• Theodor Stolojan, președintele PNL, spune că a simțit acest lucru din conversațiile cu oamenii
Dimensiunea corupției din județul nostru și modul în care acest veritabil flagel influențează viața oamenilor l-a impresionat într-un mod neplăcut pe președintele Partidului Național Liberal, Theodor Stolojan. „Nicăieri în țară nu am simțit atît de pregnant că necazurile oamenilor sînt create de corupție și birocrație. Aici am văzut oameni care se judecă de ani de zile să-și primească înapoi pădurile sau pămînturile. În județul Bacău există hotărîri judecătorești pe care nimeni nu le ia în seamă. Corupția și birocrația se manifestă nu doar în repunerea în proprietate a țăranilor care au avut păduri sau terenuri, ci și în mediul economic. Corupția distorsionează licitațiile, iar micul întreprinzător care este corect și plătește taxele și impozitele la stat ajunge la sapă de lemn”, este concluzia la care a ajuns Theodor Stolojan, după o vizită de două zile în județul nostru, timp în care a stat de vorbă atît cu oameni din mediul rural, cît și cu o parte dintre reprezentanții lumii de afaceri locale.
Stolojan consideră că problema corupției este cea mai gravă din județul nostru. Preșdintele liberal nu se lasă impresionat de pachetul de măsuri anticorupție pe care PSD le pregătește, la presiunea NATO, a Uniunii Europene și organismelor internaționale, pentru că, spune el, „liberalii se îndoiesc de capacitatea PSD de a lupta împotriva corupției. Ei trebuie să lupte mai întîi în propriul partid, cu baronii locali pe care îi au. Un partid – stat, cum este PSD la ora aceasta, care a forțat peste 1.000 de primari din țară să treacă la PSD, ne stîrnește îngrijorarea față de voința de a lupta împotriva corupției”.
Theodor Stolojan crede că există cîteva elemente clare care favorizează fenomenul: întîrzierea nepermis de mult a privatizării, legi și reglementări care îndeamnă la corupție, eșalonarea datoriilor de la firmele clienților de partid și, nu în ultimul rînd oamenii politici din „partidul – stat veșnic la putere, care le-a creat mentalitatea: «pe noi nu mai are cine să ne judece». Ei știu că au oameni la poliție, la procuratură și în toate organismele de control. Este o clasă politică ce crede că este nemuritoare la putere. Este o rușine ceea ce se întîmplă”, a spus președintele liberal. El a dat exemplul Rafo Onești, care, în momentul privatizării, a beneficiat de reeșalonări și scutiri la plată, pentru ca ulterior, firma să acumuleze noi restanțe, de această dată la bugetul statului, dar și la o firmă a statului, SNP Petrom. „Este neobișnuit ca cine a cumpărat Rafo să creeze un munte de datorii și nimeni să nu îl întrebe nimic, să nu răspundă de ceea ce a făcut. Din orice sistem, reușim să creăm o sursă de corupție”, este opinia lui Stolojan.
Discursul tranșant al președintelui liberal a avut o urmă de optimism în momentul în care a spus că orice cetățean este dator să aibă încredere că cineva va lupta în mod real împotriva corupției. „În ultimii doi ani, corupția s-a accentuat în România și nu avem încredere că PSD poate lupta împotriva ei”, a spus Theodor Stolojan. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns