• Consiliul Județean a aprobat, în ședința de ieri, mutarea Bibliotecii Județene „C. Sturdza” la Muzeul de Etnografie, care la rîndul lui, va fi mutat în incinta Muzeului de Istorie „Iulian Antonescu” • „nu mai putem funcționa nici o zi în actualul sediu al Bibliotecii Județene, iar pînă la sfîrșitul anului nu sînt bani pentru finalizarea reparațiilor” a explicat Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean • directorul Viorel Savin l-a numit pe Lupu „mama și tatăl nostru” • muzeografii băcăuani sînt surprinși de această hotărîre
Consiliul Județean (CJ) Bacău a hotărît să mute, pentru o perioadă limitată de timp, Biblioteca Județeană „Constantin Sturdza” din clădirea în care funcționează de ani de zile, în centrul orașului, în cea a Muzeului de Etnografie. Aceasta după ce Etnografia se va muta la Muzeul de Istorie „Iulian Antonescu”, în locul secției pentru copii a Bibliotecii Județene. Motivul invocat de Neculai Lupu a devenit deja un laitmotiv pentru orice discuție publică despre starea precară a principalei instituții de cultură. „Nu mai putem funcționa nici o zi în actualul sediu, iar pînă la sfîrșitul anului nu sînt bani pentru finalizarea reparațiilor”, a explicat președintele CJ. Inițiativa Consiliului pare, într-o manieră voalată, un pas înainte spre unificarea celor două muzee, chiar dacă nimeni nu a făcut publică nici o mențiune în acest sens. Aceasta pentru că e destul de greu de crezut că toate colecțiile de patrimoniu ale etnografiei băcăuane vor putea fi mutate dintr-un loc într-altul, ca să nu mai vorbim și de patrimoniul Bibliotecii. Cum hotărîrea de ieri a fost doar primul pas, începutul săptămînii viitoare se anunță unul al discuțiilor aprinse pe această temă.
Pînă atunci, cele propuse și votate de CJ au luat prin surprindere atît muzeografii de la Muzeul de Artă și Etnografie, cît și pe cei de la Istorie. „Am aflat ieri dimineață de această hotărîre, care va atrage după sine foarte multe și foarte grele probleme, legate de laboratoarele specialiștilor, expoziție și altele. Este o chestiune care aproape ne depășește, pentru că sîntem puși în fața faptului împlinit”, ne-a declarat Geta Barbu, specialist în cadrul Muzeului de Artă și Etnografie. Directorul instituției, etnograful Dorinel Ichim, a aflat de la reporterii „Ziarului de Bacău” de cele petrecute ieri. În calitate de director nu a comentat decizia, însă reacția sa, în calitate de etnograf, a fost cît se poate de fermă. „Muzeul de Etnografie a fost amenajat special pentru a găzdui o expoziție de profil, iar Muzeul de Istorie nu îndeplinește condițiile necesare, fiind nevoie de o reamenajare specială”. Nici Lăcrămioara Stratulat, directoarea Muzeului de Istorie „Iulian Antonescu”, nu a fost prea entuziasmată de hotărîrea Consiliului Județean. „O să fie probleme cu depozitele și sălile de expoziție, pentru că este vorba de diferențe de patrimoniu. Spațiul nostru nu este adaptat pentru asemenea materiale, cum sînt cele etnografice, de natură organică în proporție de 80 la sută. Însă o să vedem la fața locului cum ne vom adapta”, ne-a declarat ea.
De cealaltă parte, Viorel Savin, directorul Bibliotecii Județene „C. Sturdza”, deși nu comentează hotărîrea Consiliului Județean, este de părere că „intenția Consiliului Județean este bună și răspunde la numeroasele mele rapoarte, pentru că actualul sediu al Bibliotecii reprezintă un real pericol pentru cititori și angajați”. Totodată, el a precizat că „nu se pune problema mutării imediate, aceasta urmînd să fie făcută în timp”, după ce va fi măsurat spațiul de la Muzeul de Etnografie, pentru a se vedea în ce măsură vor putea fi acoperite toate sectoarele Bibliotecii. „Avem de mutat peste 500.000 de volume, avem cîteva săli care vor trebui să funcționeze, iar ideea este să nu renunțăm la nici o parte din Bibliotecă”, ne-a explicat Viorel Savin. În ședința CJ de ieri, directorul Savin i-a cerut sprijin președintelui Lupu, pe care l-a numit „mama și tatăl nostru”, în găsirea de spații suplimentare pentru toate activitățile Bibliotecii.
Indiferent de opiniile specialiștilor de la etnografie, autoritățile sînt convinse că decizia luată e cea mai bună. De aceea, am lăsat la urmă cuvîntul tot pentru aleșii comunității. „Este o problemă delicată și o soluție mai bună nu avem. Nu-i o treabă de două parale și trei surcele”, ne-a lămurit Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliul Județean. Ce va urma se va vedea săptămîna viitoare. (Florin POPESCU, Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns