Patru copilași au ars de vii încuiați de mamă în casă
• incendiul a pornit de la o lumînare aprinsă care a căzut în patul în care dormeau micuții • ei au fost lăsați nesupravegheați de mama lor, plecată să o caute pe bunica copiilor, care era la băut la o crîșmă din sat
Fabiana de șapte ani, Silvia de patru ani, Cristian de doi ani și Marian, de un an, toți copii Veronicăi Sabău, de 33 de ani, au fost găsiți carbonizați în casă de către vecini, în timp mama lor era plecată să o caute pe bunica copiilor pe la crîșmele din sat, unde bătrîna era dusă după băutură. Femeia locuia de aproape un an la mama ei, Maria Ghiurcă, după ce se despărțise de Gheorghe Sabău, tatăl copiilor. Ea a plecat de acasă dumunică seara, pe la ora 19.00, și a fost găsită de polițiști, pe la ora 23.00, la mai bine de un kilometru de casă. „Era împreună cu mama ei, Maria Ghiurcă. Aceasta din urmă era beată de abia mai putea merge, iar fiica ei, Veronica Sabău, se chinuia să o tîrîie acasă. Nu cred că Veronica era beată, dar pe drum i-am spus că cei patru copii ai ei au ars în casă”, ne-a declarat agentul șef Valeriu Iulișca, șeful de post al Poliției Faraoani. Vecinii spun că au observat incendiul destul de tîrziu pentru că încăperea în care au fost lăsați copii era în spatele casei. „Incendiul a pornit de la o lumînare aprinsă care a căzut pe patul în care erau micuții. Noi am fost anunțați la ora 21.13 și am ajuns la fața locului foarte repede. Au plecat două autospeciale cu apă și spumă. Din păcate, era prea tîrziu, iar copii erau carbonizați pe aproape toată suprafața corpului”, ne-a declarat maiorul Volodia Tisescu, ofițerul de relații cu presa al Grupului de pompieri militari Bacău.
Bordeiul în care locuiau cele două femei împreună cu cei patru copii avea două încăperi cît o cutie de chibrituri. Camerele erau atît de mici, încît paturile au fost lipite de sobă pentru a lăsa loc de trecere către ușă. De cum intrăm pe poartă, vecinii încep să se adune pe rînd. Unii, în special femeile, cu o sclipire aparte în ochi pe care aveam să ne-o lămurim mai tîrziu. Așteaptă în liniște să vorbim întîi cu cele două femei. Bunica copiilor plînge și bolborosește ceva greu de înțeles. Evită privirile oamenilor. Încă nu ne dăm seama dacă din cauza mahmurelii de cu o seară înainte sau pentru că realizează că drama s-a petrecut din cauza ei și a inconștienței fiicei ei. Nu admite sub nici o formă că a fost la băut în seara dramei. „N-am băut nimica. Eu nu fost la băut. Copii ars de la lumînare”, îngaimă într-o românească aproximativă bătrîna care la 70 de ani trage la măsea mai ceva ca un brijar. „Am vorbit eu cu gestionara. Ieri după amiază a fost la magazin și a cumpărat un kilogram de vodcă. Bea pînă nu mai știe nimic de ea. Și fiică-sa la fel. Numai că la Veronica nu se cunoaște cînd bea, nu-ți dai seama cînd e beată”, ne spune Varvara Antal, mînioasă că bunica micuților minte cu nerușinare. Între timp, Veronica se uită tîmpă la mulțimea adunată și dă din colț în colț că nu și-a lăsat mult timp copii singuri. „Am fost să o caut pe mama, că era plecată la o cumătră în sat. Eu sînt despărțită de bărbat și stau cu mama, iar cînd s-a întunecat m-am dus după ea s-o aduc acasă. N-am stat mult, m-am întors repede”, spune femeia nu prea sigură pe ea. Atît i-a trebuit Rozei Panțiru, una dintre vecinele sosite la fața locului. „E-o haimana. Nu a avut grijă de copii ăștia nici cît de niște cîini. E plecată de acasă și cîte două trei zile și nu mai știe nimeni de ea”, ne-a spus femeia dintr-o suflare. Printre sătenii adunați ca la urs, cineva ni-l arată pe tatăl copiilor. Se clătina pe picioare și întrebăm dacă nu-i beat și el. „Nu-i beat, e bolnav, mai are o suflare și se duce, ne spune o femeie. Gheorghe Sabău încearcă să explice la toată lumea că, deși stătea gard în gard cu casa bunicii copiilor lui, nu a văzut incendiul și că el nu are nici o vină pentru moartea lor pentru că era despărțit de Veronica.
În drum s-au adunat aproape toți sătenii din zonă. Între ei, mai multe femei care au găsit de cuviință să ne povestească ce fel de mamă era Veronica. „Ar trebui spînzurată, că umblă numai după țigări, cafea și băutură. Nu știe de nimic altceva”, ne spune una dintre ele. „Astă toamnă, prin septembrie, copiii au stat mai bine de o săptămînă în frig, în șanț. I-am luat eu și le-am dat de mîncare și am pus niște hăinuțe pe ei că erau aproape în pielea goală. Pe fetița cea mai mare, Fabiana, am găsit-o lîngă un reșou și fierbea niște fasole păstăi. Vai de ei, ce viață aveau cu nenorocita asta”, ne declară o altă femeie. Despre Fabiana, profesorii de la școala din sat au numai cuvinte de laudă. „A venit la școală numai datorită Primăriei, pentru că mama ei nu vroia să o lase să-și piardă timpul cu învățătura. Fata a prins drag de carte și după ore rămînea la școală să învețe, pentru că acasă nu avea condiții”, spune o învățătoare. „Pleca și cîte două-trei zile de acasă și nu mai știa nimeni de ea. Atîta avea în cap: distracția, pentru că nu-i ajungea bărbatul pe care îl avea. Veneau bărbații din sat cu găinile din gospodării și le mîncau cu ea, nu i-ar mai ajunge”, blestemă o femeie din margine. „Strica familiile oamenilor și poate dă Dumnezeu să nu se mai construiască nimic acolo, pentru că era cuibul păcatelor și casa ei și a maică-sii”, spune cu năduf o alta.
Zarva se mai potolește la apropierea șefului de post. Omul ne spune că „poliția Faraoani a făcut dosar penal împotriva mamei copiilor, Veronica Sabău, pe care l-a trimis la Poliția județului”. „Mama va fi acuzată de ucidere din culpă, iar dosarul va fi înaintat mîine (azi, n.r.), la Parchet cu propunerea de arestare”, ne-a declarat și subcomisarul Carmen Șova, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Județean de Poliție Bacău. În cursul zilei de astăzi, medicii legiști se vor pronunța și cu privire la cauza morții copiilor. În urma autospiei, ei vor constata dacă micuții au murit intoxicați cu fum sau au ars în incendiu.
În luna februarie, nouă copii au ars din cauza neglijenței părinților
Primul incendiu din această lună în care au ars două fetițe s-a petrecut în Bacău, pe Calea Moldovei, la locuința familiei Manole, pe 11 februarie 2003. O casă cît un cub de jucării, unde într-o cameră de doar cîțiva metri, în care nu poți intra decît aplecat, trăiau patru suflete: Octavian Manole, concubina lui Roxana Gălățanu, precum și cele două fetițe ale lor: Alina, de trei ani, și Monalisa, de aproape doi ani. Drama ne-a fost povestită la vremea aceea e Vlăduț, unul dintre colegii de joacă a celor două fetițe care au ars de vii. Așa am flat că Roxana, mare amatoare de telenovele, s-a dus la ei acasă să vadă serialul „Dragoste și trădare”. „Cînd a ajuns la noi, mama a întrebat-o unde sînt fetele, pentru că de obicei venea cu ele la noi. A spus că le-a lăsat la culcare și că a venit să vadă filmul. După ce s-a terminat, s-a dus acasă să-și ia o țigară. Cînd a ajuns a văzut fumul din casă, a intrat pe geam și a început să strige după ajutor. Ne-am dus cu toții acolo și ea i-a aruncat-o surorii mele tot pe geam pe cea mai mare dintre fete, care a icnit un pic și a murit. Cea mai mică deja murise”, povestea atunci băiețelul. Cazul Roxanei Gălățanu a ajuns pe masa procurorilor cu propunerea de cercetare în stare de libertate, fiind acuzată de omor din culpă.
Cel de-al doilea incediu care a avut copii drept victime, s-a petrecut pe 15 februarie, în comuna Răcăciuni. Focul a izbucnit în locuința socială a familiei Maria și Vasile Andronic, în care se găseau Gabriel, de doi ani și trei luni, Marian, de un an și trei luni, și Mihai Valentin, de doar trei luni, care fuseseră legați de pat de părinții plecați de acasă. În sîmbăta fatidică de 15 februarie, sătenii au văzut că iese fum mai gros pe coș, dar obișnuiți cu meteahna Mariei de a pune hainele pe foc pentru a nu se obosi cu spălatul rufelor, nu au dat prea multă importanță nici mirosului specific de incendiu. Abia cînd Costel Mican a trecut chiar prin dreptul ferestrelor bordeiului a observat flăcările din încăpere. „Mă duceam la mama și am trecut prin dreptul geamurilor lor. Am văzut flăcările și am răcnit la soție, care era la fîntînă, după apă, să vină să scoatem copiii că ard în casă. Am trecut prin flăcări și l-am văzut pe cel mare jos, lîngă pat, pe cel mijlociu la cel mult o jumătate de metru lîngă el, iar sugarul era pe pat, lîngă godin. Probabil cei mari au reușit să coboare din pat după ce-au ars sforile cu care erau legați”, ne-a declarat Mican. „Copiii au fost aduși la mine acasă. Nici nu mai puteau plînge de durere. Am crezut prima dată că sînt morți. De fapt, în întuneric, atunci cînd i-am scos din casă nici nu se observa dacă mai trăiau sau nu și nici nu mi-am dat seama că sînt arși. Abia la lumină am realizat în ce stare erau. Am anunțat pompierii și un vecin cu mașină s-a repezit cu ei la spital”, ne-a mai spus Mihaela Hanganu. Prea tîrziu însă pentru unul dintre cele trei suflete nevinovate. Transportat de urgență la spitalul Sfînta Maria din Iași cu arsuri de gradul II și III pe față și căile respiratorii, bebelușul de trei luni a decedat. „În funcție de gravitatea leziunilor îi vom cerceta pentru vătămare corporală gravă din culpă și rele tratamente aplicate minorilor și vom înainta dosarul la Parchet pentru începerea urmăririi penale a celor doi părinți”, ne-a declarat la acea vreme agentul șef principal Dumitru Hroștea, șeful de post la Poliția Răcăciuni.
În cazul Veronicăi Sabău ar fi pentru prima oară cînd polițiștii propun arestarea unuia dintre părinți pentru modul incoștient în care găsesc de cuviință să aibă grijă de viața celor pe care i-au adus pe lume. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns