• patronii sînt buni de plată, dacă nu au depus fișele fiscale • persoanele fizice vor primi prin poștă formularele pentru declararea veniturilor de anul trecut • banii din moșteniri și donații nu se impozitează
Peste 30 la sută dintre patronii băcăuani încep primăvara cu amenințarea unor amenzi de 10-50 de milioane de lei, din cauză că nu s-au îndurat să depună la administrațiile financiare fișele fiscale ale angajaților. Săptămîna trecută, cu o zi înainte de expirarea termenului legal, Zoana Sîrghie, director al Direcției de Administrare a Veniturilor Statului din cadrul DGFP, anunța că doar 65 la sută dintre plătitorii de venituri au îndeplinit această obligație legală. Ca atare, este lesne de apreciat că aproximativ o treime dintre angajatori se pot aștepta în orice clipă la înștiințări privind amenzile de rigoare. Însă nu numai pentru nepredarea către autorități a acestor fișe fiscale se acordă amenzi, ci și în cazurile în care salariații nu au primit de la angajatori a doua copie după aceleași fișe fiscale. Acestea trebuie să se refere la întreaga perioadă de efectuare a plății salariilor și să conțină datele personale ale contribuabililor, mențiunile referitoare la deducerile personale și veniturile din salarii achitate acestora, ca și impozitul reținut și virat în cursul anului.
După încheierea oficială a perioadei de predare a fișelor fiscale de către angajatori, salariaților le vine rîndul să-și declare veniturile obținute anul trecut. „Ca și anul trecut, contribuabilii persoane fizice vor primi acasă, prin serviciile poștale, un plic cu formularistica necesară și cu o scrisoare conținînd explicații referitoare la modul de completare a fișelor. Deocamdată, persoanele fizice nu trebuie să se prezinte la Fisc, ci numai după ce vor primi și vor completa declarațiile de venit”, a explicat Zoana Sîrghie. Contribuabilii persoane fizice vor avea timp pînă la 15 mai 2003 să trimită, tot prin poștă, formularele completate, către administrațiile financiare.
Ajutoarele sociale nu se impozitează
Legislația privind impozitul pe venit spune că nu se impozitează ajutoarele, indemnizațiile și alte forme de sprijin cu destinație specială, acordate de la bugetul consolidat al statului, precum și de aceeași natură, primite de la terțe persoane, cu excepția indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă, maternitate și concediul plătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de pînă la doi ani, care se consideră venituri de natură salarială. Neimpozabile sînt ajutoarele de înmormîntare, ajutoarele pentru pierderi însemnate în gospodăriile proprii, ca urmare a calamităților naturale, precum și în cazul unor boli grave sau incurabile, acordate salariatului. De asemenea, statul nu ia impozit pe sumele încasate drept asigurări de orice fel reprezentînd despăgubiri, sume asigurate, precum și excedentul rezultat din fructificarea rezervelor constituite din primele plătite de asigurați. În aceeași categorie, a veniturilor neimpozabile sînt incluse cupoanele ce reprezintă bonuri de valoare, sponsorizările, alocațiile individuale de hrană, pensiile IOVR, sumele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport, cazare, în interesul serviciului. Neimpozabile mai sînt bursele de școlarizare, indemnizațiile de instalare, în limita unui salariu de bază, soldele militarilor în termen, sumele sau bunurile primite cu titlu de moștenire și donație. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns