Vasile PRUTEANU
De cele mai multe ori facem greșeli grave și abia pe urmă le regretăm. De fapt, ar fi normal și mult mai folositor să regretăm greșelile înainte de a le comite, ca să nu le mai comitem. Asta, însă, depinde de la caz la caz, de la situație la situație. Dacă, de exemplu, ai luat dolari cu sacul de la Bancorex înainte de a fi falimentat, s-ar putea să nu regreți greșeala, avînd în vedere că nimeni nu-ți va mai cere datoria înapoi. Mai ales dacă ești baron pesedist. Dacă ai împrumutat (tot cu sacul) bani de la Banca „Transilvania” s-ar putea să regreți tu într-o măsură mai mică și funcționarii băncii într-o măsură mult mai mare. Se știe de-acum că aproape toți funcționarii băncii au fost arestați în urma unor inspecții inopinate, indelicate și insolite.Toatț nenorocirea vine din faptul că inspecția a fost inopinată și neanunțată în ziare măcar cu o lună de zile înainte, pentru a se lăsa timpul necesar acoperirii și poleirii întregii găuri a băncii cu profituri iluzorii. Dar, în fine, din cauza acestei erori de limbaj sau de practică, o bancă întreagă a fost arestată. De cînd s-a arestat la noi un întreg parlament (1947-48) și două partide (PNL si PNȚ), arestarea unei bănci nu mai este un eveniment atît de emoționant. Cel putin așa spun și simulează creditorii și creditații, mai ales cînd persistă o ceață densă în privința finalităților cercetărilor penale, precum și a vinovățiilor celor arestați. De aceea zic: nu-i bine să faci inspecții inopinate. Aaa, dacă vrei să suprimi din considerente de economie o instituție bugetară, n-ai decît să trimiți o astfel de inspecție și cu siguranță scapi cel puțin de personalul acesteia, că de bani scapi oricum. Dar de o bancă cu capital privat nu prea e bine să scapi, conform dictonului „tot mai bine cu o bancă furată și furăcioasă, decît fără”. O bancă ce este furată și fură tot face ceva. Oricum, nu strică mentalitatea și rînduielile grupurilor mafiote și a grangurilor finanței, deprinzîndu-i să nu mai plătească împrumuturile chiar și după ce, eventual, banca va fi restaurată. S-a vazut că la noi în țară așa ceva nu numai că este posibil, ba chiar lăudabil. Poți să ajungi pînă în fruntea Parlamentului după ce ai înființat și devalizat propria-ți bancă. Cred că dl. Nicolae Văcăroiu ne poate informa mai în amănunt. Sau poate Sorin Ovidiu Vîntu, Temeșan sau Nicolaiciuc. În cazuri din acestea statul e chiar generos, eșalonîndu-ți datoriile de sute de milioane de dolari în sute de milioane de rate de cîte un dolar, dar numai în cazul în care nu faci pușcărie din motive de alianțe politice.
O bancă ce nu creditează și nu încasează este o negație a propriei ei definiții și deci nu mai are rațiunea de a exista. În cazul BID a domnului Văcăroiu banca continuă să existe (fie și numai formal, pentru a nu fi implicată penal), chiar dacă luptăm cu perseverența împotriva corupției, cotinuînd să nu vedem nici un corupt în imediata noastră apropiere. Conform acestei logici pidosnice, banca furată sau furăcioasă (oricît ar părea de tradițională prin obicei), pare evoluată și practică deoarece adoptă principiile la modă: descentralizare, bugete restrictive, antibirocratism etc., fără să mai facem caz că furtul se practică după metode haiducești; „mai lasă ceva și celui prădat”. Măcar ca șpagă. Așa și numai așa hidra lăcomiei își regenerează și înmulțește cele șapte capete; îi tai unul, îi cresc în loc două.
De peste 13 ani trăim situația asta blestemată (în cuprinsul căreia vorbim despre comisioane, șpăgi, spălări de bani, devalizări spectaculoase de bănci, furturi de și ca în codru, trucaje de licitații, deturnări și înghițiri de fonduri mai ales din sistemul sanitar și de sănătate, inflație și impozite peste măsură de împovărătoare), de parca un DESTIN ostil ne urmărește cu o perseverență diabolică. De altfel, în cursul istoriei am mai avut noi ocazia să vedem că DESTINUL depinde cînd de o cizmă fascistă, cînd de una bolșevică și chiar de un nas insuficient de cîrn, cum a avut imprudența să-l aibă regina Egiptului – Cleopatra. Se pare, însă, că Dumnezeu are mare încredere în noi. Păi, dacă știa că sîntem niște păcătoși și niște neputincioși la cheremul Destinului, ne-ar mai fi cerut El să fim cumsecade, harnici, eficienți, să ne abținem de la fumat, băut, asasinat, hoție și preacurvie? Și chiar dacă nu i-am îndeplinit poruncile, El tot ne-a trimis NATO cu americani cu tot, precum și șanse pentru aderare la UE, ca să mai salvăm ce se mai poate salva din economia care crește anual cu 5-11% sub guvernarea PSD, în timp ce nivelul de trai scade cu una sau două sute la sută pe un interval de timp mai scurt.
Starea națiunii nu se va îmbunătăți, totuși, dacă nu vom ține la mare cinste copiii. În special pe cei între 18-25 ani, cărora să le facem tot felul de daruri; mitraliere, tancuri, tunuri, avioane de bombardament, kalașnikoave, etc. Cînd un mare arogant (să-i zicem dl. Adrian Nastase, de pildă) va prezenta un nou plan de redresare economică și a vieții sociale, asta înseamnă că băieții noștri se vor întoarce glorioși din Irak, iar gigacaloria, kilowatul, gazul, benzina, caietele și limba engleză se vor scumpi iarăși cu 18,6 %.
Lasă un răspuns