• devenite proprietare ale unităților sanitare, Consiliul Județean și consiliile locale trebuie să scoată din buzunar bani pentru cheltuielile de întreținere și reparații din spitale • spitalele din Podu Turcului și Tîrgu Ocna nu vor vedea nici un leu de la consiliile locale • sumele alocate la celelalte unități medicale din județ sînt insuficiente
Ordonanța prin care spitalele au trecut din proprietatea Ministerului Sănătății și Familiei în cea a administrațiilor locale i-a obligat pe reprezentanții acestora din urmă să-și mărească lista de cheltuieli din bugetul acestui an cu sume repartizate special pentru cheltuieli de întreținere și reparații. Odată semnate protocoalele de predare-primire, consiliile locale și Consiliul Județean au stabilit și sumele pe care le pot aloca acestui capitol. Singurele consilii locale care nu au prevăzut anul acesta nici un leu pentru întreținerea unităților medicale sînt cele din Podu Turcului și Tîrgu Ocna.
Pentru primul, efortul ar fi fost prea mare, o primărie de comună neputînd să suporte cheltuielile destul de piperate pe care spitalul din Podu Turcului le are cu întreținerea și eventualele reparații. Pentru spitalul TBC din Tîrgu Ocna, aleșii locali nu au prevăzut fonduri tot din lipsa banilor, dar și pentru că unitatea medicală este de interes județean. „Nu am aprobat nici un leu pentru spitalul TBC. De fapt, doar 10% dintre bolnavii de aici sînt din Tîrgu Ocna, restul sînt veniți din tot județul. Practic, spitalul este de interes județean și merge pe finanțări de la Casa de Asigurări. Am alocat însă cinci sute de milioane de lei din buget pentru amenajarea stației de Salvare și a Urgențelor în fosta clădire a Maternității”, a spus Ștefan Șilochi, primarul din Tîrgu Ocna.
Celelalte spitale din județ au primit bani de la noii proprietari în funcție de posibilități. „Bacăul a primit zece miliarde de lei, la Onești au fost repartizate opt miliarde de lei, iar Primăria din Bacău a dat pentru spitalul TBC trei miliarde de lei. Și pentru Moinești, Consiliul local a alocat un miliard, iar la Comănești administrația locală a repartizat pentru anul în curs două miliarde de lei spitalului”, ne-a declarat doctorița Cornelia Cojocaru, director al Direcției de Sănătate Publică.
Cel mai mare dintre spitalele din județ, Spitalul Județean și-a și făcut planuri de investiții din cele zece miliarde de lei pe care CJ i le-a repartizat. „Din acești bani va fi reabilitat sistemul de încălzire a spitalului. Pentru construcția unor centrale proprii la Pediatrie și Maternitate, plus schimbarea tuturor conductelor și caloriferelor din spital, vom avea nevoie însă și de banii din programul Phare, unde am înaintat un proiect”, ne-a declarat doctorul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean. Modernizarea sistemului de încălzire nu este singura problemă a unității medicale din Bacău. Clădirile vechi de zeci de ani care se scufundă sau se dărîmă au nevoie urgentă de lucrări de consolidare și renovare. „Pentru anul 2003, Consiliul Județean a solicitat Ministerului de Finanțe încă 180 de miliarde de lei, pentru reabilitarea infrastructurii spitalului. Pînă acum nu s-a primit nici un răspuns de la minister”, a mai spus doctorul Roșu. Potrivit ordonanței prin care s-au transferat spitalele, CJ și consiliile locale vor avea obligația să prevadă în bugetele din fiecare an bani pentru întreținerea și reparația imobilelor în care funcționează unități medicale. Cum primele fonduri alocate acoperă o mică parte a reparațiilor de care au nevoie spitalele județului, este aproape sigur că și anul viitor lista cheltuielilor de întreținere și reabilitare a unităților medicale va fi lungă. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns