• urmașii a doi soți se luptă în instanță pentru bunurile deținute de defuncți • procesul este departe de a se fi încheiat, mai ales că nici acum nu este clar dacă imobilul a fost vîndut sau donat
Un proces mai puțin obișnuit se află în plină desfășurare la Judecătoria Bacău. Nu mai puțin de 24 de persoane se judecă pentru moștenirea unei case cu anexe și a unui teren de 1.480 de metri pătrați. În urma deceselor soților Domnica, survenite în 1995, respectiv 1998, moștenitorii doresc să intre în posesia bunurilor deținute de cei doi. Numai că Gheorghe Domnica, proprietarul casei, a încheiat un contract de vînzare-cumpărare cu unul dintre fii, Gelu, pentru suma de un milion de lei. Acum, ceilalți descendenți împreună cu rudele apropiate, în total 22 de persoane, au apelat la justiție pentru desființarea contractului de vînzare – cumpărare.
La ultimul termen, programat luni, avocații celor două părți și-au susținut punctele de vedere. Avocatul celor care au cumpărat casa a susținut că reclamanții trebuie să-și stabilească un singur temei pentru acțiune, deoarece capătul de cerere era motivat prin sintagma „donație deghizată prin prisma prețului derizoriu”. „Ori este donație deghizată, ori este preț derizoriu de cumpărare. Apreciez că la termenul anterior reclamanții și-au formulat capătul de cerere pe preț derizoriu”, a spus apărătorul, moment în care a început un dialog „cu scîntei” între cei doi avocați. „Acesta este cadrul procesual pe care îl stabilesc în calitate de reclamant. Nu puteți decide în locul instanței”, a replicat Victor Călinescu, avocatul reclamanților.
Dacă ar fi fost formulat un singur temei, misiunea apărătorului pîrîților era una considerabil mai ușoară, oferindu-i șansa unei pregătiri mai amănunțite a apărării. Judecătorul a stabilit însă că apărarea va trebui formulată în funcție de ceea ce spun reclamanții. Cu alte cuvinte, în cazul de față, donația deghizată și prețul derizoriu nu se exclud. Pînă la urmă, instanța a dat un nou termen pentru săptămîna viitoare și a decis efectuarea unei expertize pe baza căreia se va stabili dacă prețul plătit la vremea respectivă pentru casă este sau nu derizoriu. În cazul în care contractul va fi desființat, bunurile se vor împărți moștenitorilor legali. (Codrin POP)
Lasă un răspuns