În amfiteatrul Mihai Eminescu al Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu” a avut loc joi, 6 martie, o oră de dirigenție specială. Doru Leonte, profesor de educație fizică, s-a gîndit că ar fi interesant ca elevii să cunoască cîțiva băcăuani care au dus numele orașului nostru peste hotare. Cei patru alpiniști care au cucerit vîrful Ojos del Salado și cel care a urcat pe Aconcagua au stîrnit curiozitatea liceenilor, care au umplu la refuz amfiteatrul. A fost atît de multă lume, încît a fost nevoie să fie aduse scaune din alte clase. Vlad Beldie, Daniel Măgdălin, care au urcat pe Ojos del Salado, și Coșa Gheorghe, care a cucerit Aconcagua, s-au prezentat elevilor. Absenții au fost soții Albu, Marius și Cătălina, deși toată lumea ar fi vrut să o vadă pe Cătălina, prima femeie din România care a ajuns pe cel mai înalt vulcan inactiv din lume, Ojos del Salado. Măgdălin Daniel, zis „Colonelul”, a povestit despre drumul prin Chile, explicînd imaginile proiectate pe un panou. Am văzut deșertul Atakama și mașina curajoșilor iubitori de munte, o Toyota închiriată. Curbe periculoase și un drum plin de bolovani pe care numai un șofer experimentat ar fi putut face față.
Drumul către 5.100 de metri ne pare nouă impracticabil, dar pe alpiniști nu i-a descurajat. La un moment dat, au rămas împotmoliți în nisp, însă au fost ajutați de doi argentinieni, apoi au pornit mai departe.
Au fost nevoie cam de opt zile de aclimatizări, de urcuș și coborîș pe munte, pentru ca ei să se obișnuiască altitudinea. Nu au fost feriți însă de dureri de cap, stări de rău, care l-au cuprins în special pe Vlad,cel mai tînăr din grup. Cu 15 kg în spate și costume speciale de munte, cei patru s-au aventurat spre vîrf. Un urcuș extrem de greu, în care fiecare pas a fost cu precizie măsurat. Imaginile se derulează, în timp ce Colonelul povestește și răspunde tirului de întrebări cu care îl asaltează liceenii. Chipuri înroșite, guri înghețate, dar cu toții fericiți că au reușit. Acolo, sus, în vîrf, cu puterile sfîrșite, alpiniștii sînt bucuroși. „Sînt fericit”, a exclamat Albu Marius, iar soția sa a continuat :” Am visat doi ani și acum nu prea știu ce să spun”. Vlad a reușit să îngaime, la 5100 de metri: „Sînt rupt. Alpin Club Bacău sînt primii din Romînia care au ajuns aici”.
„Un gînd bun pentru cei de acasă și dedic această victorie celor iubiți”, a rostit și Colonelul. Imaginile dispar și urmează un șir furtunos de aplauze.
Gigi Coșa – fratele directorului de la Colegiul Vrînceanu, pentru cei care nu știu – a prezentat aventura lui pe Aconcagua. O aventură în adevăratul sens al cuvîntulu. „Au fost necesare nouă zile de aclimatizare, dar și așa, din cauza altitudinii, au fost care au fost alpiniști luați cu elicopterul și duși la spital, iar un coleg a renunțat deși mai avea doar 50m pînă în vîrf. Din cauza altitudinii, nici măcar nu am putut mînca. Tot efortul a meritat. Cînd am ajuns în vîrf, am așteptat o oră să vină altcineva, să îmi facă o poză”, povestește Gigi Coșa.
Acești curajoși, împătimiți ai muntelui, au înfruntat greutăți, au adunat bani, căci o asemena expediție ajunge pe puțin 2000$ și au traversat oceanul pentru a-și realiza visul. Am avut aocazia să stăm față în față cu oameni care pot reprezenta un model pentru noi și o dovadă că, dacă îți propui cu adevărat ceva, poți să reușești.
Un exemplu de curaj și perseverență. (Roxana Șmil, Ioana PAVEL)
Lasă un răspuns