Principalul pilon al pieței de capital, Bursa de Valori, a înregistrat din nou o scădere relativă a cursurilor. Prețurile acțiunilor au dat înapoi în valori diferite, în funcție de valoarea nominală. Speculațiilebursiere au modelul lor. Chiar dacă au crescut la un moment dat fără un suport real, acum prețurile au dat înapoi. Cu toate acestea, nu se poate spune că scăderile nu erau previzibile.
SIF Moldova a dat ușor înapoi
Societatea de Investiții Financiare Moldova a dat ușor înapoi în materie de prețuri de tranzacționare. Acțiunile fostului FPP II au fost transferate vineri în plaja 2.200-2.300 de lei/acțiune, cu 50-100 de lei mai puțin ca în zilele precedente. Prețurile acțiunilor gigantului financiar moldovean au scăzut ceva mai încet decît la alte societăți similare. Totuși, vînzătorii nu dau acțiunile pe nimic. Dovada în acest sens este faptul că cererile de cumpărare nu s-au prea întîlnit cu cele de vînzare. Deținătorii acțiunilor nu s-au grăbit să le vîndă, dovadă faptul că tranzacțiile încheiate au fost mai puține ca în alte zile cu operațiuni mult mai dinamice.
În același timp, acțiunile Aerostar, listate la categoria a II-a a Bursei de Valori au fost suspendate de la tranzacționare în această săptămînă. Motivul este legat de schimbarea pachetului de acțiuni deținut de micii acționari rezultați din Programul de Privatizare în Masă. Acum, acțiunile fabricantului aeronautic băcăuan sînt cotate la 24.700 de lei/acțiune.
Uton Onești nu se mai tranzacționează la Bursă
Deși erau printre cele mai bine cotate la nivelul Bursei, acțiunile Uton Onești au dispărut din tranzacții. Ultimul preț de tranzacționare a fost de 81.000 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei/acțiune. Maximul atins a fost de 86.000 de lei/acțiune. Ofertele publice de preluare pentru 49,9% din acțiunile Uton s-au încheiat cu victoria relativă a SC Metal Invest Grup Dărmănești. Societatea cîștigătoare a obținut aproape 44% din acțiuni, ceea ce este mai puțin decît ceea ce și-a propus. Deși a pierdut bătălia, Siatra Prod SRl Tîgu Jiu, principalul concurent al societății din Dărmănești, a obținut în final aproape 8.000 de acțiuni Uton.
Societatea din Onești are un capital social de 20.864.480.000 de lei, divizat în acțiuni cu valoarea nominală de 25.000 de lei. Obiectul de activitate constă în proiectarea, producerea și comercializarea în țară și în străinătate a utilajelor sub presiune pentru industrii de proces, piese de schimb și subansamble pentru aceste utilaje, confecții metalice sudate, elemente și trasee de conducte, compensatoare de dilatație, piese forjate și turnate, tratamente termice și termochimice, acoperiri de protecție, reparații mașini unelte și mașini electrice. Lupta pentru preluarea firmei a fost favorizată cumva de structura acționariatului: SIF Moldova – 38,62% din acțiuni, Asociația Salariaților „Uton” – 37,108%, alți acționari – 24,272%. surse demne de încredere au declarat că pachetul SIF Moldova a fost vîndut, dar nu în bloc. De aceea, în
acest moment nu se știe exact care este mărimea pachetelor de acțini existente în portofoliul marilor acționari. Este cert că Asociația Salariaților „Uton” are încă 37,15 din acțiuni. Dar cît are exact Metal Invest Grup, nu se știe încă. O ultimă tranzacție a avut loc acum o săptămînă. Prețul a fost de 81.000 de lei/acțiune, dar s-au transferat 115.000 de acțiuni. Valoarea totală a opșerațiunilor a fost de peste 9 miliarde de lei. După aceea, aceste acțiuni au dispărut din tranzacții.
Vasile Florea vinde aproape 11% din acțiunile Subex Bacău
O altă ofertă ieșită din tiparele obișnuite se face în aceste zile pe piața RASDAQ. Unul din acționarii principali ai Subex Bacău a lansat o ofertă publică secundară de vînzare a acțiunilor pe care le deține. Vasile Florea are în portofoliu 2.069.706 acțiuni ale fabricantului de șuruburi, ceea ce reprezintă 10,97% din capitalul social. Conform datelor comunicate pieței RASDAQ – acolo unde se tranzacționează acțiunile societății -, principalul acționar al societății este SC Steel Invest. Alți acționari mai dețin încă 39,9% din acțiuni. Prețul de vînzare este de 5.304 lei/acțiune – la o valoare nominală de 1.000 de lei -, adică cu 4.000 de lei mai puțin decît maximul atins în luna decembrie, cînd omul de afaceri Perino Baraga a renunțat la participația la această societate.
Modul de desfășurare a acestei oferte publice secundare de vînzare diferă de cele derulate pînă acum. în primul rînd, metoda aleasă este „totul sau nimic”, ceea ce arată că vînzătorul vrea să vîndă în bloc acțiunile sau, în caz contrar, să le păstreze. Apoi, perioada de derulare a ofertei este de 10 zile calendaristice, între 10 și 18 martie a.c. Perioada „totul sau nimic” este în primele șapte zile. În a opta zi sînt convocați investitorii calificați pentru licitație. Ultima etapă este pe 18 martie, cînd are loc licitația de desemnare a cumpărătorului, în caz de suprasubscriere (sînt mai mulți solicitanți pentru acest pachet de acțiuni – n.r.).
Oferta este intermediată de Transilvania Capital Invest. Surprinzător este că subscrierea – adică cererea de cumpărare a acțiunilor – se poate face numai la sediul din Bacău al societății de valori mobiliare care intermediază oferta, ceea ce înseamnă că ofertantul are semnale că există cineva din oraș interesat de acțiuni. Mai există încă un argument în această direcție întrucît, dacă există o ofertă pentru toate acțiunile, are prioritate în fața celor parțiale. În cazul în care se ajunge la licitație, ofertele participanților vor fi depuse în plic închis. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns