• Prefectura a efectuat un control la Primăria din Nicolae Bălcescu și a descoperit nereguli grave în activitatea primarului Marcelian Antal • primarul nu s-a achitat de sarcini nici după acel control, însă stă liniștit fiindcă Prefectura nu-i poate face nimic • prefectul Mardare recunoaște că și alți primari din județ calcă pe bec, însă ridică din umeri neputincios • paradoxal, singurul care poate rezolva neajunsurile din administrație este PSD
Aleșii locali din orașe și comune pot face tot ce-i taie capul, fiindcă nimeni din conducerea județului, de la prefect în jos, nu le poate face nimic. Acest lucru l-a demonstrat din plin un control efectuat de Prefectură la primăria din comuna Nicolae Bălcescu. Primarul este acuzat de tot felul de nereguli, însă nimeni nu l-a luat la scuturat pentru că legea este strîmbă.
Verificările Prefecturii asupra activității desfășurate de administrația locală din Nicolae Bălcescu au fost făcute în luna iulie a anului trecut. Atunci, Dumitru Temneanu, directorul Direcției Juridice din Prefectură, și un consilier juridic de aici au controlat dacă primarul din localitate, Marcelian Antal, își onorează sarcinile de serviciu. Așa s-a constatat că acesta face orice vrea el, numai ce trebuie nu.
În raportul întocmit de Prefectură se arată că Primăria nu trimite la Prefectură hotărîrile Consiliului local în termen de trei zile, așa cum prevede legea. Primarul nu pune la dispoziția consilierilor locali, deși aceștia cer, datele necesare pentru îndeplinirea mandatului. Mai mult, după doi ani și ceva de la alegerea lui ca primar, Marcelian Antal nu a emis un ordin în care să precizeze foarte clar ce atribuții de serviciu are viceprimarul comunei Bălcescu.
Lista acuzațiilor este însă mult mai lungă. Chiar dacă nu se referă direct la primar, au legătură cu aparatul propriu, pe care, după lege, primarul ar trebui să-l coordoneze. În raportul Prefecturii se mai arată că pe dispozițiile de convocare a ședințelor de Consiliu local nu se menționează inițiatorul proiectului de hotărîre. Raportul de activitate al viceprimarului a fost întocmit, dar nu a fost prezentat în ședință Consiliului local. Din dosarele speciale de ședință lipsesc adresele de înaintare a hotărîrilor adoptate de consilieri.
Cele mai grave acuze aduse primarului Antal se leagă de faptul că el, în calitate de președinte al Comisiei locale de fond funciar, nu s-a ocupat cîtuși de puțin de punerea în aplicare a Legii 18, adică de trecerea în proprietatea oamenilor a pămînturilor și eliberarea titlurilor de proprietate. Conform raportului, între anii 2000 și iulie 2002, Comisia locală de fond funciar nu s-a întrunit niciodată. Nu se cunoaște nici măcar componența comisiei locale. Primarul este total dezinteresat de felul în care se desfășoară activitatea Comisiei locale de fond funciar, cea pe care chiar el o conduce.
Cea mai gravă acuzație adusă însă primarului din Nicolae Bălcescu, dintr-un șir destul de lung, se referă la faptul că el dezorganizează întreaga activitate a aparatului propriu de specialitate referitor la registrul agricol.
Ce măsuri a luat conducerea Prefecturii Bacău împotriva primarului acuzat de atîtea nereguli? Nici una, deși de la momentul verificărilor s-au scurs opt luni. Motivul: legea nu prevede sancțiuni împotriva primarilor pentru astfel de abateri. „Nu putem sancționa primarii decît pentru anumite chestiuni prevăzute de lege. Iar acestea, după cum am mai spus și cu alte ocazii, nu sînt stipulate de Legea 215”, ne-a declarat prefectul Radu Cătălin Mardare. Uitîndu-se pe raportul întocmit chiar de instituția pe care o conduce, primul om din județ a afirmat că sintagma „primarul dezorganizează întreaga activitate” poate nu este cea mai fericită formulă găsită. „Cu registrul agricol se ocupă secretarul comunei, dar primarul nu-l lasă nici pe el să-și facă treaba. Dacă primarul lipsește o lună de la serviciu, nu-i poți face nimic. Nici să-i iei zece la sută din salariu nu poți”, ne-a explicat ulterior directorul Temneanu, care a fost la fața locului.
Care-i eficiența controalelor Prefecturii?
În mod logic, controalele efectuate de Prefectură pe la primării au rolul de a constata eventuale nereguli și de a le elimina. Așa ar fi trebuit să se întîmple și la Nicolae Bălcescu sau în alte comune, pentru că, așa cum a spus chiar prefectul Mardare, nu doar primul dospodar din Bălcescu nu se achită de sarcini, ci și alți primari din județ. Numai că acest lucru nu a fost posibil pentru că nu există pîrghii legale de sancționare a aleșilor neserioși. Firesc, se naște o întrebare: de ce mai pierd timpul angajații Prefecturii în controale, dacă tot nu poate fi tras la răspundere nici un primar? „Avem datoria să verificăm cum se desfășoară activitatea în primării”, a argumentat prefectul de Bacău. Obligația, însă, se oprește aici, pentru că rapoartele sînt îndosariate și băgate în sertare. Atît.
Cea mai bună dovadă că așa stau lucrurile este că, în urma acelui control condus de Dumitru Temneanu, s-au dispus o serie de măsuri. Nimeni de la Prefectură nu s-a mai dus în control la Primăria din Bălcescu, iar dispozițiile date pentru intrarea în normal nu au fost respectate. Directorul Temneanu ne-a prezentat ieri o situație în care se spune că primarul Antal nu a emis nici pînă astăzi o dispoziție în care să spună exact ce atribuții are viceprimarul comunei, deși acestea trebuiau emise în cel mult 30 de zile de la validare. Iată ce nereguli există și astăzi la primăria din Nicolae Bălcescu: sînt și acum situații cînd primarul nu pune prin intermediul secretarului și a aparatului propriu, la cererea consilierilor, informațiile necesare în vederea îndeplinirii mandatului. Hotărîrile Consiliului local sînt trimise prefectului și acum cu foarte mare întîrziere. Nu există nici acum un program de întîlnire cu locuitorii comunei, la care consilierii să acorde audiențe. Acestea se desfășoară întîmplător. Cît privește activitatea de fond funciar, nu s-a organizat, din iulie 2002 și pînă pe 25 februarie 2003, o ședință de analiză sau discutare a unor contestații, nu s-a făcut nimic pentru lămurirea situației celor 600 de titluri de proprietate existente la primărie, iar comisia locală este incompletă ca și la controlul de anul trecut. Mai mult, registrele agricole nu au fost completate.
Toate aceste lipsuri demonstrează cît de ineficient a fost controlul efectuat de reprezentanții Prefecturii.
Despre toate acestea, primarul Antal spune că nu-i nimic adevărat. „Acuzațiile astea-s teoretice. Sînt pe o hîrtie. În primul rînd că n-am avut proces verbal întocmit. Au fost doar niște recomandări verbale. Categoric că le-am dus pe toate la îndeplinire. E o greșeală că nu le-am luat în seamă. Astea-s chestiuni de amănunt. Eu nu am cunoștință de așa ceva. Nu văd logica că alții știu și eu nu”, ne-a declarat primarul din Nicolae Bălcescu.
Tot Partidul, bată-l vina!
Prefectul Radu Cătălin Mardare ne-a declarat că singura cale de a-i mai aduce pe primari pe drumul cel bun rămîn ședințele de partid. Adică membrii PSD pot fi trași de urechi la partid dacă nu se achită de sarcinile prevăzute de lege. Aceasta probabil că și rămîne singura variantă de „stimulare” a primarilor. Numai că, în mod normal, partidul n-ar trebui să aibă nimic de-a face cu treburile administrației, pentru că una e ceea ce face un individ la partid, și alta-i ce face el în funcția publică în care a fost numit sau ales. Realitatea demonstrează însă că lucrurile stau exact invers, că tot partidul face și desface. Și, chiar dacă am lua ca firească imixtiunea politicului în treburile administrației, lucrurile tot nu sînt rezolvate. Pentru că PSD, să zicem, l-ar putea zgudui pe primarul Antal, însă nu toți primarii sînt social democrați. Pe ei cine-i mai trage de urechi? Pentru că, după cum se vede, Prefectura nu prea are sorți de izbîndă. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns