• numărul salariaților spitalului comunal s-a micșorat de luna aceasta cu 19 persoane • celor patru secții din structura spitalului le-a fost redus numărul de paturi, iar medicii și-au pierdut indemnizațiile de conducere
Spitalul din Podu Turcului, singura unitate medicală din județ care a încheiat anul trecut cu datorii foarte mari către furnizori comparativ cu numărul serviciilor medicale prestate pacienților, dar și cu restanțe de două luni la plata lefurilor angajaților funcționează de luna aceasta cu număr redus de personal și paturi. Trecut cu bine acum doi ani de controlul demarat de Ministerul Sănătății prin spitalele comunale, unitatea medicală din Podu Turcului a dovedit că, în parctică, este „corigentul” sistemului sanitar. Cu datorii de 3,2 miliarde de lei către furnizori, mai mult decît spitalele Moinești și Buhuși la un loc, cu 114 salariați, dintre care numai patru sînt medici, spitalul din Podu Turcului se afla încă din toamna trecută pe lista neagră a Casei Asigurărilor de Sănătate(CAS) și a Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Datoriile mari și puhoiul de salariați nu au fost singurele pietre de moară care au atîrnat de gîtul spitalului comunal. Pe lîngă faptul că numai serviciile medicale prestate de cei patru doctori puteau fi decontate, potrivit legii, de la fondul asigurărilor de sănătate, secțiile spitalului au dus și lipsă de pacienți. Fără medici, dar cu un număr impresionant de cadre medii și auxiliare, unicul spital comunal din județ a înghițit anul trecut fonduri care s-au epuizat în proporție de 90% numai pe salarii. Și anul acesta, istoria se putea repeta. Din cele 9,6 miliarde de lei cît reprezintă bugetul pentru 2003 al spitalului comunal, 8,6 miliarde ar fi însemnat numai salariile personalului angajat. Cu un singur miliard de lei în visterie pentru tot anul, unitatea medicală nu putea supraviețui decît cu datorii din ce în ce mai mari pentru întreținerea unor saloane și săli de tratament din care bolnavii mai mult lipsesc.
Ineficiența spitalului de la Podu Turcului și-a găsit la începutul lunii frebruarie o rezolvare. „19 angajați ai spitalului au fost trecuți de la 1 februarie pe lista concedierilor. Marea majoritate a acestora sînt muncitori și personal TESA. Cele șapte cadre medii care erau pe lista disponibilizărilor nu sînt în șomaj, pentru că au fost redistribuite la stația de Salvare din Podu Turcului și în Maternitatea din Bacău”, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director al DSP. Concedierea unor salariați nu a putut fi însă singura metodă de diminuare a cheltuielilor spitalului. Un alt capitol „subțiat” a fost cel al numărului de paturi din secțiile spitalului. Întrucît normele sanitare prevăd că un medic specialist poate avea în îngrijire între 10 și 14 bolnavi internați, iar trei dintre secțiile de la Podu Turcului au în structură un singur medic, numărul paturilor a fost diminuat. „Din 110 paturi, 30 au fost trecute în conservare, pînă cînd la spitalul din Podu Turcului vor veni medici noi. Prin reducerea numărului de paturi, trei dintre cele patru secții s-au micșorat și au devenit compartimente, singura specialitate care beneficiază în continuare de o secție întreagă fiind cea de Interne, unde sînt doi medici. Prin disponibilizări și pierderi ale indemnizației de șef de secție, cheltuielile de personal au fost diminuate cu aproape 250 de milioane de lei lunar”, a continuat directorul DSP.
Ridicat în plină eră comunistă, spitalul din Podu Turcului a devenit un mastodont pentru numărul extrem de mic al pacienților care îi trec pragul pentru internare. Din acest motiv, și costurile de întreținere ale imobilului sînt nejustificate, iar pe lîngă concedierile de personal și reducerea numărului de paturi urmează să fie trecute în conservare și saloane, săli de tratament și dependințe. Fără medici specialiști care să dorească să muncească în spitalul din Podu Turcului, unitatea medicală are toate șansele să se micșoreze de la un an la altul. Cei opt medici rezidenți aflați încă la studii în centrele universitare își termină pregătirea abia peste doi ani. Pînă atunci, varianta angajărilor unor medici pe perioade determinate nu este menită să salveze spitalul de la o restructurare capitală. „Anul acesta au fost scoase la concurs pentru spitalul din Podu Turcului șapte posturi de medici. Nimeni nu a dorit, însă, un post la acest spitalul comunal”, a mai spus doctorița Cojocaru.
Spitalul din Podu Turcului nu va fi singurul care anul acesta va concedia angajați sau va renunța la cîteva zeci de paturi. Spitalul din Comănești este deja în vizorul șefilor din sănătate, tot pentru datorii, cheltuieli mari de personal și număr redus de internări. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns