• două femei, de 70, respectiv 74 de ani, au fost ani de zile administratori la două asociații de locatari • ele au fost schimbate de curînd, dar au lăsat în urmă datorii de sute de milioane de lei și un haos de nedescris în documente • una dintre ele a lucrat la asociație 18 ani și niciodată nu a fost controlată de vreun contabil • cealaltă a fost la un pas de a fi linșată de locatarii pe care i-a înșelat • locatarii de la Asociația 106 trebuie să scoată bani din buzunar ca să acopere o gaură de 350 de milioane de lei
Zeci de mii de băcăuani și-au lăsat în ultimii ani, cu bună credință, banii pentru plata facturilor de întreținere în mîna administratorilor de asociații, fără să aibă un control asupra modului în care sînt gestionate aceste fonduri. Din cele aproape două sute de asociații de locatari și de proprietari cîte există în acest moment în municipiul Bacău, pot fi numărate pe degete asociațiile în care facturile sînt achitate la timp, apa, căldură sau gazul metan nu sînt sistate din cauza datoriilor, iar administratorii sînt de bună credință și pun, înaintea propriilor interese, nevoile locatarilor.
Controlul demarat de cîteva luni de inspectorii de specialitate din cadrul Primăriei Bacău a scos la iveală o serie întreagă de nereguli în funcționarea asociațiilor de locatari. După cazul administratorului de la asociația nr. 112, care a fost trimis în arest preventiv pentru o lipsă în gestiune de peste 300 de milioane de lei, alți doi administratori au intrat în atenția poliției pentru aceleași fapte. Este vorba de Mărioara Perșa, de 70 de ani, fost administrator al Asociației nr. 20, și de Tudorița Badea, de 74 de ani, fost administrator la Asociația nr. 106. În urma controlului făcut la Asociația nr. 20, inspectorii primăriei au descoperit că de la locatarii înscriși în asociație au fost încasate în plus peste 80 de milioane de lei. „În urma controlului s-au recalculat facturile din luna noiembrie și decembrie, iar sumele reținute în plus de la locatari au fost retrase din factura pe luna următoare. Administratorul a fost schimbat”, ne-a declarat Gabi Ioniță, șeful Corpului de Control al primarului. El a adăugat că pe numele Mărioarei Perșa a fost întocmit un dosar.
Nereguli și mai grave au fost semnalate la Asociația nr. 106. După verificarea gestiunii contabile din ultimii trei ani, Tudorița Badea a fost găsită cu o lipsă în gestiune de aproximativ 80 de milioane de lei, plus o datorie neachitată către CET în valoare de 350 de milioane de lei. „În plus, la această asociație a fost găsită o vraiște de nedescris în documente. În cei 18 ani în care fostul administrator a ocupat această funcție, asociația nu a avut niciodată un cenzor sau un contabil. Poate că nu s-ar fi ajuns aici, dacă gestiunea asociației ar fi fost verificată, periodic, de un expert contabil”, a precizat Gabi Ioniță.
Camelia Diaconu, administratorul care i-a luat locul Tudoriței Badea, ne-a declarat că o parte din vină pentru lipsa din gestiune o poartă și locatarii. „Cred că oamenii au profitat de faptul că fostul administrator era ceva mai în vîrstă și nu avea posibilitatea să facă verificări în teren. Au existat locatari care au declarat anul trecut că au cetrală proprie și au plătit doar două-trei sute de mii de lei la asociație, fără să își fi montat centrală nici măcar acum. Mai mult, au fost oameni care nu au plătit apa caldă de cîțiva ani buni, fără ca datoriile lor să apară în niște evidențe centralizate. Cred că așa a fost făcută și datoria de 350 de milioane de lei față de CET . Din neatenție și lipsa unei evidențe clare a fișelor personale pe care ar fi trebuit să le aibă fiecare locatar”, consideră Cornelia Diaconu. Și în cazul fostului administrator al Asociației 106 a fost înaintat un dosar la poliție. Actual administrator este însă de părere că, cel puțin în ceea ce privește datoria de la CET, de 350 de milioane de lei, cei care vor trebui să plătească vor fi tot locatarii.
O altă problemă pe care o ridică acum cazul celor două asociații este legată de vîrsta înaintată a foștilor administratori. „La această oră nu există, practic, un cadrul legal care să impună un prag de vîrstă pînă la care aceste funcții pot fi ocupate. În urmă cu mai mulți era o practică în a-i pune pe pensionari să aibă grijă și de asociații. Oamenii au rămas în aceleași funcții de atunci, chiar dacă atribuțiunile lor au crescut mult în ultima perioadă”, spune Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns