• medicii susțin că veniturile lor sînt prea mici pentru a-și permite să facă împrumuturi la bănci pentru dotarea cabinetelor cu aparatură de investigație
Marea majoritate a medicilor de familie băcăuani consideră că anunțul făcut de Guvern privind accesarea unor credite nu este atrăgător. Deși condițiile de creditare nu sînt conoscute foarte bine de medicii de familie, aceștia sînt de părere că facilitatea anunțată de Executiv va putea fi accesată tot numai de către cei care au bani să restutuie ratele. „Un ecograf, chiar și la mîna a doua, costă aproximativ 5.000 de dolari. Ori, pentru a urma cursul de competență în ecografie mai trebuie alți aproximativ 500 de dolari, iar deplasările în centrele universitare costă și ele destul de mult. Nu cred că medicii de familie vor împrumuta atîția bani, pentru că veniturile pe care le încasează nu le-ar permite să se angajeze la accesarea unui credit, fie el și cu facilități”, ne-a declarat dr. Elena Stîngă, președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Bacău. Chiar dacă achiziționarea unui oftalmoscop, a unui otoscop, dioptron, oscilometru sau a unui electrocardiograf nu este la fel costisitoare ca și a unui ecograf, toate acestea, însumate, se ridică la cîteva mii de dolari. Bani pe care medicii de familie spun că nu au de unde să-i dea.
Un alt motiv pentru care medicii consideră creditele neatractive îl reprezintă faptul că serviciile prestate cu aparatele de mii de dolari pe care le-ar achiziționa nu sînt decontate, iar investiția nu s-ar justifica. Medicii de familie spun că în actualul contract cadrul pe care l-au încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate nu este decontat nici un serviciu de investigație medicală efectuat de ei. „Contractul actual pe care l-am încheiat nu recunoaște competențele noastre în ce privește efectuarea electrocardiogramei, a ecografiei, testarea glicemiei, urinei, colesterolului sau oscilometria. Chiar dacă ar achiziționa aceste aparate, medicii nu ar avea cum să-și amortizeze investiția, în condițiile în care aceste servicii nu sînt plătite de nimeni”, a mai spus dr. Stîngă.
Medicii spun că, atîta timp cît banii pe care îi primesc în contul serviciilor prestate sînt foarte puțini, și investițiile pe care le vor realiza pentru dotarea cabinelelor vor fi pe măsură. Decît să se înglodeze în datorii, ei vor prefera, în continuare, ca dotarea lor să se reducă la o masă, un pat, un stetoscop și un fișet.
În județul Bacău sînt aproximativ 310 medici de familie, din care cel mult 10 au un ecograf. Alți cîțiva mai au în cabinet cîte un electrocardiograf, un oscilometru sau otoscop, însă la marea majoritate, în cabinete se găsește doar dotarea minimă, din care de foarte multe ori lipsește și telefonul. Facilitățile promise de Guvern la accesarea unor credite de către medicii de familie au fost gîndite tocmai pentru a îmbunătăți dotarea cabinetelor, însă se pare că acestea vor rămîne, în continuare, cu dotarea îmbunătățită în urmă cu doi ani. Înlocuirea mobilierelor vechi de cînd lumea a putut fi făcută pînă prin anul 2001, cînd medicii aveau, pe lîngă veniturile lunare, și un buget de liberă practică din care puteau să mai achiziționeze aparatură. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns