• reprezentanții Ministerului Sănătății și Familiei au găsit de cuviință să stopeze datoriile din unitățile sanitare amenințînd cu pușcăria directorii spitalelor care înregistrează datorii • o altă măsură luată de București este reducerea cu 545 a numărului de paturi din spitalele din județul nostru • cel mai grav afectat de această măsură este Spitalul Județean, care va pierde dintr-un foc 220 de paturi • măsura de reducere a paturilor este cel puțin surprinzătoare, în condițiile în care, de multe ori, bolnavii stau și cîte doi în pat
Videoconferința cu prefecții organizată ieri a avut ca subiect principal problemele din sistemul sanitar, mai precis hotărîrile de ultim moment ale mai marilor din sistemul sanitar. Veșnica nemulțumire a directorilor de spitale, cum că fondurile distribuite prin casele de asigurări nu ajung, și-au primit ieri răspunsul foarte tranșant. Spitalele nu vor putea deveni eficiente, în opinia Ministerului Sănătății și Familiei și a Casei de Asigurări, decît dacă din structura lor vor dispărea sute de locuri destinate îngrijirii bolnavilor. Tradusă în cifre, pe hîrtie, pentru județul nostru, decizia mai marilor din sănătate este reducerea cu 545 de paturi din cele 3.636 de locuri existente în prezent.
Cel mai grav afectat de diminuarea drastică a numărului de paturi va fi Spitalul Județean. Cea mai mare unitate medicală din județ va trebui să renunțe în acest an la 220 de paturi. Alte 101 locuri de tratament pentru bolnavii care au nevoie de internare vor dispărea de la spitalul din Onești, 35 de la unitatea medicală din Moinești, 73 de paturi de la spitalul din Buhuși, în timp ce spitalul din Comănești a pierdut 70 de locuri. „Numărul de paturi care au fost scoase din structura spitalelor băcăuane pare mare la prima vedere. Reducerea se va face prin unificarea unor secții cu același profil, cum sînt Chirurgiile și Internele. Alte secții precum ORL, Oftalmologie și Dermatologie vor fi și ele redimensionate, întrucît multe dintre afecțiunile tratate aici se pretează la spitalizare de o zi”, ne-a declarat doctorița Cornelia Cojocaru, director al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău.
Singurele secții care au scăpat de sub condeiul care a tăiat zeci de paturi din spitalele băcăuane sînt cele de TBC, Boli contagioase, Psihiatrie și Maternitate. „Structura cu paturi a spitalelor TBC din Bacău și Tîrgu-Ocna nu a fost micșorată. În schimb, la celelalte unități medicale unde a fost micșorat numărul de paturi nu se vor face disponibilizări. Persoanele care au vîrsta pensionării vor ieși din cîmpul muncii, iar ceilalți vor fi redistribuiți pe alte secții care înregistrează deficit de personal. Oricum, noi am transmis deja spitalelor ca pînă la reorganizarea unităților cu paturi să fie sistate angajările”, a mai spus doctorița Cojocaru.
Ca și cum micșorarea numărului de paturi și închiderea unor secții nu era suficientă, ieri, directorii spitalelor din județ au mai primit încă o veste proastă. Ei vor trebui ca pe viitor să se preocupe ca toate cheltuielile să nu depășească sumele alocate de Casa de Asigurări și să nu facă datorii. Potrivit unui ordin semnat de Daniela Bartoș, ministrul sănătății, efectuarea cheltuielilor peste banii repartizați se consideră infracțiune. Dacă se întîmplă așa, directorilor unităților medicale și șefilor contabili li se pot întocmi dosare penale. Cum mai toate spitalele din județ au depășit plafoanele primite, rămîne de văzut dacă directorii de spitale vor mai dori să rămînă în aceste poziții. Pentru că, oricît de stimulative ar fi salariile lor, nimănui nu-i convine să se trezească trimis după gratii.
„Sînt șocat de această decizie”
Cea mai bună dovadă că spitalele nu reușesc să se încadreze în bugetele extrem de mici primite de la Casa de Asigurări este că, la finele anului trecut, spitalele din județ nu au putut justifica 18 miliarde de lei din totalul de peste 100 de miliarde de lei înregistrate ca debite către diverși furnizori. Acum, directorii de spitale vor scăpa ușor, suportînd datoria din fondurile pe care le vor primi drept finanțare, dar peste un an s-ar putea trezi cu amenzi penale.
Unul dintre cei care a rămas pur și simplu stupefiat la auzul ultimelor decizii luate de șefii sistemului sanitar a fost doctorul Adrian Cotîrleț, directorul Spitalului Municipal Moinești. „Mi-e imposibil să mă exprim. Nu pot înțelege cum o secție care anul trecut a fost ridicată la rang de secție județeană este diminuată acum cu 15 paturi. Asta în condițiile în care nici un pat nu stă neocupat, iar de acum încolo vom prelua și pacienți din zona Comăneștiului. Sînt șocat, sper ca decizia să nu fie bătută în cuie. Ministra Bartoș a promis că săptămîna viitoare va fi prezentă la inaugurarea secției de Obstetrică – Ginecologie de la noi și doresc să stau de vorbă cu ea personal, ca să aflu care este motivul pentru care s-a decis restrîngerea numărului de paturi”, ne-a declarat directorul spitalului din Moinești.
La rîndul lui, doctorul Leonard Roșu, directorul Spitalului Județean, spune că nu are încotro și va trebui să dea curs deciziei ministerului. „Reducerea de paturi nu a fost propunerea noastră, ci o hotărîre a ministerului căreia trebuie să îi dăm curs. Micșorarea cu 220 de paturi nu ne va crea probleme deosebite, întrucît ea se adresează secțiilor care nu au o adresabilitate foarte mare și care sînt cîte două din același profil”, ne-a explicat doctorul Roșu. Cît privește posibilitatea de a deveni „infractor” dacă unitatea pe care o conduce va face datorii nejustificate, directorul Spitalului Județean spune că „e o presiune psihologică asupra noastră. Ne vom gîndi permanent cum să scădem cuantumul datoriilor”. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns