• primarii din comune vor trebui să se preocupe pentru înființarea unor remize, în care să existe măcar un stingător, tîrnăcoape și măturoaie • în plus, fiecare localitate trebuie să aibă o rezervă de apă de minim zece tone, pentru încărcarea unei autospeciale a pompierilor • decizia a fost luată urmare a numeroaselor incendii din ultima vreme
Numărul mare al incendiilor, dar mai ales cel al victimelor care au căzut pradă focului, au determinat conducerea Grupului de Pompieri militari Bacău să emită un ordin prin care consiliile locale trebuie să reînființeze seviciile publice de pompieri civili. „Ca să fim siguri că nu va fi doar declarativ acest lucru, am apelat și la conducerea județului, iar prefectul Radu Cătălin Mardare va emite și el un ordin prin care criteriile minime de performanță să fie obligatorii în fiecare localitate. Adică să existe măcar dotările minime care erau înainte în așa numitele remize: tîrnăcoape, găleți, măturoaie și lopeți”, ne-a declarat colonelul Mihai Simionescu, comandantul Grupului de pompieri militari Bacău.
Înființarea serviciului public de pompieri civili se va face în toate localitățile, chiar și acolo unde nu există autospeciale cu care să se intervină la stingerea incendiilor. „Vrem să-i organizăm chiar pe sate, dacă sînt mai îndepărtate. Trebuie să existe zece oameni care să știe ce trebuie să facă, să aibă măcar acele găleți, lopeți și măturoaie. Deși par lucruri mărunte, au fost multe cazuri cînd lipsa acestora ne-a îngreunat foarte mult intervenția, iar focul s-a extins și nu l-am mai putut stinge”, ne-a explicat și maiorul Volodia Tisescu, ofițerul de relații cu presa al Grupului de pompieri militari Bacău.
Ideea avansată de conducerea Grupului de pompieri nu este nouă și ea a existat și pe vremea comuniștilor, cînd la aproape fiecare magazin, CAP, primărie, chiar și la biserici se găsea cîte o remiză în care se păstrau aceste mijloace minime de stingere a incendiilor. Ba, în mai toate aceste puncte de intevenție, existau și stingătoare. Cu timpul, primarii localităților nu s-au mai preocupat de aceste obiective. În prezent, servicii publice de pompieri civili sînt organizate numai în orașe. Conducerea Grupului de pompieri spune că în cursul anului trecut a fost acordată consultanță tehnică la 32 de comune. Pînă acum nu au primit însă confirmare de înființare a unui serviciu public de pompieri decît de la comuna Faraoani, locul unde s-a întîmplat ultima tregedie și au ars de vii patru copii. Prin același ordin, pompierii militari vor să oblige conducerile comunelor să constituie și o rezervă de apă de minim zece tone, necesarul pentru a umple rezervorul unei autospeciale. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns