• dosarul Banca Transilvania are ramificații în 19 grupuri de societăți sau persoane fizice care au împrumutat aproape 200 de miliarde de lei pe căi neortodoxe • într-un raport al Băncii Naționale a României (BNR) se face referire la trei dintre principalele grupuri ale căror credite însumate reprezintă aproape trei sferturi din valoarea totală a creditelor ilegale • pînă în prezent, procurorii au trimis în judecată doar principalele două grupuri de societăți, respectiv „alcool” și „lemn”
Creditarea ilegală de la sucursala băcăuană a Băncii Transilvania s-a efectuat pentru nu mai puțin de 136 de societăți. Unele dintre ele, în afară de cele cunoscute prin trimiterea în judecată a administratorilor principalelor două grupuri din dosar, „alcool” și „lemn”, poartă nume sonore pentru economia băcăuană. Conform unui raport al Băncii Naționale a României (BNR) efectuat la începutul anului 2002, pe primul loc se clasează grupul „alcool”, cu 38 de societăți, pentru care s-au acordat credite ilegale în valoare de 76 de miliarde de lei. Cel de-al doilea este grupul „lemn”, în care au fost implicate 27 de firme, cu peste 43 de miliarde de lei obținute drept credite. În ordine descrescătoare, urmează un grup de societăți, în număr de 18, grupate sub denumirea de grupul „Bujeniță”, care au beneficiat de credite ilegale în valoare de 21 de miliarde de lei. Următoarele clasate sînt grupul „Sinergic”, în care sînt implicate șapte societăți, și grupul „petrol”, în care sînt cuprinse tot șapte societăți. Celelate grupuri nu poartă o denumire anume, dar printre ele figurează nume sonore ca Perom SA sau Consart SA.
Grupul „Bujeniță”
În această grupare specialiștii au introdus societățile Comlux, al cărei administrator este Genoveva Bujeniță, fosta soție a unuia dintre frații Damian, care dețin societățile Tracorom și Helios. De altfel, Nicușor Damian, patronul societății Tarcorom, a fost arestat de curînd pentru trafuc cu produse petroliere și alte infracțiuni din același domeniu. Din același grup mai fac parte: Trans Sanara, administrată de Alexandru Pîrîiac, Janette Transcom, administrată de Geta Vrînceanu, Indiana Impex SRL, administrată de Genoveva Bujeniță și Geta Vrînceanu, Mod Gena Impex SRL, administrată de Genoveva Bujențiă și Aurel Boingeanu, amantul fostei directoare a Băncii Transilvania, Carmen Negoiță, trimis deja în judecată în stare de libertate, în calitate el însuși de administrator al firmei SC Aviver SRL Bacău, care face parte din grupul „alcool”. Aurel Boingeanu nu este un necunoscut în lumea financiar-bancară, băcăuană în perioada anilor 1994-1995 fiind directorul sucursalei Băncii Agricole din Parincea. Celelalte societăți din grup sînt Dormi-Lux S&G SRL, administrată de Alexandru Pîrîiac, și Genoveva Bujeniță, Art Stone SRL, administrată de același Alexandru Pîrîiac alături de Elena Pîrîiac, Redcar SRL, ai cărei administratori sînt Adrian Prosie și Vasile Damian, Gevibac SRL, administrată de Viorel Bujeniță, soțul Genovevei, fost medic al Poliției județene Bacău pînă acum aproximativ patru-cinci ani, de unde a plecat la scurt timp după căsătoria sa cu Genoveva, Transpanorim, administrată de Adrian Prosie și Vasile Damian, Trans Eurosprint SRL, administrată de Mihai Ciprian Damian, Trans Damilia SRL, administrată de Vasile Damian, Tegicom SRL, Transitalrom SRL, Manpan Impex SRL, Auto Kauf Impex SRLMarkos SRL și M’ED Const SRL. Toate aceste societăți sînt implicate, conform raportului mai sus menționat, în acordarea de credite ilegale de la sucursala băcăuană a Băncii Transilvania în valoare de peste 21 de miliarde de lei.
Grupul „Sinergic” a fost implicat în creditarea ilegală
În grupul „Sinergic” sînt cuprinse societățile Sinergic Grup SA, Sinergic Grup Steel Import-Export, Gerodan Trading SRL, Continuator Busines SRL, Obercrys Com SRL și Romdal SRL. Un alt grup, al patrulea ca ordine, este cel din petrol, care cuprinde societățile Afido Oil, Aranco, Metal Fer Comp SRL, Petrolid, Romagra, Saltrom SRL și Tolecrim Comixt SRL. Alte societăți menționate de raportul Băncii Naționale a României sînt Perom SA, Consart SA, Electrotehno SRL, Conectic Grup SRL, Cabrom SRL, Ambaplast, Dali Mixt Com SRL, Diada Farm SRL, Cariani Com SRL, Vladcon SRL, General Flex SRL și Metal-Rom Com SRL.
Specialiștii care au întocmit raportul au verificat dacă activitatea de creditare din anul 2001 a fost desfășurată în conformitate cu prevederile normelor interne de creditare a Băncii Transilvania, precum și cu celelalte prevederi legale în vigoare. Inspectorii BNR au arătat în raportul lor că în anul pentru care s-a făcut verificarea, nivelul creditelor acordate societăților a crescut spectaculos, cu aproape 200 la sută. „Acest fapt s-a reflectat negativ asupra calității portofoliului de credite acordate, în sensul creșterii nivelului creditelor restante și îndoielnice de la 908 milioane de lei la 31.12.2000 , la aproape 23 de miliarde de lei la 31.12.2001 și, respectiv, aproape 30 de miliarde de lei la sfîrșitul lunii februarie 2002”, se arată în raportul sus menționat. În aceeași proporție a crescut și numărul creditelor investite cu titlu executoriu, operațiune bancară care se efectuează în momentul în care se constată că debitorul nu-și mai poate achita datoriile. Toate aceste fapte au ca principale cauze deficiențele constate pe linia acordării, suplimentării și rescadențării creditelor acordate, a lipsei analizelor privind bonitatea clienților, a modului defectuos de întocmire a garanțiilor, a acceptării garanțiilor încrucișate prin care societățile dintr-un anumit grup și-au girat împrumuturile între ele. De asemenea, se mai menționează drept cauză a gradului de expunere ridicat al băncii neurmărirea destinației creditelor acordate, precum și a depășirii competențelor de creditare ale sucursalei în ceea ce privește limita de risc pentru un credit. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns