O altă organizație neguvernametală care s-a făcut cunoscută în ultimii ani este Filiala Bacău a Asociației Române AntiSIDA. ARAS este o organizație al cărei scop este eradicarea SIDA prin dezvoltarea programelor de educație, ca și a serviciilor de asistență socială și psihologică a persoanelor afectate de HIV.
Programele derulate de ARAS Bacău se adresează întregii populații, fără discriminare, insistînd asupra necesității protejării și respectării drepturilor omului și a demnității umane.
Direcțiile de activitate ARAS sînt: informarea și educarea tinerilor asupra pericolului reprezentat de SIDA și asupra mijloacelor de prevenire a infecției cu HIV, promovarea atitudinii de sprijin, toleranță și compasiune față de persoanele deja infectate sau bolnave, apărarea drepturilor și intereselor acestora sau crearea unor servicii de asistență socială și psihologică pentru persoanele infectate și bolnave. „ARAS Bacau funcționează din august 1998 demarînd activitatea cu programul de asistenta psiho-sociala pentru persoanele afectate HIV/SIDA din judetul Bacău. În prezent, în evidența ARAS sînt 290 beneficiari activi, din care 260 sînt copii și 30 adulți”, ne-a declarat Ramona Ferenț, președintele ARAS Bacău.
Tipurile de servicii oferite în cadrul programului sînt: consiliere privind aspectele medicale ale infecției HIV, consiliere legislativă, consiliere în cazuri de criză, educație sexuală, consiliere pre-posttest, psihoterapie individuală și de grup, terapie de joc, psihodiagnostic, grup de suport pentru persoanele seropozitive (copii și adolescenți) și pentru membrii familiilor lor, vizite la domiciliul familiilor, anchete sociale, intervenții pentru inserția în comunitate a persoanelor seropozitive, tabere pentru copiii și adolescenții seropozitivi.
Una dintre principalele direcții pe care se acționează în Bacău este programul de prevenție HIV/SIDA. Scopul acestuia este adoptarea unui comportament sexual responsabil, în condițiile în care în prezent mare parte a populatiei tinere deține informații privind HIV/SIDA și metodele de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală, dar de foarte puține ori aceste informații sînt obținute din surse specializate sau sînt puse în practică.
Lasă un răspuns