• membrii lui au fost cercetați în nu mai puțin de 50 de cazuri penale, însă reclamanții sau martorii își modifică în mod misterios declarațiile în fața instanței
În comuna Berzunți, legea pare să fie făcută de trei frați care își permit să intre pe proprietățile oamenilor, să fure, să tîlhărească și să împartă pumni în stînga și-n dreapta, fără ca organele competente să poată face prea multe pentru a-i pedepsi, deoarece martorii și reclamanții sînt nevoiți, de cele mai multe ori, să-și schimbe declarațiile. Este vorba despre Agîței Arhip Mihai, de 27 de ani, Agîței Arhip Constantin, de 25 de ani și Agîței Arhip Ion, de 23 de ani, care au fost trimiși în judecată pentru săvîrșirea unor multiple infracțiuni săvîrșite pe raza comunei Berzunți. Toți sînt necăsătoriți, iar primii doi au mai fost condamnați pentru furt. Purtătorul de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Onești, procurorul Vasile Șerbu, ne-a declarat că „ei acționează împreună, iar în situația în care există dovezi privind activitatea infracțională intimidează martorii sau părțile vătămate, care fie că nu mai depun nici o plîngere, fie că-și modifică declarațiile”. Iată și cîteva exemple care fac obiectul a două dosare aflate în cercetare la Parchet: Radu Coman Ion a fost doborît la pămînt cu o piatră și apoi luat la bătaie cu pumnii și picioarele de către Mihai și Constantin Agîței. Ca urmare, victimă a necesitat 35 de zile de îngrijiri medicale. Mihai Agîței s-a gîndit că ar putea face bani și din „afaceri” cu lemne. Astfel, el a tăiat cinci tei de pe proprietatea lui Ion Axinte, după care el a vîndut lemnul la diferite persoane din comună. Tot el a pătruns în curtea lui Ion Ardeleanu, de unde a sustras trei pînze de circular aflate într-un atelier, după care a furat din locuința lui Vasile Andrieș bunuri în valoare de 7,3 milioane de lei.
Aceste exemple reprezintă o mică parte din activitatea lor infracțională, deoarece clanul Agîței a fost anchetat în nu mai puțin de 50 de cazuri penale. „Au mai existat și alte dosare pentru bătaie, dar ei au fost achitați deoarece martorilor le-a fost frică să mai depună mărturie. Atît noi, procurorii, cît și judecătorii nu putem da soluții fără ca acestea să fie susținute de probe. Pînă și polițiștii sînt revoltați de această stare de lucruri dar, așa cum vă spuneam, ca să condamni pe cineva este nevoie de dovezi concrete”, ne-a mai declarat Vasile Șerbu. (Daniel GORUN)
Lasă un răspuns