Primarii care dorm în papuci pot pierde finanțările europene
• valoarea totală a proiectelor eligibile este dublă față de alocările din acest an
Ministerul Integrării Europene, Hildegarde Puwak, a atras atenția ieri, într-o videoconferință, că acele consilii locale care au obținut finanțări prin Programul SAPARD vor pierde banii dacă nu îi folosesc. Este vorba de fondurile obținute prin măsura 2.1 – „Dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii rurale”. Amenințarea nu este deloc fără obiect, pentru că proiectele aprobate depășesc ca valoare plafonul alocat de Uniunea Europeană pentru 2003. În acest fel s-a creat un fel de „rînd de așteptare”, ceea ce permite ca fondurile neutilizate să fie direcționate către alte dosare, eligibile, dar depuse mai tîrziu.
Aproape zece milioane de euro pentru 11 comune băcăuane
Măsura 2.1 din Programul SAPARD se adresează comunităților rurale, reprezentate de consiliile locale. Scopul acestei măsuri este să îmbunătățească accesul locuitorilor satelor la serviciile publice, să creeze condițiile necesare pentru modernizarea gradului de confort, să amelioreze calitatea mediului și să diminueze sursele de poluare, etc. Punerea în practică trebuie să țină cont de cîteva obiective operaționale. Principalele ținte urmărite sînt construirea și modernizarea drumurilor locale comunale și a podurilor, construirea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă, precum și îmbunătățirea managementului sistemelor de canalizare prin investiții la stațiile de tratare a apei. Acestei măsuri i se va acorda o sumă mai mare în primii doi ani, ținîndu-se cont de nevoile acestui sector.
La nivelul județului Bacău, 11 comune au obținut fonduri europene care însumează aproape zece milioane de euro numai pentru sesiunea august 2002. Cele mai mult proiecte se axează pe reabilitarea drumurilor, dar comuna Filipești, de exemplu, a obținut bani pentru alimentarea cu apă a întregii comune. Valoarea grantului poate fi cuprinsă între 300.000 și un milion de euro, dar majoritatea beneficiarilor a mers spre maxim. Contractele de finanțare au fost semnate, dar greul de-abia începe.
Cofinanțările pentru proiectele SAPARD vor fi asigurate de la buget
Una dintre grijile celor care au proiecte aprobate este cofinanțarea, în condițiile în care măcar 10 procente din cheltuielile eligibile trebuie suportate de beneficiar. Din acest motiv s-a apelat la ajutorul Consiliului Județean. Consilierii au aprobat susținerea proiectelor, dar existau îndoieli în acest sens. Videoconferința de ieri ar trebui să le risipească. Ministrul Integrării a dat asigurări că și cofinanțările vor veni, practic, de la bugetul central. Pentru măsura 2.1, fondurile europene pentru 2003 sînt de 425 de milioane de euro. Alocările de la buget – care sînt prinse în Legea bugetului de stat – totalizează 3.650 de miliarde de lei, care vin odată cu fondurile externe.
Numai că proiectele eligibile trec ca valoare totală de 1 miliard de euro, adică dublul alocărilor. Cu toate acestea, dosarele rămîn aprobate și vor obține banii pe parcurs. Deci, este ușor de înțeles că beneficiari sînt din belșug. Pentru a nu risca pierderea fodurilor, ministrul Puwak a spus clar că dacă în opt luni de zile banii nu sînt utilizați, beneficiarul pierde finanțarea. Fondurile disponibilizate astfel vor fi date următorilor solicitanți. Așadar, consiliile locale care au acum contractele de alocare a banilor trebuie să urmeze procedurile de contractare a executanților lucrărilor fără a mai pierde timpul. De asemenea, banii trebuie utilizați numai pe chetuielile eligibile – așa cum sînt ele definite în documentele comunicate beneficiarilor -, întrucît europenii sînt intransingenți în privința destinației fondurilor. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns