• condițiile care le sînt oferite minorilor sînt similare celor din urmă cu 30 de ani • de la inaugurare, în centru nu au fost efectuate decît igienizări sumare • instalațiile sanitare sînt distruse, mobilierul este din fier, iar grupurile sanitare sînt adevărate focare de infecție • pentru că statul nu a putut rezolva toate aceste probleme, centrul a fost scos la licitație
Reforma în domeniul protecției copilului, demarată în urmă cu mai mulți ani, a rezolvat destul de multe probleme în sistemul de protecție a copilului din județul Bacău. Condițiile din unitățile de ocrotire au fost îmbunătățite, numărul imens al copiilor instituționalizați a fost diminuat, iar personalul restructurat. Numai că aceste realizări nu au ajuns în toate casele de copii din județul Bacău. Deși pare greu de crezut, condițiile din Centrul de plasament 2 din Bacău sînt aproximativ la fel cu cele din urmă cu 30 de ani. Și asta pentru că, de cînd a fost inaugurată unitatea de protecție a copilului care pe vremuri ocrotea 400 de copii, aici nu au mai fost realizate nici un fel de reparații capitale, ci doar igienizări sumare, realizate de cele mai multe ori cu forțe proprii. Din acest motiv, condițiile în care trăiesc majoritatea celor 100 de copii ocrotiți în centru sînt de-a dreptul mizere. Țevile de apă sau pentru agent termic sînt găurite și apoi cîrpite din metru în metru, iar grupurile sanitare arată ca după război, fiind adevărate focare de infecție. Instalațiile sanitare ale spălătoarelor sînt ruginite, chiuvetele și closetele sînt vechi și distruse, paravanele care despart încăperile de la duș amintesc de imobilele bombardate în al doilea război mondial, iar caloriferele sînt complet ruginite. Nici camerele nu arată foarte bine. Ușile sînt scrijelite, fără broască sau sistem de închidere, tocurile sînt distruse, iar cimentul este căzut de pe lîngă lemn, tîmplăria la geamuri este veche și mîncată de carii, la un curent mai mare geamurile stau să cadă, iar paturile și fișetele din fier îți dau impresia că te afli într-o unitate militară.
Acestea nu sînt, din păcate, singurele probleme cu care se confruntă administratorii unuia dintre centrele mamut din județ. Acoperișurile clădirii de la stradă și al bucătăriei au fost refăcute abia anul trecut. Prea tîrziu, pentru că izolația a cedat, iar la clădirea internat toate camerele de la nivelele superioare au fost invadate de igrasie. Situația este similară și în cazul bucătăriei. Pentru întreținerea pe timp de iarnă a unei dintre dintre cele trei clădiri destinate cazării copiilor ocrotiți era prea costisitoare, în ianuarie aceasta a fost închisă, iar copiii au fost transferați în cele două imobile încă funcționale. Așa s-a ajuns ca patru camere de la etajul al doilea al clădirii care găzduiește și pavilionul administrativ să fie date în folosință, deși mirosul de igrasie îți taie respirația, iar tencuiala stă să cadă.
Aceste probleme nu sînt de azi, de ieri, au fost semnalate în mai multe rînduri, însă nu au fost rezolvate niciodată din lipsă de bani. Dificultățile financiare au fost atît de mari, încît niciodată nu s-a pus, măcar, problema realizării unui necesar al fondurilor care ar fi necesare pentru îmbunătățirea condițiilor. „Din fericire nu toate camerele sînt deteriorate. Avem în casa 2 un etaj care a fost renovat capital de Asociația Betania în urmă cu doi ani, în care încercăm să le oferim copiilor condiții aproximativ similare cu cele din centrele rezidențiale. 30 dintre cei 96 de copii pe care îi ocrotim sînt cazați în camere modernizate”, ne-a declarat Gabriela Tocilă, directorul Centrului de Plasament 2 Bacău.
Conștiente că mizeria în care trăiesc majoritatea copiilor în acest centru nu va putea fi niciodată acoperită cu bani de la stat, autoritățile în domeniul protecției copilului au scos centrul la licitație. Rămîne de văzut dacă vreo organizație neguvernamentală se va arăta interesată să preia o unitate mamut, cum este Centrul 2, și să rezolve problemele care nu au fost soluționate de stat în 30 de ani. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns