Cunoaștem răspunsul. Adică toți zic că îl cunosc: pentru că elevii nu învață, pentru că fac gălăgie în ore și nu sînt atenți, iar atunci cînd sunt ascultați nu știu să raspundă, pentru că nu sînt serioși sau copie la teze și lucrări. Este adevărat, dar numai pe jumătate. Nu zice nimeni că nu sîntem principalii vinovați, dar poate și profesorii au partea lor de vină. Ionela Duhalmu crede că sînt cazuri în care pur și simplu profesorii nu sînt în stare să vadă care este valoarea elevului. Dacă în primele zile de școală nu răspunzi sau te bîlbîi, din cauza emoțiilor de început, te ia drept rău tot anul și nu uită să te taxeze, chiar dacă ești un licean conștiincios.
„Dacă profii vin furioși că au avut probleme acasă, cu banii, nevasta sau copiii, noi sîntem cei taxați. Îți pune o întrebare de care n-ai auzit în viața ta și nu știi, stai jos și iei doi. Dacă ai absențe, nota ta scade și, dacă vede că notele tale la alte obiecte sunt mari sau mici, se ia și după ele”, crede Arățoaie Adriana. Cei mai mulți dintre noi știm că există și profesori care îți pun note mici pentru că vor să te determine să faci pregătire cu ei, acasă. „Îți dai seama că lucrurile stau așa cînd vezi că unul care știe mai puțin ca tine are note mai mari sau la bac, cînd iei o notă mult mai mare decît toate notele adunate la un loc în toată perioada de școală”, este concluzia la care a ajuns Ghiulțu Gabriela. Există și cazuri cînd profesorii vin nervoși de la alte clase și, dacă cade păcatul, te ascultă indignat sau dă lucrare. Nu prea știu să-și controleze nervii și se descarcă pe elevi.
„Iei note rele atunci cînd profesorul se supără pe tine din diferite motive: nu ai fost la olimpiada lui și te-ai dus la alta, nu ai luat notă mare la olimpiadă, ai lipsit din cauza unei activități de la ora lui. Se supără pentru că și obiectul lui e important. Cît despre lipsitului de la ore, pentru că ai avut probleme acasă, ți se spune să le rezolvi în afara orelor de școală. Se întîmplă să fie și astfel de profesori neînțelegători, de parcă poți să nu fi gripat șase ore, cît mergi zilnic la școală”, este de părere și Șerdan Oana.
Se pare că raspunsul ferm, cum că toate notele mici sînt din cauza elevului, cam începe să tremure. Dar profesorii nu se pot sau nu se vor trage niciodată de urechi perntru comportamentul lor. (Andeea CEASĂR)
Lasă un răspuns