• aceste date nu erau prevăzute în vechiul Cod al Muncii • legiutorii au scos din nou Cod al Muncii liberul acordat pe vremuri pentru 23 august
Noul Cod al Muncii prevede în mod clar zilele de sărbătoare în care angajații nu vor trebui să meargă la serviciu. Este vorba de date precum 1 și 2 ianuarie, prima și a doua zi de Paști, 1 mai, 1 decembrie, prima și a doua zi de Crăciun, două zile pentru fiecare dintre cele două sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decît cele creștine, pentru persoanele aparținînd anumitor culte.
În vechiul Cod al Muncii nu era prevăzut că aceste sărbători sînt nelucrative și s-a renunțat totodată la liberul acordat pe 23 august. Cel care dă liber unui salariat este angajatorul. „Prin Hotărîre de Guvern se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitățile sanitare și pentru cele de alimentație publică, în scopul asigurării asistenței sanitare și, respectiv, al aprovizionării populației cu produse alimentare de strictă necesitate. Aplicarea acestora va fi obligatorie”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău.
În unitățile cu flux continuu, prevederile Codului Muncii nu se vor aplica, activitatea nefiind întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității. Acești salariați vor beneficia de alte zile libere în compensație, în următoarea lună. În cazul în care patronul nu poate acorda zile libere din motive justificate, angajații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. „Patronii care nu vor acorda zilele libere nelucrătoare vor fi amendați cu sume între 50 și 100 de milioane de lei. Unitățile economice care au fost nominalizate să lucreze în perioadele de sărbători legale și nu dau curs acestei prevederi guvernamentale vor fi sancționați cu amendă între 100 și 200 milioane de lei, aceasta fiind și cea mai mare sancțiune prevăzută de noul act ce va reglementa raporturile de muncă din țara noastră”, a precizat inspectorul șef Barbu. (C.T.)
Lasă un răspuns