Dosarul Banca Transilvania este pe cale să devină un balon dezumflat din ceea ce la început a fost catalogat drept cel mai spectaculos caz instrumentat de instituția Parchetului Național Anticorupție (PNA). Și asta pentru că în acest moment nu mai există nici o autoritate care să poată cere prelungirea stării de arest preventiv a celor zece inculpați care au mai rămas în Penitenciarul Bacău, arestați în această cauză. Situația din acest moment nu este reglementată de Codul de procedură penală. Totul a început pe 12 februarie, cînd judecătorii de la Tribunalul Bacău au decis restituirea dosarului inculpaților din cauza cu același nume către PNA, în vederea completării urmăriri penale. Cu aceeași ocazie, pentru zece inculpați care sînt judecați în stare de arest s-a menținut această măsură pînă pe 25 februarie. În ședința de pe 12 februarie, soluția a fost contestată de ambele parți: inculpații care au rămas în arest au declarat recurs la decizia judecătorilor de a menține starea lor de arest pînă pe 25 februarie, iar procurorii PNA au înaintat recurs împotriva deciziei prin care li se restituia dosarul pentru completarea urmăririi penale.
Prin această hotărîre, judecătorii s-au desesizat, adică nu mai au nici o treabă cu dosarul respectiv, dar și procurorii cărora le-a fost retrimis dosarul pentru completarea urmăririi penale nu mai au competență să efectueze vreun act de procedură penală în ceea ce-i privește pe inculpații care au mai rămas în Penitenciarul Bacău. Este un fel de cerc vicios, din care vor avea de cîștigat inculpații, care, cel mai probabil, vor fi puși în libertate pe 25 februarie, dată la care le expiră madatul de arestare. Se reeditează astfel episodul Iosif Pop, care a fost pus în libertate tot din cauza unor lacune legislative. Fostului președinte al Băncii Transilvania îi expirase mandatul de arestare înainte ca instanța de la Curtea Cupremă de Justiție să se poată pronunța în cazul cererii de recuzare a tuturor judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău, cei care urmeau să se pronunțe privind menținerea sau nu a stării de arest. În cazul ultimilor zece inculpați din dosarul Banca Transilvania, mandatele de arestare expiră exact în condițiile în care nici procurorii, nici judecătorii, nu mai au competența de a cere prelungirea sau menținerea stării de arest a celor zece inculpați.
Pentru a preveni eliberarea lor, procurorii PNA au încercat în cursul zilei de ieri să ceară menținerea stării de arest a inculpaților. „Ne aflăm în fața unei premiere din punct de vedere procedural. Pe 11 februarie, instanța de la Curtea de Apel Bacău a decis să mențină prelungirea mandatelor de arestare pînă pe 25 februarie, iar judecătorii de la Tribunalul Bacău au hotărît o zi mai tîrziu menținerea stării de arest a inculpaților pînă la aceeași dată. Pentru că unii judecători au hotărît prelungirea mandatelor de arestare, iar alții, menținerea stării de arest, pentru aceiași inculpați, noi nici nu știm acum ce să solicităm: menținerea sau prelungirea măsurii de arest preventiv?Lăsăm la latitudinea instanței să decidă dacă este prelungire sau menținere”, a arătat procurorul de ședință. Care instanță, după ce i-a ascultat și pe avocați și pe inculpați, a decis respingerea cererii PNA, de limpezire a lucrurilor, ca inadmisibilă.
Pe 25 februairie se va judeca la Curtea de Apel Bacău atît recursul înaintat de procurorii PNA pe 12 februarie, care contestă restituirea dosarului, cît și cel înaintat de inculpați, care nu sînt de acord cu menținerea sau prelungirea stării lor de arest pînă pe … 25 februarie, adică exact în ziua în care are loc judecata.
În aceeași zi le expiră însă și mandatul de arestare a celor zece aflați acum în detenție, iar instanța de la Curtea de Apel Bacău nu se poate pronunța și cu privire la acest aspect, pentru că nu are competență. Lipsiți de competență sînt și judecătorii, care nu mai au nici o treabă cu dosarul pe care l-au restituit la PNA. În această situație, Carmen Negoiță, fosta directoare a sucursalei băcăuane a Băncii Transilvania, Ciprian Stanciu, fostul șef al serviciului de credite, Timona Cioinea, fost contabil șef, Simona Moroca, fostul jurist, Eduard Colos, Cristina Hermeziu și Georgeta Pricopoaea, toți foști moderatori de credite ai Băncii Transilvania Bacău, precum și Benoni Beca, administratorul societății Amapolla, considerat drept lierul grupului „alcool”, Daniela Vascan, contabil șef al societății Amapolla, și Dorinel Popa, administratorul societății Tandem Road SRL, catalogat inițial de procurori drept liderul grupului „lemn”, vor fi eliberați din Penitenciarul Bacău. Singura variantă ca lucrurile să nu stea așa ar fi ca magistrații de la Curtea de Apel să nu admită decizia judecătorilor de a returna dosarul și, în aceeași zi, procurorii PNA să solicite prelungirea stării de arest, iar un complet de la Tribunalul Bacău să se pronunțe tot pe 25 februarie, în această cauză. Lucru puțin credibil, așa că unul dintre cele mai spectaculoase baloane ale PNA se va dezumfla sub ochii plini de întrebări ai opiniei publice. Care se poate întreba cine a lucrat strîmb în dosarul Banca Transilvania: judecătorii sau procurorii? Un posibil răspuns, în edițiile noastre viitoare. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns