• doar unul dintre cele șapte cămine spital din județul nostru este dotat cu scaun stomatologic • durerile de dinți se ameliorează doar prin mila unor medici stomatologi, dar situația nu poate continua la nesfîrșit
În județul nostru există șapte cămine spital care adăpostesc 1.170 de bătrîni, persoane cu handicap neuromotor și neuropsihic. După ce au fost părăsiți de familii în azile, asupra bolnavilor și bătrînilor s-a abătut o altă năpastă: durerile de măsele. Lipsa unui medic stomatolog care să se ocupe de dantura acestor năpăstuiți este o problemă pe care fiecare director de centru încearcă să o rezolve. Dar achiziționarea unui scaun și angajarea unui medic, fie și pentru cîteva ore, rămîn încă la stadiu de proiect, într-un sistem tot mai sărac.
Bătrînii din azile au nevoie de proteze, iar pentru urgențe se apelează la mila medicilor
Bătrînii internați în cele trei azile din județ nu se plîng de probleme cu dantura. Și asta, nu pentru că beneficiază de servicii de specialitate, ci pentreu că majoritatea a rămas fără dantură și durerile au luat sfîrșit. Singurul lucru de care au nevoieeste o proteză dentară, pentru a putea mesteca. „Majoritatea vîrstnicilor asistați în centru nostru au rămas fără dinți. Ei au nevoie de proteze, pentru a putea mesteca. Dar, din lipsa fondurilor, atît a lor, cît și ale nostre, acest lucru nu este realizabil. Am încercat să aducem un scaun stomatologic, dar este foarte scump. Sperăm să îl obținem din ajutoare. Urgențele dentare sînt rezolvate de un medic, dar bătrînii nu își permit să îl plătescă. Noroc că numărul urgențelor este mic”, ne-a declarat Daniela Ruseanu, directorul Centrului de Îngrijire și Asistență Bacău. Căminul din Comănești este în aceeași incintă cu spitalul din localitate, unde este și un cabinet stomatologic. Bătrînii își rezolvă problemele dentare, dar contracost. Pensiile asistaților sînt însă mici și, după ce își plătesc contribuția la cămin, lor nu le mai rămîn bani nici pentru o plombă. Doctorii din Comănești lucrează urgențele și fără bani, din bunăvoință, dar acest lucru nu poate continua la nesfîrșit.
La Răchitoasa există un cabinet medical în comună, unde bătrînii merg, dar tot în situații disperate. „Medicul ne mai ajută fără bani, dar nu putem apela la nesfîrșit la mila lui, pentru că materialele costă. Există un proiect cu o fundație elvețiană pentru realizarea de proteze în cabinetul stomatologic din sat, dar așteptăm finanțarea”, ne-a declarat Vasile Grecu, directorul azilului din Răchitoasa. Dramatismul situației nu se oprește, însă, aici.
Stomatologii fug de nebuni ca dracu de tămîie
Problemele stomatologice sînt tot mai acute în ceea ce îi privește pe bolnavii cu afecțiuni psihice din centre. Atît la Vermești, cît și la Răcăciuni, se încearcă de cîțiva ani buni să se găsească soluții, dar pînă în prezent nu s-a concretizat nimic. O rază de speranță se întrezărește pentru nebunii internați la Răcăciuni. „În incinta centrului am amenajat un spațiu pentru un punct stomatologic. De la o fundație elvețiană am primit un scaun și sperăm ca, într-o lună, să putem deschide un cabinet. Vom apela la medicul din comună, să vină și la noi, contracost”, ne-a spus Ovidu Necula, directorul căminului.
Pe lună, circa o sută de persoane cu afecțiuni neuropshice din centrul de la Gîșteni au nevoie de tratament la dentist. Bolnavii merg, cîte 25 – 30 de persoane odată, însoțiți de asistenți, în microbuzul centrului, pînă la cel mai apropiat cabinet de profil. Pentru că în marea lor majoritate, persoanele care suferă de afecțiuni psihice sînt de vîrstă mijlocie, problemele dentare sînt mari. „La ei nu se pune vorba de proteză, ca în cazul bătrînilor. Cînd o asemenea persoană este lovită de durerea de măsea, reacționează violent. Așa face și un om normal, dar o persoană cu afecțiuni psihice!”, ne-a spus și Mircea Doran, directorul centrului din Vermești. Persoanele cu handicap beneficiază de tratament stomatologic gratuit, dar medicii stomatologi refuză să îi trateze, din teamă. „Ne rugăm de unul sau altul, pentru că aproape toți refuză să îi trateze. Pentru urgențe, apelez la soția mea, fără bani, dar și ea investește în materialele din cabinet. Nu putem duce la nesfîrșit, toate persoanele cu afecțiuni aici”, a mai spus directorul Doran.
Singurul cămin spital unde există un scaun stomatologic este la Ungureni. Din luna noiembrie a anului trecut, persoanele cu handicap au un cabinet stomatologic. Căminul a reușit să încheie o convenție cu fundația Apollonia din Iași, iar studenții de la Facultatea de Stomatologie vin la sfîrșit de săptămînă să facă practică la centru. Ei se ocupă de pacienți sub supravegherea unui cadru universitar, care însoțește grupele de cîte zece viitori medici. Pentru asistați, durerile de măsele au încetat și datorită donației scaunului stomatologic de către fundația Agape Trei din Bacău. Centrul Ungureni este unul dintre puținele cămine din țară care are propriul punct stomatologic, un model pe care îl visează toți ceilalți șase directori băcăuani de cămine spital, dar pe care și-l doresc mai ales asistații care îndură dureri groaznice. (C.T.)
Lasă un răspuns