• reprezentanții AJOFM îi învață pe elevii care urmează să dea BAC-ul cum să facă un CV și cum să discute cu patronii
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău a demarat o amplă campanie de consiliere a viitorilor absolvenți de învățămînt mediu. În cadrul programului „De la școală la viața profesională, spre carieră”, reprezentanții instituției s-au deplasat în unități de învățmînt, unde au purtat discuții cu viitorii absolvenți. „Această acțiune este urmarea protocolului încheiat între Agenția Națională, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Tineretului și Sportului. Noi am realizat această acțiune în rîndul tinerilor încă de acum trei ani, dar abia anul acesta ni s-a cerut de la București să ținem o evidență a tinerior consiliați”, ne-a declarat Smaranda Enache, inspector de specialitate la compartimentul Informare și Consiliere pentru Carieră din cadrul AJOFM Bacău.
Programul se adresează absolvenților de licee, școli profesionale și de ucenici, și chiar elevilor care termină o școală generală. Tinerii sînt informați asupra dinamicii pieței muncii în județ, meseriilor cele mai solicitate, serviciilor oferite de AJOFM Bacău, organizării bursei locurilor de muncă pentru absolvenți, condițiilor de acordare a indemnizației de șomaj, locurilor de muncă vacante, precum și asupra posibilităților de recalificare profesională. Tinerii mai sînt învățați cum trebuie să realizeze un CV, o scrisoare de intenție și cum să se pregătească în vederea susținerii unui interviu cu angajatorul. Meseriile cele mai solicitate de angajatorii care doresc să încadreze absolvenți cu studii medii, conform statisticii AJOFM Bacău de anul trecut, sînt confecționeri îmbrăcăminte, muncitori în construcții, instalatori și în domeniul serviciilor. Tinerii care termină o facultate pot alege să lucreze în meserii ca economist finanțe, contabil, informatician, inginer construcții civile și industriale, inginer mecanic și inginer electromencanic.
Pînă în prezent, reprezentanții AJOFM Bacău s-au deplasat în opt școli din municipiul Bacău, urmînd ca în perioada următoare acțiunea să se deruleze și în județ. „Mulți dintre tinerii pe care i-am consiliat provin din familii cu probleme. Ei sînt convinși că nu vor face față Bacalaureatului. Ei au întrebat dacă pot beneficia de șomaj, dacă nu au luat examenul. Un alt punct de interes pentru viitorii absolvenți de liceu îl reprezintă cursurile gratuite în care se pot califica și dacă pot urma un astfel de curs, în caz că nu sînt în șomaj”, a explicat Smaranda Enache.
Anul acesta, AJOFM Bacău a sprijinit 137 de absolvenți din promoția de anul trecut pentru a-și găsi un loc de muncă. (C.T.)
Lasă un răspuns