. „Toată lumea dorește să primească pensia pe data de 14 a lunii, în prima zi de plată, pentru că pensionarii au probleme financiare deosebite. Am vrea să-i mulțumim pe toți, dar am stabilit un grafic, pe care trebuie să-l respectăm”, a explicat Elena Doru. (Mihai VIERIU)
Lasă un răspuns