• societatea cîștigătoare nu pare să fi obținut încă un control deplin în firmă
Lupta pentru a obține un pachet mare de acțiuni Uton Onești s-a terminat, dar nu este deloc clar dacă cineva are sau nu controlului asupra firmei. Ofertele publice s-au încheiat, iar cîștigătorul este Metal Invest Grup SA Dărmănești. Numai că societatea nu a obținut atîtea acțiuni cîte a vrut, astfel încît, cel puțin deocmadată, nu are controlul deplin asupra firmei oneștene.
Bătălia pentru Uton durează de luni de zile
Societatea Uton are un capital social puțin mai mare de 20 de miliarde de lei. Obiectul de activitate constă în proiectarea, producerea și comercializarea în țară și în străinătate a utilajelor sub presiune pentru industrii de proces, piese de schimb și subansamble pentru aceste utilaje, confecții metalice sudate, elemente și trasee de conducte, reparații mașini unelte și mașini electrice. Înainte de ofertele publice, structura acționariatului era disipată: SIF Moldova – 38,62% din acțiuni, Asociația Salariaților „Uton” – 37,108%, alți acționari – 24,272%. Lupta pentru controlul asupra societății a început în octombrie anul trecut. Atunci, SC Siatra Prod SRL Tîrgu Jiu a lansat o ofertă publică de preluare a 411.000 de acțiuni, care reprezentau 49,9% din capitalul social. Prețul oferit reprezenta valoarea nominală, adică 25.000 de lei/acțiune. Toată lumea s-a întrebat la acea vreme ce avea în comun o societate comercială profilată pe recuperarea materialelor refolosibile – așa cum apărea prezentarea ofertantului – și întreprinderea din Onești, specializată în fabricarea utilajelor pentru industria chimică. Înainte de final, au apărut însă doi concurenți: Măgura SA Tîrgu Ocna și Metal Invest Grup SA Dărmănești. Despre prima se știe că are hotelul cu același nume din orașul salinei. Cele trei firme concurente au mers un timp umăr la umăr, ridicînd succesiv prețul. Înainte de sărbători, Măgura SA a renunțat. Celelalte două au rămas în cursă pînă acum. La ultima strigare, Metal Invest Grup a dat 81.375 de lei/acțiune, iar Siatra Prod SRL Tîrgu Jiu nu a mai mărit prețul. Cum nici firma din Dărmănești nu a mai prelungit oferta, bătălia s-a terminat. Dar rezultatele sînt altele decît cele așteptate.
Acțiunile s-au împărțit între competitori
Finalizarea ofertelor publice a limpezit numai în parte lucrurile. Directorul general al Uton, Aurel Badea, spune că nu i s-a comunicat nimic și nu știe ce va fi pe viitor. „Noi ne vedem în continuare de treabă – a spus el. Dacă va fi un acționar majoritar, vom afla și noi, mai devreme sau mai tîrziu”. Deci acțiunile Asociației Salariaților nu au fost vîndute și se află încă la aceștia. Surse bine informate spun însă că SIF Moldova și-a vîndut participația la Uton.
După aceste oferte, Metal Invest Grup Dărmănești a obținut 352.139 de acțiuni, la prețul de 81.375 de lei/acțiune. În aceste condiții, pachetul valorează în total 28,6 miliarde de lei și reprezintă ceva mai mult de 43% din capitalul social. În același timp, concurentul din Tîrgu Jiu a obținut în jur de 8.000 de acțiuni, deși a avut ultimul preț de ofertă mai mic, adică 77.500 de lei/acțiune. Din aceste motive, nu se știe exact cum stau lucrurile în privința controlului asupra firmei. Un calcul simplu arată că Siatra Prod are cam 9% dintre acțiuni. În același timp, Asociația Salariaților Uton deține încă aproape 38 de procente. Surse apropiate acestei tranzacții spun că pachetul SIF-ului nu a fost vîndut în bloc. De asemenea, se prea poate ca o parte din jucătorii de pe Bursă să fi cumpărat acțiunile la 86.000 de lei/acțiune, în ideea că prețurile vor urca din nou, ceea ce nu s-a întîmplat. În aceste condiții, este posibil ca bătălia pentru Uton să nu se fi terminat încă. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns